Fortælling  |  Byhuset fyldt med historier

I Faaborgs gamle bymidte er et byhus fra år 176o blevet ombygget med genbrugsmaterialer, med rumligheder af forskellig karakter og med en indre hemmelig lille grøn have.

Normineret til Renoverprisen 2025

Projektet er i år 2025 normineret til årets Renoverpris, som hvert år uddeles til et renoveringsprojekt i Danmark. Det er Realdania og Lejernes Landsorganisation som sammen uddeler prisen. I løbet af år 2025 vil antallet indstillede projekter blive reduceret indtil 5 til 7 projekter skal dyste om prisen. Dette foregår i september 2025.

Trappen til 1. sal med lerstens væggen fra år 1777.    |  (c) Foto Unoform


Byhusets tidligere liv



I en af Faaborgs smalle, brostensbelagte gader ligger et lillebitte smalt byhus. Det er kun 56 kvadratmeter og på sit bredeste 3 meter. Beliggende på Faaborgs mindste matrikel på kun 45 kvm, så man lægger dårligt mærke til det, når man går gennem gaden. Byhuset eller nærmere Spaltehuset blev oprindelig bygget i år 176o, men er ombygget så mange gange, at det ikke længere var til at kende. Det blev i år 1925 grundmuret i stedet for det oprindelige bindingsværk og senere i år 1958 byggede den sydfynske kunstmaler Alex Kyed en 1. sal på i typisk 1950ér stil med bølgeeternit tag. Endelig blev der bygget en mellemgang i år 1986 for at forbinde forhuset med baghusets toilet, hvilket gav en mikroskopisk gårdhave. Ikke til- og ombygninger som har gavnet huset. Husets stand var  meget dårlig. Vinduerne var rådne og mange punkterede, pudsen skallet af mange steder, eternittaget slidt og køkkenet nærmest ikke eksisterende beliggende på første sal. Det var blevet en grim ælling.




aNNeKS arkitekter aps har med nænsom tilgang givet huset sin sjæl tilbage. Ikke en tilbageførsel til det oprindelige udtryk fra år 1760érne - dertil var der sket for mange ændringer - men til en fortolkning, som lægger sig nænsomt ned i gaden og får en ligeværdig dialog med de øvrige huse som står skulder ved skulder i den gamle smalle gade. 


Byhuset er renoveret ud fra et princip om æstetisk ansvarlighed og en vision om at genbruge kvalitetsmaterialer i videst muligt omfang - cirka 80 %. Huset fik koblede nye rammevinduer med en vandret tynd sprosse - og den blå facade farve blev udskiftet med en hvid silikatmaling med gullig undertone. Murstene anes under den filsede facade og en enkelt linje ornament på midten af facaden er indført, for at skabe harmoni og sammenhæng i facade udtrykket. Hoveddøren blev genbrugt, malet lampesort og fik monteret to glas i de øverste fyldninger samt et gammelt messing håndtag fra Nørre Broby Kirkes udskiftede hoveddør. Taget blev udskiftet med et restparti røde kulbrændte danske vingetagsten. Huset fik et roligt ydre og fik sin kvalitet tilbage.







Fotos af genbrugskøkkenet i røget egetræ. |  Foto (c) Unoform

At lægge sig nænsomt ned i gaden. Byhuset sarte brækkede hvide farve underspiller huset. Har det ikke altid set sådan ud ?    |  (c) Foto Katrine Becher Damkjær

Køkken allrummet  i stueetagen.    (c) Foto Unoform

Den gamle 200 årige slagbænk har fundet sin plads med arret i den gamle lerstensvæg.  |  (c) Foto Unoform

 Sammenstød med genbrugstegl og røget eg. |   (c) Fotos Unoform

Mellemgangs orangerilignende stemning.    |  (c) Foto Unoform

Facaden mod Hospitalstræde - gjort enkel og rolig.   |  (c) Foto aNNeKS aps

Historier


Arkitektur er materialer - dagslys, rå materialer og nænsomme farver. 

Arkitektur er også historier. Og de forskellige rumligheder minder os om noget. Billeder eller historier som dukker op fra tidligere oplevelser. I byhuset er der, trods den lille størrelse, fire markante og forskellige rumligheder. Fire historier som fortælles i dagslys, rå materialer og nænsomme farver.


