Categoria A - Examen moto TimiȘoara

noul poligon moto pentru categoria A

Noul poligon moto 2010 Momentan nu organizam cursuri pentru cat. AM, A1, A2, A.

In aceasta pagina se pot gasi informatii si explicatii despre modul de efectuare al poligonului pentru categoria A si subcategoria A1. Pentru a se intelege mai usor modul de efectuare a probelor de poligon, am fragmentat in mai multe etape care pot fi vizualizate in clipurile de la sectiunea ,, Poligon moto - explicatii ".

Scoli moto Timisoara

Examen moto Timisoara

Una dintre cele mai placute modalitati de deplasare ale zilelor noastre este motocicleta.

Ea este folosita cu succes in deplasarile extraurbane cat si in cele urbane unde se scurteaza mult timpul de asteptare in coloane, datorita dimensiunilor sale reduse cat si posibilitatea gasirii mai rapide a unui loc de parcare. De asemenea cu ajutorul motocicletei preturile de cost pe kilometru sunt mai mici decat cu autoturismul datorita unui consum mai mic de carburant si de ce sa nu spunem ca si poluarea este mult mai mica .

Lasand aceste lucruri de o parte, daca am intreba orice motociclist, care ar fi motivul principal pentru care in perioadele frumoase ale anului ar lasa de o parte autoturismul in favoarea motocicletei, raspunsul ar fi unanim: ,,Pentru senzatia de libertate ".

Probabil acestea sunt cateva din cauzele care aduc la scolile de soferi un numar tot mai mare de persoane care doresc sa obtina permisul de conducere la categoria A.

Un lucru important pentru cei care doresc sa urmeze cursurile pentru categoria A sau subcategoria A1 este acela de a sti sa mearga cu bicicleta.

Persoanelor care nu stiu sa isi tina echilibrul pe bicicleta le va fi foarte greu sa invete sa mearga cu motocicleta, unora dintre acestea chiar imposibil.

Cei care stiu sa circule cu bicicleta vor invata foarte usor sa isi tina echilibrul pe motocicleta, iar prin antrenament in timpul orelor de poligon se pot perfectiona, astfel incat examenul moto sa li se para o joaca.

CONDUITA PREVENTIVA cat. A

Contact

- 0745 306 888;

- 0728 306 888;

Penalizarea greselilor ( examen cat. A )

1. Pregatirea si verificarea tehnica a autovehiculului

- utilizarea incorecta a echipamentului de protectie: manusi, cizme,imbracaminte si casca de protectie; 3p

- neverificarea starii pneurilor,franelor, dircetiei si comutatorului de oprire in caz de urgenta; 3p

- neverificarea starii lantului (de transmisie), nivelul uleiului, functionarea luminilor; 3p

- neverificarea catadioptrilor, indicatoarelor de directie si claxonului; 2p

- trusa medicala, stingator de incendiu, ITP si asigurare valabile; 2p

2. Manevre speciale privind siguranta traficului

- asezarea sau coborarea motocicletei pe/de pe suportul de sprijin si deplasarea mergand pe langa vehicul; 3p

- parcarea motocicletei pe suportul de sprijin; 3p

- executarea a cel putin doua manevre cu viteza mica, dintre care un slalom; 3p

- manevrarea ambreiajului in combinatie cu frana, echilibrul, directia vizuala; 3p

- executarea a cel putin doua manevre cu viteza mare, dintre care una cu viteza a doua sau a treia,>30km/h; 3p

- o manevra de evitare a unui obstacol la o viteza minima de 50 km/h; 3p

- pozitia pe motocicleta, directia vizuala, echilibrul, tehnica mentinerii directiei si schimbarea vitezelor; 3p

- executarea a cel putin doua franari, inclusiv franarea de urgenta, la o viteza de cel putin 50km/h; 3p

- indemanarea privind manevrarea franei fata si spate la franarea de urgenta, directia vizuala si pozitia; 5p

Poligon moto - explicatii

Schita si dimensiunile poligonului moto

Noul poligon moto Timisoara

Probele de indemanare la categoria A si subcategoria A1

Inceperea probelor de indemanare si slalom moto

Inceperea probei de poligon

La inceperea probei de poligon pentru cat. A si subcategoria A1 din cadrul examenului moto, candidatul trebuie sa coboare motocicleta de pe cric. Dupa coborarea de pe cric motorul trebuie pornit, se aprinde faza de intalnire, motociclistul se asigura, iar motocicleta trebuie impinsa de ghidon pana la locul de plecare, unde trebuie incadrata intre cele doua dungi albe aflate la 50 de cm distanta si impinsa in continuare pe o distanta de 5 m. Aceste dungi nu trebuie sa fie calcate cu roata sau rotile motocicletei. Dupa parcurgerea acestei distante, motociclistul se urca pe motocicleta si porneste spre proba de slalom.

