Din satul Falcău pe creasta Măgura Vacii - Poiana Strigoaia

0

Falcău - Ascunsul - Poiana Strigoaia 


articolul continuă de la

Traseul porneşte de la ieşirea din amonte din satul Falcău, ca şi traseele 9 şi 10 de pe versantul nordic.  În imaginea 0 se observă o bună parte din traseul care urmează drumul forestier Ascunsul. Fotografia este făcută de la finele traseului descris la. Cu săgeată verde, în stânga imaginii 0, am marcat traseul 11 de pe versantul nordic, cel care coboară de pe Vârful Măgura Vacii spre satul Falcău. Cu săgeată roşie am marcat traseul pe care îl vom descrie în continuare iar cu săgeată galbenă am marcat porţiunea de debut a crestei principale a Obcinii Mari, descrisă la.

Imediat după ce trecem podul peste Suceava ajungem la o intersecţie. Ambele drumuri forestiere sunt marcate. Cel din stânga, din imaginea 1 este drumul forestier Ascuncelu şi este descris pe traseul 10 de pe versantul nordic. Noi ne vom abate pe drumul din dreapta imaginii 1, Ascunsul. El are lungime de aproape 8 km. Iată cum arată drumul exact la debut (foto 2). După ce parcurgem 100 m privim spre înapoi (foto 3). Creasta care se vede în ultimul plan în imaginea 3 este debutul traseului 9 de pe versantul nordic, cel care leagă satul Falcău de Poiana Stăuina.

                                   1

                2

3

                                                     4

                                         5

Zărim, pe lângă micile porţiuni mlăştinoase de pe marginea drumului, o broască (foto 4). Pe la sfârşitul lui mai 2016 galbenul florilor de Piciorul cocoşului atrage privirile (foto 5). Incă puţin şi trecem prin dreptul locului pe unde am terminat traseul 10, Măgura Vacii - Falcău (foto 6) (sau imaginea 35 de pe acel traseu). 

6

Drumul forestier pe care suntem urcă pentru câteva sute de metri, paralel cu albia Râului Suceava apoi se îndreaptă la 90 grade spre sud. Zărim şi alte plante atrăgătoare (foto 7). Deocamdată drumul forestier are întinse porţiuni aproape rectilinii (foto 8). Trecem pe lângă un frumos loc de popas (foto 9) şi admirăm bogăţia de culori a naturii (foto 10). Privim spre înapoi în două anotimpuri (foto 11 şi 12), apoi continuăm drumul.

                     7

    8

                               9

10

11

12

Trecem prin vecinătatea unei cabane forestiere (foto 13) şi de pe un pod vedem Pârâul Ascunsul (foto 14). Pădurea este destul de deasă pe alocuri iar copacii par să se unească deasupra drumului forestier (foto 15). 

                                13

                      14

15

Depăşim o intersecţie (foto 16). Am ajuns aici pe drumul din stânga imaginii. Pe drumul din dreapta se poate sui câteva sute de metri până la un canton forestier care are în spate o fântână cu apă care se spune că este foarte bună pentru rinichi. Vom continua însă deplasarea pe drumul principal (foto 17). De mai sus privim spre înapoi (foto 18); zărim astfel, în stânga cum privim, creasta principală a Obcinii Mari.

                                                  16

                         17

18

În amonte zărim pe partea stângă în sensul de mers, o mică porţiune de abrupt peste care se strecoară un firişor de apă (foto 19). Însă primăvara, când se topesc zăpezile, pe acolo este o frumoasă cascadă. Mai parcurgem câteva sute de metri şi ajungem la o intersecţie de drumuri forestiere. Cel din dreapta în sensul de mers se numeşte Haitei (foto 20). Nu ne vom abate pe el. Mergem mai departe pe drumul principal urmând iar o porţiune rectilinie destul de lungă. La o curbă, pe partea stângă, zărim o mică alunecare de teren (foto 21).