Den første historie som fremkommer når man træder indenfor, er det smalle køkken allrum - Omsluttet af mørke, men dog dagslys i begge ender - som min farfars kælder, hvor de hjemmelavede fiskestænger hang ned fra loftet. Trygt og intimt. Køkkenet er et genbrugt sort røget egetræs Unoform køkken model Avantgarde på en sokkel af en rest teaktræ med en brugt hvid keramisk porcelænsvask på en bordplade af kvadratiske gullige genbrugs teglklinker. En blottet væg med brune ubrændte lersten med indlagte brændte gule mursten fortæller historien om husets oprindelse. Væggen er helt tilbage fra år 1777, og de indlagte brændte gule mursten er stjålet fra det nedrevne kloster tæt ved Helligsåndskirken for enden af Hospitalstæde. Spor fra en tidligere el ledning som ubehjælpsomt er blevet fræset ind i væggen er bevaret. Et ar som er bibeholdt for at fortælle historien. Genbrugte Asger BC spots lyser køkkenet op - og forstyrrer ikke rumligheden. Rummet emmer af at være trygt - som en hule - og man kan snildt forestille sig en rolig vinterdag siddende i slagbænken under trappen med sin bog og kaffe.


Den anden historie er den dagslys belyste mellemgang, som er er blevet til et orangeri lignende rum. I stærk kontrast til det lidt dunkle køkken allrum åbner mellemgangen sig op mod himlen og lader denne komme inde i midten af huset. Mellemgangen er opbygget med plader i birkekrydsfiner på loft og væggen mod haven. Giver fornemmelse af noget let - noget som er udenfor. Den indre beliggende hemmelige have titter frem med alle sine grønne gevækster - og fletter sig sammen med mellemgangen. Ovenlys og glas foldedøre åbner det hele op. Ude bliver til inde. Her kan man sidde og kigge på skyerne og høre bladenes susen i det fredede store egetræ på Hospitalstræde. Om aftenen får stjernerne frit spil gennem ovenlysene.


For enden af mellemgangen er toilettet og en enkel hvidmalet trappe, hentet på Djursland, fører op til en hems, hvor man kan sove. Denne sovehems er den tredje historie. Den er også beklædt med plader i birkekrydsfiner, gule kvadratiske genbrugs teglklinker på sidevæggene og 3 små ovenlys i støbejerns stil, danner en lille rede. Det føles varmt og trygt. Den lave sengen er en japansk futon på tatami måtter af søgræs understreger højden. Der er en japansk enkelhed over rummet, hvor alt er tilpasset den snævre plads. Et simpelt loftsrum er blevet et vidunderligt soverum tæt på egetræet på Hospitalstræde.


Den sidste historie er opad den oprindelige sortmalede trappe fra køkken allrummet. Første salen som ufølsomt blev bygget ovenpå i 1950érne. Vi har prøvet at skabe et rum med sin helt egen historie her. Skrællet det ind til benet og fjernet de gamle lave lofter - og blottet tagkonstruktionen fra 1950érne og 1777érne med loft til kip. De fortæller i munden på hinanden hver deres historie. Kunstmaleren Alex 

Kyed´s finurlige koøje vindue i gavlen er blevet åbenbaret - sad før i loftsrummet - og solens stråler danser nu afsted på den modsatte væg som et solur. Utzons Can Lis har ikke levet forgæves - her er det blot en tilfældighed, som vi fik gravet frem. Sjælen kommer til udtryk. Stuen på første sal giver et rum med højt til loftet i modsætning til køkken allrummet - endnu en ny historie og kontrast


Trods byhusets beskedne størrelse giver de fire rumligheder en masse historier - og huset føles større end det er, fordi der altid er en ny historie, når man skifter rum. 

Det er vores måde at finde sjælen på.


  

Fotos af hems med genbrugstegl, birkekrydsfiner og nye ovenlys. |  Foto aNNeKS aps

 1. salens blottede beton mursten fra år 1958 - bemærk solens aftegning fra koøjet på væggen. |   (c) Foto Unoform

Første salens finurlige koøje i en blottede tagkonstruktion fra år 1777 og år 1958 danner rummets historie og sjæl.   |  (c) Foto Katrine Becher Damkjær


Dagslyset på færde på stuens kip loft på 1. salen.   |  (c) Foto aNNeKS aps


Dagslyset titter lige ind i køkken allrummet fra orangeri mellemgangen. Stemning og sjæl.  |  (c) Foto aNNeKS aps


Den hemmelige have


Et udendørs gårdrum som faktisk ikke eksisterede pga. sin ringe størrelse. Efterladt efter utallige ombygninger, som en lille rest, der var blevet glemt at bygge hus på. Hvordan skaber man et uderum på ingen plads som bliver byhusets centrum - den vigtigste historie ?


Foldedøre blev installeret i mellemgangen, således at uderummet bliver en del at mellemgangen. Ude bliver til inde - og omvendt. Ovenlys fra tidligere er blotlagt igen og giver en orangeri fornemmelse - og pludselig er gårdrummet midtpunkt i historierne. Naturen kommer midt ind i huset - og vejr og vind mærkes.


