Pedagogiska resurser och programvara

Läs om vilka pedagogiska och digitala resurser du har tillgång till som personal i förskola och skola.

För att logga in på verksamhetssystem krävs inloggning. Se nedan vad du behöver logga in med var.

Inläsningstjänst - ILT Education

Skolform: FSK, GR, GY

Utbildningsförvaltningen har tecknat kommunlicens med ILT för följande verktyg:

Lär dig mer om verktygen från ILT genom att delta i ett kostnadsfritt webbinarium

Inlästa Läromedel

Skolform: GR, GY

Inlästa Läromedel fungerar som ett komplement i undervisningen. Genom att eleverna erbjuds alternativa metoder för sitt lärande, som att lyssna på text, ökar chansen till högre inkludering.  I Inlästa läromedel finns det både ljudböcker och talböcker. Tjänsten erbjuder över 8800 läromedelstitlar och ger även möjlighet att läsa eller lyssna på över 3300 skönlitterära böcker.

Inlästa Läromedel passar alla, oavsett ämne. Dessutom främjar tjänsten ett språkutvecklande arbetssätt och passar därför även för undervisning i SvA.

Som lärare och elev i grundskolan når du Inlästa läromedel via Skolon, då det är ett integrerat verktyg. Det fungerar på alla digitala enheter.

Läs mer om hur Inlästa läromedel fungerar.

Begreppa

Skolform: GR

Begreppa förklarar skolspråkets begrepp och nyckelord på ett sätt som gör det lättare att förstå med hjälp av flerspråkiga ämnesfilmer, äromedelsguider, lättlästa texter och begreppslistor. Repetition kan ske med flashcards, quiz och Kahoot!

Som lärare och elev i grundskolan når du Begreppa via Skolon, då det är ett integrerat verktyg. Det fungerar på alla digitala enheter.

Läs mer om hur Begreppa fungerar.
Ta del av en film kring Begreppa

Polyglutt - förskola

Skolform: FSK, Anpassad GY

Polyglutt är en bilderbokstjänst för att arbeta med språkutveckling och litteratur i förskolan. I Polyglutt finns över 3000 boktitlar, och många av böckerna är inlästa på över 70 olika språk, inklusive TAKK och teckenspråk. Ta också del av handledning inne i tjänsten som hjälper dig att utveckla språket och flerspråkigheten och ger dig konkreta tips. 

Ditt konto i Polyglutt skapas av Utvecklingsenheten. Har du inte ett konto så kontaktar du din IT-ansvariga. Du hittar appen i Teacher och du loggar in med din e-post.

Observera att utbildningsförvaltningen också erbjuder alla vårdnadshavare inloggning i Polyglutt via Polyglutt Home Access. Det betyder att ni på förskolan kan dela böcker och bokhyllor med era vårdnadshavare. 

Lär dig mer om hur Polyglutt fungerar.
Läs om Polyglutt Home Access.OBS! Behörighet som personal krävs. Sidan är kopplad till Google Workspace.

Polylino

Skolform: GR

Polylino är en digital bokstjänst för att arbeta med språkutveckling och litteratur i grundskolan. I Polylino finns över 7000 boktitlar, och många av böckerna är inlästa på över 70 olika språk, inklusive TAKK och teckenspråk. Ta också del av handledning inne i tjänsten som hjälper dig att utveckla språket och flerspråkigheten och ger dig konkreta lektionstips.

Som lärare och elev i grundskolan når du Polylino via Skolon då det är ett integrerat verktyg. Det fungerar på alla digitala enheter. 

Lär dig mer om hur Polylino fungerar.

DigiExam

Skolform: GR, GY

Utbildningsförvaltningen har tecknat avtal med DigiExam för grundskola åk 4-9 samt hela gymnasiet.

Digiexam används för digitala prov och tester av olika slag i undervisningen. I DigiExam skapar du frågor och konstruerar prov och tester. DigiExam "låser ner" elevens iPad och det går inte att lämna prov-läget.

DigiExam används för skrivdelarna i de nationella proven i åk 6, 9 och gymnasiet.

DigiExam är ett integrerat verktyg i Skolon. Lärare och elever är med andra ord automatiskt inloggade i DigiExam när de går via Skolon. DigiExam-appen finns att hämta i Student - första gången eleven loggar in på iPaden via Skolon får de frågan om de vill öppna via appen istället.

Saknar du eller din elev DigiExam i sin Skolonsamling? Kontakta din Skolonadministratör.

DigiExam har en omfattande hjälp- till självhjälp. Börja med att läs hur du genomför prov via Skolon - det kommer du långt på. 

