Punt_09

El tram final de la visita se centra en l'església i el seu entorn, començant pel punt on ens trobem. Aquí veiem un espai lliure de construccions, de forma poligonal irregular, a tocar de la porta lateral de l'església al costat de migdia, just on es conserven diversos sarcòfags encastats al mur.

És interessant observar la presència d'una cornisa simple, formada per un llistell una mica sobresortit del parament sud de l'església, i la seqüència de forats d'encaix de bigues, que s'estenen des de quasi la capçalera fins a poc més de la meitat de la seva llargària. Tot plegat ens dibuixa la presència d'un espai semicobert, a manera de claustre. Lloc idoni precisament per acollir els enterraments destacats, segurament dels membres de la família dels Castellvell, entre els quals caldria comptar els fundadors del monestir.

Actualment hi podem veure tres tombes, però en una fotografia de Josep Salvany, de 1915, n'hi apareix una quarta que, suposadament, correspon a la que actualment es conserva al Museu Municipal Vicenç Ros.

Punt_01
Punt_04
Punt_07
Punt_10
Punt_02
Punt_05
Punt_08
Punt_11
Punt_03
Punt_06
Punt_09
SGR - visita guiada pas a pas 2

De la mateixa imatge es pot inferir la desaparició d'altres sarcòfags ja que l'esvoranc que presentava el mur, ja a les hores, té unes dimensions que n'admetria dues més. Per tant sembla probable que el nombre total fos de cinc o sis. Tots els sarcòfags conservats presenten la mateixa factura i són decorats al centre amb un cercle que emmarca una creu patent.

Aquest claustre pel seu costat oest està limitat per una roca retallada, que quedaria integrada a l'obra, on encara veiem restes de l'arrebossat que la recobria, i d'un empedrat.

Pàgina d'inici

Tornar a l'inici