Barnehagens verdier, visjon og grunnsyn

Barnehagens verdigrunnlag

Her fremkommer det hvordan vi i Solvang barnehager ivaretar verdigrunnlagene i rammeplanen.

      «Det du tror om meg - Slik du er mot meg - Hvordan du ser på meg - Det du gjør mot meg -Slik blir jeg»                                                                                                                       M. Jennes 

Barn og barndom - Barnehagens verdigrunnlag skal formidles, praktiseres og oppleves i alle deler av barnehagens pedagogiske arbeid. Barndommen har egenverdi, og barnehagen skal ha en helhetlig tilnærming til barnas utvikling. Vi jobber med å lære barna å leve livet sitt på best mulig måte. Gjennom å arbeide med grunnverdiene, ønsker vi å bidra til at barna får gode holdninger til seg selv og andre. Livsmestring, helse og trivsel skal ligge i bunnen for alt vi gjør. Barns psykiske og fysiske helse skal fremmes i barnehagen, og vi må vite hvordan vår væremåte påvirker barnas utvikling. Barn har en stor del av barndommen i barnehagen og vi må være bevisst det ansvaret vi har for at barna får en barndom preget av trivsel, omsorg, gode relasjoner og lek. 

Lek, omsorg, læring og danning - Leken skal ha en fremtredende plass i barns liv i barnehagen. Leken har egenverdi og er en viktig side ved barnekulturen. For barn er leken et mål i seg selv, de leker fordi det er gøy.  Det er ikke alle barn som kan lekeregler og klarer å komme inn i lek med andre barn. Vi må være tilstedeværende voksne som ser barnas behov, og tilrettelegge rom på en måte som appellerer og inspirerer til lek både ute og inne. Alle barn skal møtes med omsorg i barnehagen. Å oppleve omsorg i gode relasjoner skaper trygge barn som mestrer og trives. Barna skal bli sett, forstått, respektert og få den støtten de har behov for. Omsorg forutsetter at personalet er nærværende, engasjerte og lyttende. Vi må møte alle barn med åpenhet og varme. Det er nær sammenheng mellom omsorg, lek og læring. Barn har behov for å utforske og lære, og læring skjer gjennom sosial deltakelse. Barn lærer gjennom alt de opplever og erfarer. Å ha mulighet til å påvirke sin egen dag, øker barnas selvstendighet. Barns medvirkning er en naturlig del av vårt daglige arbeid. Danning er en livslang prosess, som bl.a. handler om å utvikle evne til å reflektere over egen handling og væremåte. Danning er en balanse mellom voksne som former, og barnet som skaper. I dannelsesprosessen er barna aktører i eget liv, utrykt i handling og holdning. Vi vil bidra til at barna kan håndtere livet, ved at de utvikler evnen til å forholde seg prøvende og nysgjerrige til omverdenen. 

                    «Dannelse er det som sitter igjen når du har glemt alt det du har lært»                                                                                                                               Ellen Key       

Demokrati - Vårt mål er at alle skal ha respekt for forskjeller og ha en positiv holdning til å leve sammen i et samfunn. Barna skal få en opplevelse av demokrati i barnehagen gjennom å være deltakere i et inkluderende fellesskap der alle får anledning til å ytre seg, bli sett og hørt. Både barn og foresatte har rett til å medvirke i barnehagens hverdag. 

Mangfold og gjensidig respekt - Solvang barnehager er tilknyttet mange ulike familier. Gjennom den «gode hverdagen» jobber vi bevisst med at barn og voksne føler seg sett og anerkjent for den de er, slik at de får opplevelsen av en god hverdag i barnehagen. Vi ser på funksjonsnivå, det språklige, kulturelle og religiøse mangfoldet blant barn, foresatte og personalet som en normaltilstand. Mangfoldet er en naturlig del av hverdagen i Solvang barnehager. Her er det viktig at vi har med oss foresatte på laget og at vi reflekterer gjennom egne holdninger til andre barn, personalet og andre mennesker. Barn fanger fort opp våres holdninger og de speiler hva vi gjør og tenker. 

Likestilling og likeverd - Likeverd betyr at alle mennesker er like mye verdt og skal tas på alvor uansett hvem de er, og hvordan de er. Menneskeverd skal ikke knyttes til utseende, handling eller bakgrunn. Vi har fokus på likestilling  uavhengig av kjønn, kultur, etnisitet og alder.  Vi er genuint opptatt av at barna skal føle seg sett og verdsatt for den de er som person. I barnehagen jobber vi med å møte hvert enkelt barn der barnet er. Vi er bevisste på at ikke alle (faktisk egentlig svært få) passer inn i A4-malen og at det er OK! Våre holdninger skal formidles gjennom ord og handlinger. 

Bærekraftig utvikling - Grønt er skjønt! Og vi ønsker at Solvang barnehager skal være et skjønt sted å tilbringe barndommen sin. Vi må vise at selv om barna er små, er de betydningsfulle og kan utgjøre store forskjeller og at deres handlinger og valg her-og-nå har konsekvenser for fremtiden. For å gjøre dette forståelig for barna, må vi ha fokus på konkrete tiltak gjennom hverdagen. For eksempel å vise at ett pump med såpe er nok, vi kan tegne på begge sider av arket, sortering av søppel, ta med seg søppelposer på tur i naturen og plukke med seg det man finner der. Små ting, som kan gjøre store forskjeller. 

Livsmestring og helse - Barnehagen skal ha en helsefremmende og forebyggende funksjon og bidra til å utjevne sosiale forskjeller. Barnehagen skal bidra til barnas trivsel, livsglede, mestring og følelse av egenverd, og forebygge krenkelser og mobbing. Barnehagen skal være et trygt og samtidig et utfordrende sted, der barna kan prøve ut ulike sider ved samspill, fellesskap og vennskap. Barna skal få støtte i å mestre motgang, håndtere utfordringer og bli kjent med egne og andres følelser. Gjennom dette arbeidet er vi med på å ruste barna, og å gi barn mot til å hevde seg selv i møte med verden. Barnehagen skal være en arena for daglig fysisk aktivitet og fremme barnas bevegelsesglede og motorisk utvikling. Måltider og matlaging i barnehagen skal gi barna et grunnlag for å utvikle matglede og sunne matvaner. Gjennom den daglige og nære kontakten med barna er barnehagen i en sentral posisjon til å kunne observere og motta informasjon om barnas omsorgs- og livssituasjon. Personalet skal ha et bevisst forhold til at barn kan være utsatt for omsorgssvikt, vold og seksuelle overgrep, og vite hvordan dette kan forebygges og oppdages. Personalet skal kjenne til opplysningsplikten til barnevernet, jfr. barnehageloven § 22.