Lacul codrilor albastru, Ipoteşti, Mihai Eminescu, de ziua poetului, iarna, Câmpia Moldovei

Vasile Bouaru (Rădăuţi) 


După parcursul de vară descris la, de la Baisa la Cucorăni, am pornit de data asta până în satul Ipoteşti (în ianuarie 2017), tot de la Baisa, chiar de ziua marelui poet Mihai Eminescu.

Am intrat în traseu pe acelaşi drum forestier ca şi la tura de vară, drum care se desprinde din şoseaua E58 care leagă oraşul Suceava de oraşul Botoşani, în dreptul satului Baisa, pe partea stângă dacă ne deplasăm de la Suceava la Botoşani. Drumul forestier are la intrare, de obicei, o barieră (foto 1). Soarele strălucea pe cerul senin. Drumul forestier este circulat aşa că zăpada nu era foarte mare (foto 2) iar pădurea este frumoasă. 

1

2

       4

Urmăm strict drumul forestier care are câteva serpentine (foto 4) şi pante destul de line. Ajungem repede într-un loc mai degajat, pe partea dreaptă a drumului în sensul de deplasare, de unde zărim în plan secund în imaginea 5, satul Stânceşti în vecinătatea căruia se află două cetăţi dacice, descrise la https://sites.google.com/site/romanianatura41/home/carpatii-rasariteni/podisul-moldovei/campia-moldovei/cetati-dacice-la-stancesti. Bine ascunsă printre crengi, o ciocănitoare caută de mâncare prin trunchiurile copacilor (foto 6). Zărim câţiva iepuri de-a lungul deplasării noastre însă aceştia dispar prea repede pentru a-i putea fotografia. 

      5

6

    8

Drumul forestier îşi urmează traseul prin pădure şi ne conduce spre o breşă (foto 8) dată de o linie electrică de înaltă tensiune din dreptul căreia privim spre nord-est (foto 9). Intrăm din nou în pădure şi în 30 minute de la linia de înaltă tensiune ajungem în locul de unde traseul se abate spre Lacul lui Eminescu, spre stânga în imaginea 11. Locul este bine marcat cu săgeţi indicatoare (foto 12). Pe un panou lateral sunt indicaţii despre locurile pe care le vom traversa (foto 13). 

9

     11

                          12

13

 14

                              15

Parcurgem o alee de câteva sute de metri (foto 14) unde găsim un marcaj punct albastru (foto 15). Aleea conduce la o intersecţie (foto 16) unde sunt săgeţi indicatoare (foto 17, 18). 

  16

                                                17

18

Ne abatem spre lac. Urcăm tot pe o alee amenajată, acoperită acum cu zăpadă (foto 19), pe marginea căreia citim din frumoasele versuri eminesciene (foto 20). Ajungem astfel pe malul lacului, unde găsim alte panouri (foto 21). 

                                                                                                           19

  20

21

Lacul arată foarte frumos în bătaia soarelui (foto 22). Ne-am deplasat pe latura sa estică, înspre podul care duce la insula din mijlocul lacului. Stuful conferă farmec peisajului hibernal (foto 23). Ajungem la pod (foto 24), pe care îl traversăm pentru a ajunge pe insulă. Iată partea nordică a lacului (foto 25). 

     22

     23

   24

25

Ajunşi pe mica insulă ne îndreptăm spre lac care, din cauza gerului din ultimele zile, este îngheţat complet (foto 26). Cu atenţie păşim pe gheaţa lacului şi privim locul pe unde am ajuns la lac, în dreapta în imaginea 27. Din precauţie, deşi gheaţa este destul de groasă, revenim pe mica insulă de unde privim partea acoperită cu stuf şi malul pe care vom continua traseul spre partea nordică a acestor locuri (foto 28). 

   26

                                                                                                                               27

28

Traversăm podul înapoi spre mal şi chiar în dreptul nostru, pe un copac, se află o veche tablă indicatoare cu două marcaje (foto 29). Traseul marcat cu triunghi albastru conduce la locul numit Observator iar cel marcat cu cruce albastră duce spre satul Ipoteşti. Ne înscriem pe acest traseu care, deocamdată, este comun celor două marcaje. În capătul lacului găsim două panouri cu indicaţii spre obiectivele din zonă (foto 31). Vom urma traseul marcat cu triunghi albastru, spre Observator. Poteca începe să urce o pantă mică şi foarte puţin mai sus ajungem la o bifurcaţie. Spre dreapta, în imaginea 32, urmemează traseul marcat cu cruce albastră iar spre stânga, în sensul de mers, cel cu triunghi albastru, pe care ne înscriem. 

29

31

32

Drumeagul nu mai este foarte circulat ca traseul până la lac, dar zăpada nu este foarte mare aşa că ne deplasăm destul de lejer (foto 33). A trecut un iepure înaintea noastră (foto 34). Mai sus, zărim printre copaci o întinsă poiană (foto 35). Urmăm mai departe marcajul şi acesta ne conduce la o mică râpă (foto 37) unde se află un izvor. 

                     33

34

35

37

Părăsim pentru câţiva metri traseul marcat şi ne abatem spre poiana zărită pentru a o admira în detaliu (foto 38) apoi revenim la traseul marcat care face un cot spre adâncurile pădurii, în direcţia opusă poienii. Traseul intersectează alte drumuri prin pădure. Noi vom merge strict pe marcaj. Unde avem intersecţii de drumeaguri trebuie să fim atenţi, ele sunt marcate dar câteodată marcajul este mai puţin vizibil (foto 41). 

38

41

 Traseul urmează apoi un drumeag mai larg (foto 42) până la baza unei ridicături de teren, de fapt partea cea mai înaltă a zonei, aflată pe partea stângă cum ne deplasăm. Zărim în vârful acelei ridicături de teren o construcţie metalică, Observatorul. Urcăm până acolo (foto 44) şi suim treptele metalice. Pădurea a crecut destul de mult, nu avem vizibilitate prea bună spre aproape nici o direcţie însă zărim partea de pădure pe unde vom continua traseul, înspre est (foto 45). 

42

44

45

Coborâm din Observator şi zărim marcajul cruce albastră care coboară abrupt o pantă scurtă (foto 46). Aceasta conduce în câteva zeci de metri la un drumeag marcat cu cruce albastră (foto 47). Traversăm acest drumeag şi urmăm un drum nemarcat care urmează aceeaşi direcţie, spre est (foto 48). 

                                46

   47

48

Acesta mai întâlneşte alte drumeaguri după câteva sute de metri dar nu ne vom abate pe nici unul ci păstrăm direcţia de mers. Ajungem astfel, tot în câteva sute de metri, la liziera estică a pădurii, de unde zărim spre dreapta faţă de sensul de mers până aici satele Cătămărăşti, în plan apropiat şi Stânceşti imediat după el (foto 50), iar spre stânga, satul Ipoteşti, printre dealuri (foto 51). 

           50

Traversăm câmpurile din faţă îndreptându-ne spre drumul 61 care uneşte satul Cătămărăşti de satul Ipoteşti (foto 52) şi ajungem la intrarea în satul Ipoteşti (foto 53). De acolo ne deplasăm câteva sute de metri spre Complexul Memorial Mihai Eminescu (foto 54). 

51

   52

           53

          54

   55

56

Păşim cu emoţie în incinta acestui loc, mergem la bustul marelui poet (foto 55) apoi la casa părintească (foto 56). Sunt veniţi oameni din toate colţurile ţării… După ce vizităm locurile ne putem deplasa înspre Botoşani urmând drumul 62, cale de aproape 10 km.