Lacul Avrig, în Munții Făgăraș / Făgărașului, sub cele trei Vârfuri Ciortea de pe creasta pe unde trecea acum munți ani marcajul principal

Ică Giurgiu, Gabriel Silvășanu (Clubul de Speologie „Emil Racoviță” București)

 

98 lacuri sunt în Munții Făgărașului (vezi-le pe toate la https://sites.google.com/site/romanianatura58/home/carpatii-meridionali/fagarasului/ghid-muntii-fagarasului-volumul-1). Cel mai important masiv montan din România este insuficient cunoscut. Noi am avut voința și bucuria să ne aflăm printre exploratori. Și alte areale de pe suprafața Făgărașului ar putea beneficia de hărți și schițe mai apropiate de adevăr. Unele date au fost obținute cu ajutorul unor elevi și adulți grupați în și în jurul echipajelor Alpin (de la școala 280 București), coordonate de Gabriel Silvășanu. Apoi, Ică Giurgiu a continuat inventarierile. Mulțumiri speciale pentru contribuțiile aduse de Gabriel Miclăuș, Zeno Ghizdăveț, Olguța Ghizdăveț, Roxana Dumitrașcu, Cristiana Marchiș, Sebastian Mocanu, Irina Mocanu, Iulia Dumitrașcu, Cristina Lazăr, Cristian Megulete. Vom vedea, cândva, materiale similare despre lacurile din Retezat, Parâng sau Rodnei? 

Lacul Avrig (pozele 1-4) (imagini 110, 120, 3600, 3601, volumele 2 și 3, https://sites.google.com/site/romanianatura58/home/carpatii-meridionali/fagarasului/ghid-muntii-fagarasului-volumul-1). Pe partea nordică a crestei principale, la nord de Vf. Ciortea 1, la 2011 m altitudine. Trasee de acces (4, 5, 19, 52): marcaj bandă roșie, fie venind dinspre vest, peste Munții Suru și Budislavu, fie sosind dinspre est, peste Vârfurile Șerbota, Scara, Gârbova; dinspre nord, de la cabana Bârcaciu, urcă la lac traseul punct albastru. Locuri de cort.

Uneori, în perioada de vară, seacă atât alimentarea subaeriană cât și emisarul. Poluarea apei este ridicată; recomandăm folosirea izvorului situat la sud-vest de lac, la 10 minute. 

1   Vedere de pe Muntele Ciortea (trasee 5, 52). Foto: Ică Giurgiu. 

2   Vedere de pe Muntele Scara (traseu 5). Foto: Gabriel Silvășanu (București). 

3   Lacul Avrig, vedere de pe Muntele Scara (traseu 5). Foto: Paul Ionescu (Arad).    

4   Lacul Avrig, văzut din Șaua Avrig/ Portița Avrigului (traseul 4). Foto: Cristian Radu (Curtea de Argeș).