Baia, prima capitală a Moldovei

Vasile Bouaru (Rădăuţi) 


Satul Baia se afla in judetul Suceava, la 8 km sud-vest de orasul Falticeni (vezi harta, extras din Romania, tourist map, Ministerul Turismului, 1989), pe drumul 209H in directia Cornu Luncii. Satul Baia a avut istorie extrem de zbuciumata. A fost prima cetate de scaun a Moldovei. Si poate dintre cele mai importante evenimente legate de acest sat au fost batalia si victoria lui Stefan cel Mare impotriva ostilor maghiare conduse de Matei Corvin, din decembrie 1467. Pornim din centrul satului. Chiar acolo se afla manastirea lui Petru Rares. Un panou ofera date (foto 1); manastirea este veche de aproape 500 de ani (foto 2). Daca ne deplasam 300 sute de metri in directia Cornu Luncii intalnim cateva ruine ale unei vechi catedrale catolice. Si acolo un panou ofera cateva detalii (foto 3). 

                               1

                                                                           2

3

                                                                         4

Desi in dimineata lui octombrie 2014 cand eram aici era ceata, ruinele se arata impresionante (foto 4). Ele se afla in parcul satului. Trecem pe sub arcade vechi (foto 5) si patrundem in ceea ce acum aproape 600 de ani era interiorul catedralei (foto 6). Undeva, niste trepte (foto 7).

                                                                          5

                                                                      6

7

             Iata un scurt film facut in vecinatatea ruinelor. 

Apoi ne deplasam inca 100 m pe drumul 209H, in directia Cornu Luncii, pana la primul drum pe partea stanga in sensul de mers, care duce peste Raul Moldova in satul Bogata. Ne inscriem pe acel drum. Dupa ce parcurgem 1,5 km ajungem la podul peste rau de unde privim spre aval (foto 8) dar si spre dealul aflat pe malul drept al apei, deal pe care il vom urca in continuare (foto 9).

                                                                             8

9

Intram in satul Bogata si suntem la poalele Muntilor Stanisoara, in extremitatea lor nordica. Ceata vine in valuri dar sunt semne ca se va risipi. Parcurgem cateva sute de metri prin sat pana intalnim primul drum care se desprinde din drumul principal, spre dreapta fata de sensul de mers. Urcam pe acel drum pana depasim ultimile case din sat. Spre dreapta fata de sensul de urcus, prin ceturi, se vad bratele Raului Moldova (foto 10).

10

                                                                                  11

Ceata se ridica incet si avem vizibilitate mai buna. Suntem intr-o vasta poiana si urmam mai departe drumeagul pe care am ajuns aici (foto 11). Ceva mai incolo, pe liziera unei paduri foarte dese, intalnim cateva exemplare de larice (foto 12), cu conuri destul de mici fata de alte conifere (foto 13).

                                     12

13

Mai parcurgem cateva sute de metri si ne apropiem de o padure formata din brazi foarte inalti (foto 14). Imediat cum ajungem langa aceasta padure parasim drumul pe care am ajuns aici si ne abatem pe un drum lateral care coboara spre dreapta fata de sensul de mers (foto 15). Undeva mai jos, o ciuperca a crescut intr-un trunchi de copac taiat (foto 16). 

                                                                 14

                                  15

16

                                                                             17

Mai jos drumul ne scoate intr-o poiana insorita (foto 17) unde ne intampina culoarile toamnei (foto 18). Iata o tufa de mure, inca necoapta (foto 19).

                                                                             18

19

Coboram pana intersectam un drum forestier pe care ne vom abate spre dreapta fata de sensul de mers (foto 20). La marginea acestui drum o imensa tufa de scai magaresc arata ca poate sa reziste cu florile chiar si acum toamna (foto 21). Ajungem in vecinatatea primelor case din satul Sinca, unde rachiti mari si scorburoase sunt pe marginea drumului (foto 22). Un sticlete cauta prin iarba (foto 23).

                                                                                 20

                                        21

                              22

23

                                      24

Traversam micul sat si dupa ce depasim ultimile case traversam un pod peste un parau. Imediat dupa pod apare o intersectie; drumul mai bine conturat se abate spre stanga fata de sensul de mers, catre satul Sasca Mare. Noi ne abatem spre dreapta, traversand o mica padure de mesteceni argintii (foto 24). Drumul conduce spre lunca Raului Moldova si imediat cum iesim din padure, intr-o tufa, un sticlete se ascunde cu capul dupa o creanga de care sta bine ancorat (foto 25).

25

                                                                 26




Ne abatem spre stanga fata de sensul de mers, in amonte, spre podul peste rau. Intr-un mic ochi de apa, cativa mici pesti inoata in lumina soarelui (foto 26). Avem de parcurs 2 km pana la pod, urmand firul apei (foto 27).

27

28

Ajungem la drumul 209 A, care spre stanga fata de sensul de mers conduce la manastirea Slatina. Ne abatem spre dreapta, catre pod, de unde privim spre aval (foto 28).  Imediat cum traversam podul ajungem in satul Cornu Luncii (vezi harta) de unde ne putem abate spre satul Sasca Mica, aflat la 3 km spre dreapta fata de sensul de mers, unde se gaseste un minunat exemplar din arborele Ginkgo Biloba