Slalom

Proba de slalom consta in trecerea succesiva printre 5 jaloane postate la 3,5 m unul de celalalt. Intrarea la slalom se face din dreapta primului jalon.

Pentru a reusi sa faceti proba cat mai usor este bine ca:

- plecarea de pe loc cu motocicleta sa fie cat mai lina deoarece distanta dintre locul din care porniti si primul jalon este mica si orice smucitura duce la dezechilibrare;

- viteza cu care faceti jaloanele sa fie mica si constanta pe tot parcursul slalomului;

- este bine sa incepeti prin a intra cat mai aproape de primul jalon;

- distanta la care ocoliti jaloanele sa fie de 50 - 75 cm;

- la terminarea probei de slalom cand va indreptati catre opturi sa nu depasiti linia de demarcatie a poligonului;

- intrarea la opturi se face dupa al treilea jalon din sirul de jaloane de la proba de viteza;

- dupa ce dobanditi o experienta mai mare la manevrarea motocicletei in poligon, este bine ca pe distanta dintre proba de slalom si proba de opturi sa introduceti in treapta a doua de viteze.

Opturi moto si conducerea cu mana stanga ridicata

Opturi

Aceasta proba consta in efectuarea a sase opturi intre 4 jaloane. Trei opturi intr-un sens si trei si trei opturi in sens opus. Proba incepe din partea dreapta a ultimului jalon. Distanta dintre jaloane la aceasta proba este de 4,5 m.

Pentru a efectua mai usor proba de opturi este bine:

- sa folositi treapta a doua de viteze ( incercati acest lucru doar dupa ce efectuati foarte bine proba in treapta 1) ;

- sa va inclinati cat mai mult in viraje;

- sa folositi cat mai mult din spatiul lateral (cat mai aproape de dunga exterioara a probei 20 - 30 cm si cat mai aproape de jaloanele exterioare, pentru ca atunci cand intrati printre jaloanele interioare sa nu depasiti jumatatea distantei dintre acestea din orice directie veniti);

- dupa efectuarea ultimului opt, iesirea spre ultima proba de indemanare se face prin mijloc intre cele doua jaloane interioare.

Mersul cu o mana pe o distanta de 47m

La terminarea ultimului opt, candidatul trebuie sa parcurga o distanta de 47 m cu bratul stang ridicat. Parcurgerea acestei distante se face intr-un spatiu delimitat de doua dungi aflate la 50 cm una de cealalta. Pentru a va pastra echilibrul mai usor, este bine sa parcurgeti aceasta distanta in treapta a doua putin accelerat.

La terminarea probei de echilibru din examenul moto, candidatul trebuie continue deplasarea prin viraj la stanga spre punctul de plecare initial pentru efectuarea probelor de viteza.

Inaintea intrarii in viraj, motociclistul trebuie sa semnalizeze stanga si sa se asigure prin intoarcerea capului spre stanga ( unghiul mort )

Probele de viteza la categoria A si subcategoria A1

Evitarea unui obstacol la 50 km/h

Dupa terminarea ultimei probe de indemanare, motociclistul trece prin punctul de plecare si accelereaza pana la 50 km/h pe o distanta de 47m folosind treapta a doua sau a treia. Ocoleste obstacolul si revine pe directia de deplasare dupa care franeaza pe o distanta de 16,5m schimband viteza in treapta inferioara, dupa care vireaza la stanga indreptandu-se spre urmatoarea proba de viteza.

Evitare la 30 km/h, accelerare la 50 km/h si franarea de urgenta

Dupa terminarea primei probe de viteza si efectuarea virajului la stanga, motociclistul accelereaza pana la 30 km/h pe o distanta de 30m in aliniament, evita un obstacol mentinandu-si directia de deplasare, dupa care accelereaza puternic la peste 50 km/h pe o distanta de 14m. In ultima parte se efectueaza o franare de urgenta pe distanta de 14m, franarea facandu-se atat cu frana de fata cat si cu cea de picior. Oprirea se face la punct fix la locul de sosire, unde motocicleta se ridica pe cric.

ATENTIE !

Proba practica de conducere a motocicletei in poligon este promovata de candidatii care intr-un interval de 6 minute nu au cumulat mai mult de 15 puncte de penalizare.

Candidatul este declarat respins, indiferent de numarul greselilor acumulate sau de timpul scurs pentru efectuarea probelor, daca:

- a cazut cu motocicleta;

- nu a respectat traseul in poligon.

Candidatii minori, cu varsta cuprinsa intre 16 - 18 ani, sunt examinati in prezenta unui martor, care poate fi si unul dintre parinti, tutore, curator sau persoana in ingrijirea ori supravegherea caruia /careia acestia se afla.

CONTACT

Tel:

- 0745 306 888;

- 0728 306 888;

Scoala moto Timisoara noul poligon pentru categoria A