Rezervaţii arboricole la Pătrăuţi şi Călineşti Cuparencu; casa bunicilor lui Eminescu, Podişul Sucevei

Vasile Bouaru (Radauti) 


          Am pornit pe 25 octombrie 2014 sa strabatem padurile din zona satului Patrauti din judetul Suceava (vezi harta, extras din Romania, tourist map, Ministerul Turismului, 1989). Ziua debuteaza cu vreme mohorata. Traseul incepe din vecinatatea intersectiei drumurilor E85 (Suceava - Siret) cu drumul 208V, care duce spre satul Patrauti. De la acea intersectie ne deplasam 400 metri inspre Suceava, pana traversam podul peste micul Parau Patrauteanca.

Imediat dupa acel pod ne abatem spre stanga fata de sensul de mers, pe un drum de tara care duce spre un mic ogor din apropiere (foto 1). Ne vom deplasa spre varful dealului din stanga imaginii 1. Urcam un mic damb si urmam un foarte mic afluent al Paraului Patrauteanca. Desi este mic si ca lungime si ca debit, acest parau a sapat o vale ingusta si foarte adanca. Pe malurile lui cresc din abundenta arbusti. Pe langa acestia urcam (foto 2). Privim spre Valea Raului Suceava. In lumina diminetii si prin ceata nu foarte deasa, in plan apropiat se vad primele case din satul Patrauti iar in departare Raul Suceava si, spre stanga, pantele nordice ale Dealului Teisoara, cu altitudine de 528 m, in varful caruia se afla un releu de televiziune (foto 3).

                            1

                                                                        2

3

                                                                            4

Drumeagul nostru conduce pe langa tufe de maces inghetat (foto 4) intr-o zona golasa, cu alunecari de teren (foto 5). Urcam pana panta se mai domoleste si ne abatem spre stanga fata de sensul de mers, catre padure (foto 6). 

                                                                           5

6

Imediat cum intram in padure observam un amestec de toamna cu iarna (foto 7). Fiind padure de foioase, intalnim o varietate de culori si peste toate albul zapezii (foto 8). Urmam drumeagul prin padure, cateva sute de metri, pana ajungem la o bifurcatie (foto 9). Ne vom abate pe drumul din dreapta.

                                                                     7

                                                                      8

9

                 10

De aici vom fi atenti sa urmam doar creasta dealului pe care am urcat deoarece incep sa apara multe poteci sau drumusoare laterale care duc spre satele de la poalele dealului. Cerul pare sa se degajeze (foto 10). Pe un copac gasim iasca (foto 11). 

11

                                 12

                                                                                 13

Urmand aceeasi directie, spre nord, dupa mai bine de jumatate de ora dupa ce am intrat in padure gasim un drum forestier pe care ne vom abate spre stanga (foto 12). Acesta conduce la o intersectie mai mare (foto 13). Acolo, un indicator arata ca spre dreapta se ajunge la Dragomirna (https://sites.google.com/site/romanianatura39/home/carpatii-rasariteni/podisul-moldovei/podisul-sucevei/dragomirna-rezervatia-de-fagi ) (foto 14) iar drumul pe care am ajuns pana aici ne conduce, dar in sens invers fata de cum l-am parcurs, in satul Lipoveni (foto 15).  

                                                                                 14

15

De la aceasta intersectie ne abatem spre stanga, in directia opusa sensului spre Dragomirna. Trecem peste un mic pod peste Paraul Patrauteanca (foto 16) si intalnim un panou care avertizeaza ca suntem intr-o rezervatie (foto 17). Arborii sunt frumosi si padurea este ingrijita (foto 18). Mai parcurgem cateva sute de metri si inainte de a ajunge la un canton forestier un alt panou arata ca in aceste paduri se afla stejarul pedunculat (foto 19).

                                                                               16

                                                                                 17

                           18

19

                                                                              20

Din dreptul cantonului ne abatem spre dreapta, pe un drum forestier mai mare. La 200 m de canton intalnim o alta intersectie de unde ne abatem din nou spre dreapta (foto 20). Drumul din stanga imaginii se infunda in padure. Drumul pe care ne-am inscris este frumos si un nou indicator ne spune ca vom intalni pin silvestru (foto 21). Specifice drumului sunt portiunile rectilinii printre arborii inalti (foto 22). Vremea da semne de imbunatatire. Gasim splendide exemplare de pin silvestru (foto 23).

