05. Oboseala

Oboseala, alcoolul, drogurile si medicamentele.

OBOSEALA

Este cauza a circa 27 % din accidentele rutiere, din care o mare parte cu vatamari corporale grave, membre amputate, paralizii partiale sau totale si chiar mortale.

Oboseala la volan poate sa apara din mai multe cauze:

- insuficienta odihna inainte de plecarea in cursa;

- conducerea autovehiculului pe perioade lungi, fara pauze pentru odihna;

- confortul redus din autovehicul;

- temperatura inadecvata din habitaclu;

- conducerea pe timp de noapte;

- trasee monotone, trafic aglomerat;

- blocajele frecvente in trafic;

- consumul de alcool, medicamente incompatibile conducerii autovehiculului;

- stare fizica si psihica precara;

scoala de soferi timisoara

Efectele oboselii

- nervozitate,agresivitate;

- aprecierea gresita a vitezei;

- timpul de reactie scazut;

- reducerea capacitatii de analizare a situatilor din trafic;

- stergerea din memorie a unor portiuni pe care deja s-a condus;

- halucinatii;

- diminuarea capacitatii de a prevedea unele situatii din trafic;

- somnolenta;

- riscul de a adormii la volan;

Contracararea efectelor oboselii

Pentru a intarzia aparitia oboselii este necesar :

- sa ne odihnim inainte de a pleca in cursa;

- sa nu plecam la drum daca nu suntem intr-o stare fizica si psihica buna;

- sa facem pauze la aproximativ doua ore de condus ( soferii incepatori chiar din ora in ora);

- in timpul pauzelor este bine sa facem cateva exercitii fizice si daca este posibil sa ne spalam pe fata cu apa rece;

Atentie !

La aparitia primelor simptome de somn sau halucinatii din cauza oboselii, opriti imediat pe dreapta, intr-un loc in care autoturismul poate fi scos complet de pe partea carosabila si dormiti. Nu asteptati sa ajungeti in prima localitate sau parcare, deoarece aveti toate sansele sa faceti accident.

Daca este noapte dupa ce a-ti scos autovehiculul complet in afara partii carosabile, semnalizativa prezenta prin aprinderea luminilor de pozitie si a semnalizatoarelor de avarie.

scoala de soferi krebs

ALCOOLUL

Alcoolul este o substanta psihoactiva si un toxic celular cu efect tranchilizant asupra sistemului nervos central. Actiunea sa consta in inhibarea transmiterii impulsurilor nervoase. Se inregistreaza cresterea vitezei de reactie si slabirea atentiei. Efectele psihologice ale consumului de alcool pot crea impresia depasirii starilor de teama si inhibare, pot sa faca singuratatea mai suportabila, pot diminua sentimentele de inferioritate.

Pentru sistemul nervos central alcoolul actioneaza in functie de cantitatea consumata: in doze mici, pana la 200 ml de bere sau 1 pahar de 100ml de vin, se produce un efect stimulator (creste debitul verbal, dispar inhibitiile, creste gradul de iritabilitate nervoasa), dar consumat in doze mai mari are efect inhibitor (reactii slabe la stimuli durerosi, capacitate de discernamant slaba, atentie si memorie alterate).

MEDICAMENTELE

Datorita efectelor complexe pe care le au asupra organismului uman, medicamentele trebuie administrate cu grija atunci cand suntem soferi auto activi. Acestea pot avea efecte secundare de natura sa diminueze capacitatea de a conduce vehiculele si deci trebuie avut in vedere ce terapie sa utilizam, astfel incat sa restrangem aria de medicamente care au astfel de efecte.

Efectele nefavorabile asupra condusului sunt, in primul rand, cele la nivelul sistemului nervos central: somnolenta, cefalee, ameteala, oboseala, reducerea atentiei si a vigilitatii, a reactivitatii si a reflexelor, dar si la nivelul ochiului: tulburari de acomodare,vedere incetosata.

In functie de fiecare clasa de medicamente, efectele difera ca intensitate si frecventa, unele medicatii necesitand sistarea activitatii de sofer auto, cum sunt: hipnoticele, tranchilizantele, neurolepticele, antidepresivele, chiar si unele analgezice.

Gama produselor medicamentoase care necesita prudenta in administrarea la soferii auto cuprinde medicamentele adresate tractului digestiv, sangelui, aparatului cardiovascular, aparatului genito-urinar, sistemului musculo-scheletic, sistemului nervos, organelor senzitive, antiparazitare, antiinfectioase, antineoplazice.

DROGURILE

Studiile de evaluare a prevalentei drogurilor, medicamentelor si alcoolului în rândul soferilor care au fost implicati într-un accident rutier (mortal sau nu) au condus la concluzia că alcoolul are o prevalentă mai ridicată decât orice altă substantă psihoactivă, dar drogurile sunt de asemenea des întâlnite în rândul populatiei generale care conduce autovehicule.

Nu este ceva neobisnuit ca cei care se drogheaza sa consume si alcool atunci cand urca la volanul autovehiculelor.

Dintre drogurile analizate, canabisul are prevalenta cea mai ridicată după alcool, desi atunci când s-au analizat probe pentru testarea prezentei benzodiazepinelor, acestea aveau uneori o prevalentă mai mare chiar decât canabisul.

Statistic, riscuri sporite de accidente si riscul de a purta responsabilitatea pentru producerea unui accident au fost constatate în cazul canabisului, benzodiazepinelor, amfetaminelor, heroinei si cocainei, iar multe din aceste riscuri sporesc atunci când drogul este combinat cu o altă substantă psihoactivă precum alcoolul.

scoli de soferi timis