Utforskende skriving 

 1.trinn / Utforskende skriving

Utforskende eller oppdagende skriving innebærer at barna eksperimenterer med egen skrift før de har lært seg alle bokstavlyder og bokstavtegn. Barna får eksperimentere med skrift ved hjelp av skrible-/lekeskrift, tegninger og bokstaver de allerede kan. Gjennom skriving og veiledning oppdager barna at ord vi snakker, kan gjøres om til enkeltlyder og at disse lydene blir representert av en eller flere bokstaver som settes sammen til ord og setninger. Nysgjerrighet og behov for nye bokstavtegn, gjør at barna kan utforske og lære nye bokstaver i sitt eget tempo uten å måtte vente på at disse er gjennomgått i fellesskap.  

Utforskende skriving er en del av en balansert leseopplæring der man veksler på å arbeide med deler og helhet. I denne sammenheng handler det om å gå fra helhet til del ved at skriveren allerede kjenner innholdet i det som skal formidles, kan uttale ordene og dele opp ord i lyder (analytisk metode). Fra del til helhet innebærer her at når lyden er uttalt, må bokstavtegnet finnes/gjenkalles og skrives ned en etter en for så å settes sammen til ord og setninger (syntetisk metode). 

Les mer om utforskende/ oppdagende skriving og funksjonell bokstavinnlæring i ressursene under. Se også meningsfull skriving.