03.Vara

Vara este unul din cele mai frumoase anotimpuri, este anotimpul concedilor si a deplasarilor pe distante lungi. Vara traficul creste substantial mai ales in zonele extraurbane atat pe drumurile judetene, cat mai ales pe cele nationale, national europene si pe autostrazi. Aceasta crestere a traficului se datoreaza in mare parte deplasarii in concediu cu autovehiculele personale spre zonele montane cu peisaje deosebit de pitoresti cu aerul ozonat si racoarea mult dorita in aceasta perioada caniculara, fie spre litoral, sau in voiaje in strainatate.

Pentru a parcurge in siguranta astfel de trasee, este bine sa cunoastem anumite norme prin care sa reusim sa prevenim posibile situatii neplacute.

scoli de soferi Timisoara

FACTORI DE RISC

1.Trafic

In timpul verii traficul este deosebit de intens, numarul autovehiculelor crescand si datorita perioadei concedilor.

2. Viteza

Datorita timpului favorabil ,a deplasarilor pe distante lungi si a carosabilului in general uscat, o mare parte a conducatorilor auto conduc cu viteze mai mari decat cele prescrise de lege.

3. Temperatura

Pe perioada verii temperaturile deosebit de ridicate constituie un factor de risc major. Caldura excesiva poate influenta negativ atat starea psihica a conducatorilor auto cat si starea lor fizica creind disconfort la volan.

Persoanele cu afectiuni cardiace ,tensiune,lipsa de calciu s.a.,pot avea probleme ce pot duce la accidente grave.

De asemenea caldura excesiva si soarele incinta covorul asfaltic ,lucru ce duce la supraincalzirea anvelopelor. Astfel o anvelopa uzata sau cu defecte de fabricatie ,mai ales daca este cu camera de aer (nu tubeless) poate exploda. Daca explozia se produce la viteza ,mai ales pe una din rotile din fata (directoare) ,accidentul este aproape imposibil de evitat. De obicei explozia anvelopelor se produce la viteza!!

4. Alti participanti la trafic

In timpul verii ,pe partea carosabila a drumurilor publice, circula toate categoriile de participanti la trafic pietoni biciclisti, carute, mopede, motociclete, tractoare, autoturisme, autocamioane, autobuze. O problema majora o constituie biciclistii, pietonii, carutele si persoanele care conduc mopede. Problema consta in necunoasterea de catre acestia a legislatiei rutiere si nerespectarea ei.

Aceste categorii de participanti la trafic de multe ori nu respecta nici cele mai elementare norme de siguranta rutiera ( nu se incadreaza corespunzator pe banda, nu se asigura, schimba brusc directia, opresc sau stationeaza direct pe partea carosabila) devenind un pericol atat pentru ceilalti participanti la trafic cat si pentru propria lor persoana.

O mare atentie trebuie acordata noaptea acestor participanti la trafic deoarece de multe ori circula nesemnalizati (fara vesta reflectorizanta, fara lumina si de multe ori sub influenta alcoolului).

5. Conditii meteo

Un factor de risc care nu trebuie neglijat pe timpul verii il constituie furtunile. Ele apar destul de brusc cu:

a) Ploi torentiale care ingreuneaza vizibilitatea si o reduc uneori la zero, fiind necesara oprirea autovehiculului in afara partii carosabile. Nu uitati sa aprindeti semnalizarea de avarie pentru a fi observati de ceilalti participanti la trafic. In cazul in care nu este necesara oprirea, nu uitati sa circulati cu farurile aprinse (lumina de intilnire) si cu viteza redusa.

b) Grindina – la fel ca in cazul ploilor torentiale, ingreuneaza vizibilitatea, atat din cauza particulelor dese de apa inghetata cat si din cauza diferentei de temperatura dintre exteriorul habitacului si interiorul acestuia, parbrizul ,luneta si geamurile laterale se aburesc puternic. In acest caz circulati cu faza de intalnire aprinsa, porniti instalatia de climatizare pentru a asigura dezaburirea si circulati cu viteza redusa si atentie marita. In cazul grindinei particulele de ghata pot avea marimi de la cativa milimetrii la mai multi centimetrii.In cazul in care grindina este de mari dimensiuni opriti autovehiculul in afara partii carosabile, daca se poate sub un copac stufos pentru a incerca sa diminuati pagubele pe care le produce aceasta autovehiculului dvs. Daca grindina este de mari dimensiuni nu coborati din autovehicul. Au fost persoane care au ajuns in spital sau chiar au murit din cauza loviturilor provocate de grindina.

c) Vantul – o problema majora in timpul furtunilor de vara. Daca in cazul grindiniei oprirea sub ramurile unui copac poate diminua pagubele, in cazul vantului puternic aceasta poate fi cea mai proasta alegere. Dupa cum a-ti vazut si dvs. la televizor, in cadrul stirilor prezentate, efectele furtunii, aproape ca nu exista imagini in care sa nu fie prezentate autovehicule distruse sau chiar zdrobite total de arbori, acoperisuri sau benere cu reclame doborate de vant. Astfel in cazul in care circulati in afara localitatii si sunteti surprinsi de o furtuna cu rafale de vant deosebit de puternice care pericliteaza conducerea in continuare a autoturismului, este bine sa opriti in afara partii carosabile, la distanta de orice copac sau obiect care poate devenii un adevarat proiectil din cauza vantului.

d) Descarcarile electrice – unii conducatori auto se sperie mai mult de fulgere decat de furtuna propriu – zisa. S-a constatat ca cel mai protejat loc in cazul trasnetului este in habitacul autovehiculelor, deoarece caroseria protejeaza pasagerii si conducatorul auto, ca o cusca Faraday lasand curentul electric sa se scurga direct in sol. O problema care poate sa apara in cazul fulgerelor este posibilitatea de a fi orbiti pentru cateva fractiuni de secunda de lumina produsa de acestea. De aceea este bine ca in cazul descarcarilor electrice sa reducem viteza.

6) Blocajele in trafic

Vara se produc blocaje in trafic care constituie unul din factorii principali de stres in cazul deplasarii cu autovehiculul. Aceste blocaje se produc fie din cauza reparatiilor ce se fac la drumuri sau a accidentelor produse din cauza vitezei excesive, a oboselii, s.a.

Contracararea factorilor de risc

- verificarea si la nevoie schimbarea anvelopelor;

- verificarea sistemului de franare;

- verificarea sistemului de climatizare;

- etapizarea traseului in asa fel incat sa avem si pauze de odihna;

- in zilele caniculare este bine sa faceti pauza intre orele 14 - 17;

- pauza obligatorie daca sunteti obositi sau nu va simtiti bine;

- inainte de plecare, creonati pe langa traseul de urmat si un traseu de rezerva;

- ascultati la radio stirile despre trafic, iar in cazul in care aflati ca va indreptati spre un blocaj in trafic schimbati traseul, iar in cazul in care nu este posibil opriti intr-o parcare in care sa nu stati sub directa actiune a razelor solare;

- pastrati in autovehicul o rezerva de apa sau sucuri pentru hidratare in cazul in care ramaneti blocati in trafic;

- adaptati in permanenta viteza in functie de trafic, aderenta si conditii meteo;

- pastrati distanta de siguranta fata de autovehiculul care va precede chiar daca circulati in coloane la viteze mai mici;