Sportheup / resurfacing

Wat is een "sportheup" of resurfacing ?

Een klassieke totale heupprothese heeft als nadeel dat de eigen anatomie van de heup verstoord wordt door het plaatsen van een kunstheup. Dit heeft als gevolg dat de "proprioceptie" van het gewricht wordt verstoord. Hierdoor worden intensieve sporten (voetbal, basket, judo, ...) toch moeilijker uit te voeren. Ook de mobiliteit van een klassieke heupprothese is minder uitgebreid dan die van het oorspronkelijke gewricht.

 

Bij een resurfacing prothese wordt enkel maar de laag ziek kraakbeen verwijderd en vervangen door een nieuwe laag, de zogenaamde resurfacing. Het glijdend oppervlak is metaal op metaal bestaande uit een zeer harde Chroom-Cobalt legering dewelke zeer slijtvast is.

Het grootste voordeel van deze prothese is dat er zeer weinig van het eigen bot dient te worden weggenomen. Hierdoor heeft deze "totale heupprothese" een zeer grote stabiliteit en geeft deze ook een goede "proprioceptie" wat wil zeggen dat de patiënt de nieuwe heup zal aanvoelen als zijn eigen heup.

Hierdoor zijn intensieve sporten nog wel mogelijk.Voor wie ?

 

Metallose is een abnormale afzetting van metaalpartikels in het slijmvlies van de heup na het plaatsen van een prothese. Dit gebeurt frequenter bij protheses met een metaal-op-metaal wrijvingskoppel. Door klassieke slijtage komen er kleine metaalpartikels vrij in het slijmvlies. Het lichaam gaat deze in principe gaan absorberen en "opeten" (fagocyteren). Indien er teveel partikels vrijkomen of indien de patiënt "allergisch" reageert op deze partikels treedt een forse ontstekingsreactie op met als gevolg een pijnlijke heup met vroegtijdige loslating.

Helaas kan men zich (nog) niet laten testen of men al dan niet gevoelig is aan deze metaal partikels.

 

Deze laattijdige allergische reactie treedt evenwel frequenter op bij vrouwen. Aldus wordt bij jonge vrouwen nu minder frequent een metaal-op-metaal prothese geplaatst.