Parcare lateralĂ

Parcarea laterala

Parcarea laterala este cea mai utilizata dintre parcari. In cadrul orelor de conducere efectuate la scolile de soferi, pentru parcarea laterala se aloca de obicei mai mult timp din cauza complexitatii acesteia.

Cunoasterea tehnicii de efectuare a parcarii laterale are o importanta deosebita in gasirea unui spatiu de parcare, mai ales in cazul marilor aglomeratii urbane. Un lucru deosebit de important la parcarea laterala, il constituie spatiul relativ mic de care avem nevoie intre cele doua autovehicule unde dorim sa parcam.

Daca pentru a parca cu fata paralel cu bordura intre doua autovehicule care si ele stationeaza paralel cu bordura (nu perpendicular), avem nevoie de un spatiu de 2,5 sau chiar trei lungimi de masina (este vorba de lungimea autovehiculului pe care il conducem), la parcarea laterala sunt necesare doar o lungime si jumatate.

In materialul care urmeaza am sa explic tehnica de efectuare a parcarii laterale, in speranta de a ajuta persoanele care mai au inca unele mici dificultati in efectuarea acestei manevre.

Etape pentru efectuarea parcarii laterale.

1) Prima etapa consta in cautarea unui spatiu de parcare suficient de mare intre doua autovehicule (cel putin o lungime si jumatate a autovehiculului nostru).

2) Oprirea paralela cu autovehiculul pe langa care vom pivota la o distanta laterala de 0,5 – 0,8 m fata de acesta si depasirea lui cu oglinda din dreapta de la autovehiculul nostru.

3) Introducerea schimbatorului de viteze in marsarier si deplasarea autovehiculului cu spatele pana cand roata noastra din spate depaseste coltul autovehiculului pe langa care pivotam. Pe tot parcursul deplasarii cu spatele pe langa faptul ca trebuie sa privim catre coltul geamului de la portiera din spate dreapta, trebuie sa ne asiguram continnu si la vehiculele, autovehiculele si pietonii care pot circula in acel moment pe partea carosabila. In cazul in carea nu depasiti coltul autovehiculului pe langa care pivotati aveti toate sansele sa-l loviti.

4) Dupa ce am depasit reperul stabilit, viram maxim dreapta (atentie la ceelalti participanti la trafic in timp ce virati, daca se apropie cineva opriti manevra) in mers (autovehiculul se deplaseaza foarte incet cu ambreiaj patinat) si oprim la un unghi de 40 – 45 grade fata de axul drumului sau fata de autovehiculul pe langa care pivotam.

5) Dupa oprirea la unghiul de 40 – 45 grade viram stanga pentru a indrepta rotile directoare si pornim cu spatele pana cand observam coltul din stanga spate a autovehiculului pe langa care am pivotat la coltul parbrizului din dreapta fata a autovehiculului nostru.

6) Dupa ce am vazut coltul autoturismului pe langa care am pivotat la coltul din dreapta al parbrizului nostru bracama volanul maxim stanga in mers si continuam deplasarea pana in momentul in care suntem pozitionati paralel cu bordura.

7) In timp ce ne incadram intre autovehicule, ne asiguram in fata si in spate pentru a nu le accidenta. Oprim in momentul in care suntem pozitionati paralel cu bordura.

ATENTIE

Pe toata perioada manevrei de parcare laterala, asigurarea trebuie sa fie permanenta fata, spate cat si spre unghiurile moarte.

Deplasarea autovehiculului se face cu viteza redusa, controland viteza acestuia cu ajutorul ambreiajului (ambreiaj patinat).