Lacurile din Valea Doamnei, pe versantul nordic al Munților Făgăraș / Făgărașului

Ică Giurgiu, Gabriel Silvășanu (Clubul de Speologie „Emil Racoviță” București) 


98 lacuri sunt în Munții Făgărașului (vezi-le pe toate la https://sites.google.com/site/romanianatura58/home/carpatii-meridionali/fagarasului/ghid-muntii-fagarasului-volumul-1). Cel mai important masiv montan din România este insuficient cunoscut. Noi am avut voința și bucuria să ne aflăm printre exploratori. Și alte areale de pe suprafața Făgărașului ar putea beneficia de hărți și schițe mai apropiate de adevăr. Unele date au fost obținute cu ajutorul unor elevi și adulți grupați în și în jurul echipajelor Alpin (de la școala 280 București), coordonate de Gabriel Silvășanu. Apoi, Ică Giurgiu a continuat inventarierile. Mulțumiri speciale pentru contribuțiile aduse de Gabriel Miclăuș, Zeno Ghizdăveț, Olguța Ghizdăveț, Roxana Dumitrașcu, Cristiana Marchiș, Sebastian Mocanu, Irina Mocanu, Iulia Dumitrașcu, Cristina Lazăr, Cristian Megulete.

Vom vedea, cândva, materiale similare despre lacurile din Retezat, Parâng sau Rodnei? 


Lacul Doamnei (poza 1, imagini 3350, 3370, volumul 3). La 1860 metri altitudine, pe versantul nordic al masivului, în circul glaciar de la obârșia Văii Doamnei (trasee 8, 27).

Acces: pe marcaj cruce roșie, de la Lacul Bâlea, în aproximativ o oră, peste Piscul Bâlei; din creasta principală, din zona Șeii Doamnei (2294 m) sau a Șeii Paltinului, pe traseu nemarcat spre nord, numai pe vreme cu vizibilitate bună, în 45 minute (drum accidentat, spectaculos). Loc tentant pentru cort. Trei izvoare de alimentare, emisar substanțial. 

Lacul Doamnei (1860 metri altitudine, traseu 27). Foto: Gabriel Silvășanu.

Lacul mic din Valea Doamnei (poza 2, imagini 3360, 3370, volumul 3). La 1860 metri altitudine, la 30 metri nord-vest de Lacul Doamnei (trasee 8, 27). Nemenționat în bibliografie. Are multă vegetație în jur, specifică zonelor umede. Cartat în premieră.