Det lille uderum bliver til en hemmelig have eller historie for husets beboerne. Ingen andre ved det er der.  Det er værd at gemme på i en urolig verden. Ens eget hemmelige sted. 


Et sted som ingen vil have, er blevet omdrejningspunkt for husets sjæl.


  

Den hemmelige have set fra første salen.   |  (c) Foto Katrine Becher Damkjær

Mellemgangen med den hemmelige have.  |   (c) Foto Unoform

Kulbrændte vingetegl uden udhæng er lagt. Haven skimtes nedenfor.  Udsigten fra hemsen.  |  (c) Foto aNNeKS aps

Den hemmelige have bliver et med orangeri mellemgangen.  |  (c) Foto aNNeKS aps


Det indpassede genbrugskøkken mod den hemmelige have. |  (c) Foto Unoform

Dagslyset danner flygtige kunstværker på væggen i orangeri mellemgangen. Sjælen titter frem.  |  (c) Foto aNNeKS aps




Appendix

Involverede parter

Opført år  2020 - 23  |   

Bygherre - Privat  |   

Arkitekt - aNNeKS aps arkitekter  |  Sagsarkitekt Morten Sonnenborg

Ingeniør - Rådgivende Ingeniørfirma Stig Lindholm aps  |  

Håndværkere - Fagentreprise med Snedkermester Karl Bent Madsen, Nørre Broby  |  Lars Dibbern VVS aps, Faaborg  |  Rasmus Tømrer aps, Faaborg  |  Elgruppen a/s, Slagelse  |  Ronnie Jessen´s maler- og spartelfirma aps, Faaborg  |

 

Omtale andre steder

2025  |  Indstillet til den landdækkende Renoverprisen 2025 under projektet "Ukendeligt gammelt byhus i Faaborg midtby - Hvordan renoveres når det oprindelige er væk ?"

2025  |  Artikel om byhuset i magasinet "Det Rigtige Faaborg"  februar 2025 udgaven pp. 32-35 - se her 

2024  |  "Ugens Arkitektur" fra Arkitektforeningen kommer uge 41 - 2024 - deres ugentlige nyhedsbrev på digitale medier  med et udvalgt værk blandt arkitekter.

2024  |  Boligreportage om det lille byhus i Magasinet Nybyggeri med tema omkring renovering som tillæg til bl.a. Dagbladet Holstebro, Dagbladet Struer, Dagbladet Ringkøbing-Skjern, Folkebladet Lemvig, Fredericia Dagblad, Fyens Stiftstidende, Fyns Amts Avis, Helsingør Dagblad, Horsens Folkeblad, JydskeVestkysten, Randers Amtsavis, Vejle Amts Avis, Viborg Stifts Folkeblad og Århus Stiftstidende. 

2023 | Boligreportage om byhuset og det genbrugte køkken som  Story på Unoform´s hjemmeside

2023  |  Lokal omtale i artikel i Fyns Stiftidende

 

Indbyggede genbrugsmaterialer herunder restpartier fra overskud.

Tag  |   Røde kulbrændte teglsten (restparti - dba)

Køkken  |  Brugt Unoformelementer (dba) |   Brugt keramik vask (dba) |  Brugte gule teglklinker til bordplade fra Genbyg  |  Brugt sort Corian bordplade (dba)  |  Brugt køleskab fra Smeg (dba)  |  Brugt induktionskogeplade (dba) |  Brugt mini ovn  |  Brugte spots fra Asger BC.

Toilet/bad  |  Brugt Ifø toilet  |  Brugt Unoform badeværelsesmøbel med brugt marmorplade (dba)  |  Brugt keramikvask (dba) |  Brugte fyldningsdøre med gamle messing håndtag fra huset placeret andre steder  |  Brugte gule teglklinker fra Genbyg  |  Brugt toploadet vaskemaskine (dba)

Indfatninger omkring vinduer samt vægbeklædninger  |  Birkekrydsfiner (restpartier)

Gulve  |  Hvidpigmentet plankegulv (restparti)

Konstuktionstræ - bjælker etc.  |  Brugte planker, søjler etc. fra nedlagt Nørre Broby Savværk

Hoveddør  |  Genbrugt fra huset - og brugt håndtag fra Nørre Broby Kirke

Ny trappe til hems  |  Brugt kælder trappe fra Djursland (dba)


Billeder fra før omdannelsen

Før ombygningen - påtrængende og upassende.  En grim blå ælling. 


  |  (c) Fotos EDC


Før ombygningen - første salens lavloftede rum med køkken og hems ovenover. Meget småt og trangt.

  |  (c) Fotos EDC


Før ombygningen - den hemmelige have og mellemgangen. 


  |  (c) Fotos EDC