Waar komt je taal vandaan?

De eerste  berichten

ijlboden

Pheidippides was een ijlbode. Dat is een jongeman die van de ene plaats naar een andere liep om een boodschap over te brengen. 

zendgraven

Karel de Grote maakte dan weer gebruik van zendgraven. Zijn rijk werd snel te groot om het alleen te besturen. Daarom verdeelde hij het in kleinere delen. Je kan het vergelijken met provincies. 


Elke provincie werd bestuurd door gouwgraven. Karel stuurde zendgraven op reis door zijn rijk. Zij reden te paard en keken of alles goed ging in de provincies. Nadien brachten ze verslag uit bij de keizer. 

tamtam

Een tamtam is een soort trommel waarmee geluidssignalen werden doorgegeven. Drummen en ritme werden vroeger als lange-afstands communicatie gebruikt door onder andere volken die in Afrika in de oerwouden woonden. 


Vandaag worden tamtams vooral nog gebruikt als muziekinstrument. Toch wordt dit instrument nog steeds gebruikt om boodschappen over geboortes of overlijdens door te seinen.

minstrelen

Een minstreel is een middeleeuws liedjeszanger die zichzelf op een snaarinstrument begeleidt. Hij zong liedjes, maakte muziek en poëzie en vertelde verhalen over actuele gebeurtenissen en personen.

rooksignalen en morsecode

Mits goede afspraken, kan je rooksignalen gebruiken als codetaal om te communiceren over lange afstand.

Morsecode is een code die bestaat uit een combinatie van lange en korte tonen.