                                                                               21

                                     22

23

Ne deplasam mai departe pe acest drum (foto 24), cam 5 km pana ajungem intr-un loc mai degajat (foto 25), apoi intalnim o noua intersectie (foto 26). 

                                                                    24

                                                                              25

26

Desi drumul care duce spre Calinesti este cel din stanga imaginii 26, am preferat sa facem un mic ocol pe drumul din dreapta, care face o bucla si ne scoate, undeva mai sus, inapoi la drumul din stanga (foto 27). Acest nou drum urca printre copaci care uneori aproape ca se unesc si dau impresia unui tunel (foto 28). Undeva mai sus ajungem la o intersectie de unde ne abatem spre stanga (foto 29). 

                                                                            27

                                 28

29

Acest nou dumeag este ceva mai putin umblat dar este foarte bine vizibil (foto 30). Toamna a facut risipa de culori (foto 31). Drumul coboara putin, trece peste un mic curs de apa si se intalneste cu un alt drum, mai circulat, pe care ne vom abate spre stanga fata de sensul de mers.

                                          30

31

                                                                               32

Surprindem printre frunzele cazute un soarece de padure care sta pitit (foto 32). Apoi iese la soare si isi face de lucru, probabil cautand hrana (foto 33, 34). Cand simte primejdia fuge facand niste salturi destul de mari. 

                                                                   33

34

Urmam mai departe drumul care ne scoate inapoi pe drumul din stanga imaginii 26, undeva intr-o vasta poiana (foto 35). De aici urmam cale de 2 km drumul pana ajungem la un alt canton forestier, in vecinatatea caruia se afla o intersectie destul de mare, a trei drumuri (foto 36). Remarcam in imagine, in stanga, un obelisc auriu, asemanator ca aspect celor egiptene, pe care este fixata o placa cu frumoase indemnuri (foto 37).

                                                                            35

                                                                               36

37

                                                                            38

De la acesta intersectie ne abatem pe drumul din stanga imaginii 36. Ajungem imediat pe un intins platou unde se afla si un releu de telecomunicatii (foto 38). Privim spre inapoi (foto 39), admirand culorile padurii. 

39

                                 40

Mai parcurgem putin si drumul incepe sa coboare. Undeva are o mica intersectie, drumul din stanga fiind mai bine vizibil. Noi vom merge insa inainte, avand liziera padurii in stanga noastra tot timpul (foto 40). Coboram pana ajungem la un loc gol, dupa un palc de padure aflat spre dreapta fata de sensul de coborare. Pe acolo ne vom abate, urmand mai departe drumeagul (foto 41). In mai putin de 1 km ajungem in satul Calinesti Cuparencu. Vremea este acum frumoasa, desi e frig.

41

                                                                               42

Numele satului in care am ajuns este legat de boierul Mihalachi Cuparencu care a construit aici, intre 1791 si 1798, o biserica de piatra. O data ajunsi in sat ne abatem pe drumul principal spre dreapta, catre acea biserica (foto 42). Din vecinatatea ei privim spre inapoi, catre dealul de pe care am coborat. In imaginea 43 am indicat cu sageata rosie releul pe langa care am trecut ceva mai inainte, cel din imaginea 38 precum si traseul de coborare spre sat, marcat cu linie rosie intrerupta.

43

De satul Calinesti Cuparencu se mai leaga multe date istorice. Pe 10 februarie 1812, la Calinesti se nastea tatal lui Mihai Eminescu, Gheorghe Eminovici, fiul mai mare al dascalului din Calinesti, Vasile Eminovici si al Ioanei Sarghei. 

44

                                                                   45

46

Patrundem in gradina din spatele bisericii unde vom intalni asezata intr-un splenid cadru natural casa bunicilor lui Eminescu (foto 44). O placa comemorativa este fixata la intrare (foto 45). In fata casei, bustul lui Eminescu (foto 46).