19

20

21

Ajungem la altă intersecţie, mai importantă pentru traseul nostru. Am fotografiat-o de asemenea în două anotimpuri (foto 22 şi 23). Din acest loc avem două variante.

                                   22

23

Prima: urmăm drumul din dreapta din imaginile 22 sau 23, numit Măgura 2 (foto 24). Iată intersecţia de mai înainte, fotografiată imediat cum ne-am înscris pe noul drum (foto 25). Primăvara, destul de devreme, zărim destul de des podbal (foto 26). 

                     24

                                                   25

26

Pârâul care însoţeşte acest drum este Ascunsul (foto 27). Are numeroase praguri mici, interesante (foto 28). Ajungem destul de repede la capătul său (foto 29). 

                                              27

                                        28

29

De aici drumul capătă aspectul unui drumeag şi începe să urce ceva mai abrupt prin pădure (foto 30). În general are mult noroi (foto 31). Mai sus drumeagul va urma strict albia Pârâului Ascunsul iar la intersecţia din imaginea 32 ne abatem spre dreapta, în urcuş.

                  30

                                31

32

33

34

De acolo valea se îngustează mult şi urcă destul de accentuat (foto 33). Ultima porţiune este şi mai abruptă dar ne scoate în creastă, în Poiana Strigoaia, exact la capătul crestei principale, porţiunea 4 (foto 34). A doua variantă este să urmăm drumul din stânga imaginilor 22 sau 23. Pe acolo este drumul forestier Măgura 1 (foto 35). Este destul de îngust şi urmăreşte albia unui mic pârâu. Mai sus zărim interesantul mal al pârâului (foto 36). 

                                                       35

36

Nu departe de aici o porţiune cam la fel dar de data asta pe marginea drumului (foto 37). Traversăm apoi o porţiune de chei mică dar frumoasă (foto 38).

                                            37

38

Pârâul se îngusteză şi spală adesea stânca de dedesubt (foto 39). Ajungem destul de repede la capătul drumului (foto 40) iar de acolo, ceva mai sus întâlnim o confluenţă (foto 41). 

                                                     39

40

41

                         42

43

De aici avem trei variante. Dacă urcăm pe pârâul din stânga imaginii 41, cam 20 minute, vom ajunge în poiana de sub Vârful Măgura Vacii, aproximativ prin dreptul căpiţei care se vede pe sub bradul din centru stânga în imaginea 11 de la descrierea ultimei porţiuni din creasta principală, respectiv Măgura Vacii - Poiana Strigoaia. Dacă vom urca prin albia pârâului din dreapta imaginii 41, aproximativ 15 minute, vom ajunge în şaua din imaginea 25 de la descrierea aceleaşi porţiuni de creastă.

Pentru traseul pe care îl descriem acum am ales o variantă de mijloc, anume un drumeag care urcă printre cele două pâraie (foto 41). După primii metri de urcuş zărim drumeagul în continuare. Este abrupt şi destul de lung (foto 42). Urcăm încet iar ceva mai sus intersectăm un alt drumeag care merge pe curba de nivel (foto 43). Nu ne înscriem pe noul drumeag ci îl urmăm mai departe pe cel pe care am ajuns aici, în urcuş la fel de accentuat. Privim spre înapoi şi avem privelişte spre nord-vest. Zărim printre copaci creasta Obcinii Mari şi munţii din vecinătatea frontierei de stat cu Ucraina, în ultimul plan în imaginea 44.

                           43

44

Mai sus panta se mai domoleşte (foto 45) şi ajungem în creasta principală (foto 46). 

              45

46

Suntem în imediata vecinătate a pietrelor din imaginea 22 de la descrierea porţiunii 4 a crestei principale, respectiv Măgura Vacii - Poiana Strigoaia. Iată, privind de la acele pietre, ultimii metri ai traseului care porneşte din Falcău pe drumul forestier Ascunsul (foto 47).