Barnehagen som pedagogisk virksomhet

Planlegging 

Barnehagen er en pedagogisk virksomhet med innhold som skal planlegges, og vurderes. Målet med barnehagen som pedagogisk virksomhet, er å gi barna et tilrettelagt tilbud i tråd med barnehageloven og rammeplanen.  Planlegging gir oss grunnlag for å tenke og handle langsiktig og systematisk i det pedagogiske arbeidet.  Det skal baseres på observasjon, dokumentasjon, refleksjon og kunnskap om barns trivsel og allsidig utvikling. 


Vurdering

For å opprettholde en god barnehage, må vi vurdere det pedagogiske innholdet jevnlig. Refleksjon og evaluering er tema på de fleste møter innad i barnehagen. Vi må hele tiden evaluere, for å utvikle oss til å bli enda bedre. For å oppleve progresjon for både barn og personalet, må vi være bevisst vår arbeidsmetode, dokumentere og oppdatere oss faglig. 

De eldste barna får også vurdere sin hverdag i barnehagen gjennom samtaler med personalet og trivselsundersøkelsen. Foreldre får anledning til å vurdere barnehagearbeidet gjennom foreldresamtaler med samarbeidsavtale for enkeltbarn, daglig foreldrekontakt, foreldreundersøkelsen og gjennom barnehagens SU. 


Dokumentasjon

Hver avdeling lager et "tilbakeblikk" og dokumenterer barnehagehverdagen med tekst og/ eller  bilder  gjennom Vigilo.  Dette sendes ut til foreldrene, slik at de sammen med barna kan snakke om hva barnet har opplevd og vært med på i barnehagen. 

Alle avdelinger fyller ut TRAS-skjema for hvert barn som har fylt 2 år. Dette følger barnet internt og vi innhenter foreldresamtykke når barnet skal begynne på skolen, slik at TRAS-skjemaet kan leveres til skolen barnet skal begynne på.

Tilrettelegging av det allmennpedagogiske tilbudet for barn som trenger ekstra støtte

Barnehagen skal tilpasse det allmennpedagogiske tilbudet etter barnas behov og forutsetninger, også når noen barn har behov for ekstra støtte i kortere eller lengre perioder. Barnehagen skal sørge for at barn som trenger ekstra støtte, tidlig får den sosiale, pedagogiske og/eller fysiske tilretteleggingen som er nødvendig for å gi barnet et inkluderende og likeverdig tilbud. Vi  skal også sørge for at barn som mottar spesialpedagogisk hjelp, inkluderes i barnegruppen og i det allmennpedagogiske tilbudet.

Dersom personalet ikke har tilstrekkelig kunnskap eller muligheter for å gi barn med spesielle behov et tilpasset pedagogisk tilbud innenfor barnehagens vanlige rammer, har vi plikt til å søke faglig hjelp hos ekspertise. Barnets foreldre/ foresatte skal være kjent med og samtykke i at spesielle tiltak blir iverksatt.                             

Vi samarbeider med følgende tjenester:


PEDAGOGSIK STØTTETEAM

Pedagogisk støtteteam er et lavterskeltilbud der barnehagene kan ta kontakt for råd og veiledning. Alle sakene forankres i barnehagens ledelse.                      


PEDAGOGISK -PSYKOLOGISK TJENESTE – PPT

Er en rådgivende tjeneste som skal hjelpe barnehager med å legge til rette for barn med særskilte behov.
Barnets eller utfordringer kan    være knyttet  til faglige og/eller sosiale vansker. 

 

SPESIAL PEDAGOGISK TJENESTE - SPES PED

Spesialpedagoger jobber med barn i alderen 0-6 år som har behov for spesialpedagogisk hjelp. Tjenesten har fokus på å forebygge utfordringer gjennom å styrke det allmennpedagogiske arbeidet i barnehagene. Tjenesten skal hjelpe til med å sette inn tiltak når utfordringer avdekkes. Spesialpedagogene jobber både direkte med enkeltbarn og med veiledning av personalet. 


SYSTEMVEILEDER                                                                                                

Systemveilederen tilbyr veiledning og kompetanseutvikling til barnehagen. Systematisk veiledning er en veiledningstilnærming som retter oppmerksomheten mot hvordan mennesker påvirker og påvirkes av omgivelsene, i tillegg til fokus mot miljøfaktorer som  gruppestruktur, regler, bruk av planverk, ledelse, kommunikasjon og samarbeid.


Lenke til; 

rutiner-for-barnehager-ved-behov-for-ekstra-støtte-til-barns-utvikling


TVERRFAGLIG INNSATSTEAM - TFI        

Tverrfaglig innsatsteam er et samarbeid mellom oppveksttjenestene barnehage, helsestasjon,    barneverntjenesten, PP –tjenesten og foresatte. 

Tverrfaglig innsatsteam er et lavterskelmøte for å drøfte utfordringer eller bekymring knyttet til et barns utvikling, og der vi får belyst utfordringene og bekymringene fra flere fagområder.  

Tverrfaglig innsatsteam og -samarbeidsmøte

 

HELSESTASJON                                                                                                                     

Helsestasjonen i barnehagens nærmiljø kan kontaktes. 

Helsestasjon for barn fra 0 til 5 år

 

BARNEVERN                                                                                                                                     

Opplysningsplikt til barnevernet er lovpålagt og gjelder alle som arbeider i private/ offentlige instanser og tjenester som utfører arbeid eller tjeneste for stat, fylkeskommune eller kommune. Personalet i barnehagen har en generell opplysningsplikt og taushetsplikt i forhold til barnverntjenesten.

barn-unge-og-familie/barnevern-og-familieveiledning/kontakt-barnevernstjenesten/

barn-unge-og-familie/barnevern-og-familieveiledning/bekymringsmelding-til-barnevernet