Canionul Râmnuţa/ Râmnuţei, în Munţii Mehedinţi

extras din revista Munţii Carpaţi, numărul 3, 1997


Canionul Râmnuței


Bogdan Ionescu (Caransebeș)


Urmare a descrierii publicate în numărul trei al revistei Munții Carpați (vezi mai sus articolul), putem adăuga câteva date utile. Dacă parcurgem canionul în lunile iulie-august, nu este nevoie de costum de neopren. Trebuie mare atenție pe trunchiul de la cascada care se escaladează cu ajutorul bușteanului cu trepte săpate. Cascada finală, compusă dintr-o succesiune de căderi de apă, se trece prin stânga cum urcăm; sunt prize foarte bune dar e și grohotiș; trebuie să așteptăm pe cel dinaintea noastră să ajungă sus, altfel ne putem trezi cu câțiva bolovani trimiși în timpul mișcării sale.

Canionul se urcă sau se coboară numai pe firul său. Nu ieșiți de pe această traiectorie, zonele învecinate sunt extrem de dificile. Cascadele au câte două spituri, dar trebuie să le căutăm bine. Ca încălțări recomand sandalele Teva sau ceva similar; în nici un caz nu luați sandale cu talpă de burete.

Dacă mergem să facem rapel pe cascade, o coardă de 50 metri este suficientă. E bine să luăm și bucăți de chingă, pe care să le lăsăm în spiturile care nu au inel. Am parcurs canionul dus-întors în 25 de minute, două persoane; în mod normal sunt necesare 90-120 minute; dar pentru a face poze durata parcursului a urcat și la cinci ore.

Aparatul de fotografiat trebuie pus în pungi de plastic și apoi într-o borsetă pe care să o putem atașa de noi sau transmite la anumite pasaje. Soarele nu intră pe aici decât o oră pe zi, din cauza pereților foarte apropiați și înalți, deci pe la 11 sau cel târziu 12 trebuie să intrăm pentru a fi ajutați la imagini de lumina lui.

“Canionul Râmnuței se găsește la 30 km de Băile Herculane, în amonte pe Valea Cernei. Plecăm din stațiunea Băile Herculane și după 25 km pe care îi parcurgem pe DN 67, ajungem la intersecția care lasă în dreapta drumul spre Baia de Aramă. Continuăm apoi pe drumul care duce la barajul Cerna, către Cerna sat. De aici intrăm pe un drum de țară care se poate parcurge cu mașina, fără mari probleme. După 4 km de mers, după ce trecem prin zona Cheilor Bobot, întâlnim pe dreapta apa Râmnuței. (Alice Pelteacu, Bogdan Dudău)”