Trei lacuri la Călțun, în Munții Făgăraș / Făgărașului

Ică Giurgiu, Gabriel Silvășanu (Clubul de Speologie „Emil Racoviță” București) 


98 lacuri sunt în Munții Făgărașului (vezi-le pe toate la). Cel mai important masiv montan din România este insuficient cunoscut. Noi am avut voința și bucuria să ne aflăm printre exploratori. Și alte areale de pe suprafața Făgărașului ar putea beneficia de hărți și schițe mai apropiate de adevăr. Unele date au fost obținute cu ajutorul unor elevi și adulți grupați în și în jurul echipajelor Alpin (de la școala 280 București), coordonate de Gabriel Silvășanu. Apoi, Ică Giurgiu a continuat inventarierile. Mulțumiri speciale pentru contribuțiile aduse de Gabriel Miclăuș, Zeno Ghizdăveț, Olguța Ghizdăveț, Roxana Dumitrașcu, Cristiana Marchiș, Sebastian Mocanu, Irina Mocanu, Iulia Dumitrașcu, Cristina Lazăr, Cristian Megulete.

Vom vedea, cândva, materiale similare despre lacurile din Retezat, Parâng sau Rodnei?

  

Lacul Călțun (pozele 1-4) (imagini 240, 3420-3422, volumele 2 și 3). Imediat la sud față de creasta principală, în căldarea glaciară aflată la nordul peretelui de 400 metri al Muntelui Lespezi. 2135 metri altitudine. 11,8 metri adâncime, al doilea din masiv din acest punct de vedere.

Trasee de acces (7, 8, 21, 61): pe creasta masivului, venind dinspre Vf. Negoiu (vest), Strunga Ciobanului (vest) sau dinspre Vf. Lăițel (est); dinspre sud-est, urcând pe triunghiul albastru care începe imediat la nord de cabana Piscu Negru, de pe drumul transfăgărășan.

Mulți preferă să campeze pe malul lacului, aproape de fostul refugiu salvamont. Dar această porțiune este supusă de obicei unor vânturi puternice; putem găsi locuri mult mai adăpostite și cu belvederi mult mai frumoase dacă de la lac urcăm puțin pe poteca spre Vf. Lăițel, către noul refugiu salvamont și alegem dintre micile platouri aflate pe stânga ei. 

Lacul din Căldarea de la Strunga Dracului (imaginea 3455, volumul 3; trasee 7, 8, 21, 61). Situat pe versantul nordic al masivului, la 2240 metri. Acces: venind dinspre Lacul Călțun, după ce trecem de locul unde poteca marcată cu bandă roșie urca prin Strunga Dracului, avansăm pe crucea roșie, spre Strunga Ciobanului, cam 5 minute; lacul este cantonat în stânga potecii, printre bolovani. Descoperit de Ică Giurgiu. 

Lacul de pe Valea Călțun (imaginea 250, volumul 1; traseu 61). Pe versantul sudic al masivului, la 2050 metri altitudine, pe partea stângă a Văii Călțun. Acces: de la Lacul Călțun se coboară pe firul emisarului, cam 10 minute.  

1   Lacul Călţun, văzut de pe Vârful Lespezi (2517 metri altitudine). Foto: Ică Giurgiu (Clubul de Speologie „Emil Racoviţă” Bucureşti). Aici a fost cel mai scurt traseu turistic din Romࣸânia (https://sites.google.com/site/romanianatura1/home/relief-romania-muntii-carpati/cel-mai-scurt-traseu-turistic-din-romania-ramane-fara-destinatie-din-octombrie-2015). 

2   Vedere de pe Muntele Lăițel (traseul 8). Foto: Trestian Găvănescu (Râmnicu Vâlcea). 

3   De pe platoul Laitei (traseul 8) vedem o zonă cu multe trasee turistice, cu rute alpine de diverse dificultăți și cu peșteri deosebite (unele importante inclusiv în Europa și în lume, https://sites.google.com/site/romanianatura58/home/carpatii-meridionali/fagarasului/carst-in-muntii-fagarasului-74-de-pesteri-si-una-periculoasa-zeci-de-recorduri-nationale). Foto: Ică Giurgiu. 

4   Fața dinspre est a Muntelui Negoiu. Foto: Ică Giurgiu.