11. Acvaplanarea

Acvaplanarea

Este fenomenul de plutire al autovehiculului, datorat desprinderii rotilor de sol si rularea acestora pe pelicula de apa ce se interpune intre asfalt si anvelopa. Aceasta pelicula poate fi chiar de ordinul zecimilor de milimetru.

Cauzele care duc la acvaplanare sunt:

- viteza de deplasare prea mare pe un carosabil ud;

- profilul anvelopelor si uzura acestora;

- intensitatea precipitatiilor;

- grosimea stratului de apa;

Cu cat creste viteza de deplasare a autovehiculului cu atat creste si forta cu care se opune pelicula de apa din fata rotilor. Odata cu cresterea vitezei autovehiculului creste si viteza aerului care circula sub acesta, creind portanta, ceea ce duce la tendinta de ridicare (desprindere) a acestuia de la sol. Presiunea exercitata de pelicula de apa din fata rotii, usurarea autovehiculului cu cateva zeci sau chiar sute de kilograme din cauza portantei si profilul uzat sau neadecvat (nu permite eliminarea rapida a apei de sub anvelopa) a benzii de rulare duc la acvaplanare.

Personal am testat fara sa vreau acvaplanarea cu aproximativ 20 de ani in urma. Circuland pe autostrada Bucuresti – Pitesti pe timp de ploaie, nu am tinut cont de ploaie, de uzura anvelopelor si nici de piciorul care apasa acceleratia constant, dar continnu. Astfel la viteza de 115 – 120 km/h am auzit dintr-o data cum motorul se supratureaza la maxim. Nestiind ce se intampla (a fost vorba de fractiuni de secunda), crezand ca sunt probleme cu ambreiajul (supraturarea motorului in mod nejustificat), am ridicat instantaneu piciorul de pe pedala de acceleratie fara sa franez. Dupa ce autoturismul si-a redus viteza am accelerat din nou fara sa se mai supratureze motorul. Doar atunci mi-am dat seama ca intrasem de fapt in acvaplanare si ca m-au despartit doar cateva fractiuni de secunda sa pierd controlul volanului in cazul in care nu as fi ridicat piciorul de pe acceleratie. La fel as fi patit daca actionam frana imediat dupa ce am facut decelerarea. Rotile autovehiculului ruland pe stratul de apa, s-ar fi blocat in momentul actionarii franei (oricta de fin as fi facut acest lucru) si as fi intrat in derapaj, pierzand controlul volanului.

Contracararea factorilor de risc:

- reducerea vitezei cand circulati in conditii de umezeala sau ploaie;

- schimbarea anvelopelor uzate sau cu profil necorespunzator;

ATENTIE

Cel mai important lucru in cazul in care intrati in acvaplanare este sa ridicati imediat piciorul de pe acceleratie, si lasati sa se reduca viteza fara sa actionati pedala de frana.

scoli de soferi Timisoara Krebs