Recursos Educatius
Aquí trobareu un recull de recursos que poden ser d'utilitat!
Innovamat al centre
Benvolgudes famílies,
Com molts sabreu, proposem unes matemàtiques a l'aula on els vostres fills i filles són el centre de l’aprenentatge. A més a més d’aprendre conceptes i algoritmes amb molta pràctica, volem preparar-los per ser bons resolutors de problemes i que creixin sabent raonar fent ús de diverses estratègies.
L’equip docent està en constant formació didàctica per garantir que els alumnes disposen de les millors eines per aprendre. Alhora, les famílies també sou una part molt important de la comunitat educativa.
És per això que volem compartir amb vosaltres algunes recomanacions, perquè pugueu veure com treballem les matemàtiques a l’escola i com podeu acompanyar els vostres fills i filles des de casa:
Les matemàtiques són a tot arreu: podem trobar patrons numèrics a les matrícules dels cotxes, proporcions a les receptes de cuina, gràfics a les notícies… Us animem a trobar matemàtiques en situacions de la vida quotidiana i a convertir-les en moments d’aprenentatge a casa. L’objectiu ha de ser acompanyar des de la pregunta, el raonament, i la comprensió: I per què això és així? Com has arribat fins aquí? Creus que hi ha més solucions?
Si voleu conèixer com és el dia a dia a l’aula, us recomanem visitar la pàgina web de famílies d’Innovamat (http://qr.innovamat.com/recursos-fam).
Allà hi trobareu tot de recursos molt útils, com ara:Documents amb una visió general dels continguts de cada curs.
Guies per a famílies amb explicacions detallades de cada trimestre (també les trobareu impreses als quaderns de l’alumne del Laboratori dels Nombres, a primària).
Vídeos d’estratègies de numeració i càlcul que es treballen a l’aula, així com formacions per a famílies i molt més!
Esperem que aquests recursos us serveixin per veure com aprenem matemàtiques a l’escola i us permetin acompanyar els vostres fills i filles des de casa.
Endavant amb aquest nou curs!
L'aprenentatge de les matemàtiques
L’aprenentatge de les matemàtiques, amb tots els coneixements i investigacions existents, va més enllà d’aprendre a sumar, restar, multiplicar i dividir. Són un fenòmen complex, però molt necessari en el nostre dia a dia, perquè permetran portar a terme de forma adequada activitats tan quotidianes com planificar un viatge, consultar els horaris de tren, anar al supermercat a fer la compra o seguir una recepta de cuina.
De fet, com diu Maria Antònia Canals “Les matemàtiques són a tot arreu. No hi ha cap realitat que no tingui quantitats, ni formes ni posició a l’espai, una proporció o uns elements de mesura. Totes les realitats d’aquest món tenen aspectes matemàtics, una lògica interna. I totes les realitats tenen un nom. I, per això, crec que la matemàtica i la llengua són el cor de l’ensenyament.”
A l’Educació Infantil el principal objectiu de les matemàtiques és ajudar als nins i nines a estructurar el seu pensament i adquirir els continguts lògics i matemàtics que els permetran entendre i interpretar el món que els envolta. És per això que aquests aprenentatges sempre parteixen de la realitat i quotidianitat del seu entorn. Però i què implica aquest pensament lògic-matemàtic? Té tres apartats fonamentals:
Identificar, reconèixer i definir: aquestes tres accions s’aconsegueixen a partir de les qualitats sensorials dels objectes, analitzant les seves propietats físiques (color, mida, gruix, material, forma...).
Relacionar per arribar a aconseguir relacions d’equivalència, relacions d’ordre i seriacions.
Operativitat: Els objectes no sols es relacionen entre ells, sinó que també interactuen obtenint com a resultat alteracions quantitatives (dos trossos petits en fan un de més gran) i qualitatives (barreja de colors crea un color diferent).
Per tant, a l’hora de treballar les matemàtiques a casa, és important aprofitar les situacions quotidianes del dia a dia i fer-ho a través del joc. Potenciarem aquelles situacions on es treballi l’atenció, la memòria, la concentració i altres habilitats.
Quines activitats podem treballar a casa?
Trobar diferències entre imatges, però també entre objectes de la vida diària, com per exemple, parlar de les diferències entre una poma i una taronja. Aquí teniu un joc online i aquí dues web per descarregar i imprimir material.
Fer manualitats a casa a través de la plastilina, el fang, mesclant aquarel·les o pintures.
Jocs d’associació d’imatges, ja siguin jocs de taula o bé online
Lectura de contes en família
El joc de l’estàtua, del “veo veo”, “1,2,3, patito inglés”, entre d'altres.
Web interessant: Aprendiendo Matemàtiques de Malena Martín
Lectura amb els nostres fills i filles