NE

Skolform: GR, GY

Utbildningsförvaltningen har tecknat avtal med Kunskapstjänster från NE. Kunskapstjänsterna är speciellt framtagna för att passa i skolan. Kunskapstjänsterna är följande: 

Kunskapstjänsterna från NE nås antingen integrerat från Vklass, längst uppe till höger, eller ifrån elevens och lärarens samling i Skolon. 

OBS! För att ikonerna i Skolon ska fungera behöver eleven först ha gått via Skolon -> Vklass -> NE. 

Läs mer om Kunskapstjänsterna från NE

Landguiden

Skolform: GR, GY

Utbildningsförvaltningen har tecknat avtal med Landguiden. I Landguiden får du heltäckande och tillförlitlig information om alla världens länder, konflikter och organisationer. Både texter och statistik uppdateras kontinuerligt av Utrikespolitiska institutets redaktörer som dagligen följer utvecklingen i världen.

Tjänsten riktar sig till elever från mellanstadiet och uppåt. 

Landguiden nås antingen integrerat från Vklass, längst uppe till höger, eller ifrån elevens och lärarens samling i Skolon. 

Klicka här för att ta läsa mer om Landguiden och ta del av lektionsförslag.

Oribi Writer Edu

Skolform: GR

Oribi Writer är en app som hjälper eleverna med sitt skrivande genom att erbjuda funktioner som uppläsning, rättstavning och ordprediktion med autokorrektion. 

Oribi Writer läser upp bokstäver, ord och meningar medan eleven skriver, men också text i ett dokument. Rättstavningsfunktionen rättar grava stavfel, lättförväxlade ord och grammatikfel.

Det går att extrahera text från bilder och dokument genom att använda OCR-funktionen. Ta en bild med iPad och se texten automatiskt omvandlas till redigerbar text. Den texten kan eleven sedan välja att få uppläst med den inbyggda talsyntesen eller kopiera och redigera i exempelvis Google Dokument. Det finns också en dikteringsfunktion vilken gör det möjligt att enkelt tala in texten istället för att skriva med tangentbordet.

Oribi Writer hämtas i Studentappen och kräver ingen inloggning.

Klicka här för att ta läsa mer om Oribi Writer och de olika funktionerna. 

ClaroSpeak

Skolform: GR

ClaroSpeak är en talsyntesapp till iPad som kan läsa upp texter med ett urval av naturliga röster. I appen finns ljudning, ordprediktion, omvandling från foto till text. Man får också tillgång till ett tangentbord med talsyntes som kan användas i alla skrivappar.

ClaroSpeak hämtas i Studentappen. Första gången appen öppnas klickar eleven längst ner på Sign in with Skolon för att logga in. Följ instruktioner för att logga in med AD-kontot. OBS! Inom kort kommer inloggning att ske direkt via Skolon. 

Klicka här för att ta läsa mer om ClaroSpeak och de olika funktionerna. 

Stava Rex för dator

Skolform: GR, GY

Stava Rex är ett rättstavningsprogram som kan användas ihop med ordbehandlingsprogram på Macbook. Med Stava Rex går det dessutom att ersätta Macbookens inbyggda stavningskontroll.

Stava Rex är ett integrerat verktyg i Skolon. Det laddas ner till din dator via Skolon, och i Skolon finns också manualer. 

Stava Rex laddas ner i Skolon. Logga in med dina AD-uppgifter.

SpellRight för dator

Skolform: GR, GY

SpellRight är ett skrivstödsprogram som hjälper användare att stava rätt på engelska

SpellRight är ett integrerat verktyg i Skolon. Det laddas ner till din dator via Skolon, och i Skolon finns också manualer. 

SpellRight laddas ner i Skolon. Logga in med dina AD-uppgifter.

WordRead för dator

Skolform: GR

WordRead är ett studieverktyg med bland annat talsyntes, stavningskontroll och ordprediktion. Fler röster laddas ner inifrån programmet.

WordRead är ett integrerat verktyg i Skolon. Det laddas ner till din dator via Skolon, och i Skolon finns också manualer. 

WordRead Plus for Mac laddas ner i Skolon. Logga in med dina AD-uppgifter.

Widgit Online

Skolform: GR, Anpassad GY

Utbildningsförvaltningen har tecknat avtal med Widgit Online. Widgit Online hjälper dig med att skapa och dela symboldokument, bildkort, rutnät, scheman, arbetsblad och mycket mer. Inloggning krävs och för åtkomst till uppgifter kontakta IT-ansvarig på förskola eller skola.

Är du lärare i grundskolan så når du Widgit Online via din samling i Skolon. Det är inget integrerat verktyg, så du behöver logga in igen. Annars kan du också klicka på länken till höger. 

Logga in med tilldelade uppgifter.Kontakta ansvarig på förskola eller skola för mer information.
Digital broschyr för att komma igång och skapa material på Widigt Online.
Läs de vanligaste frågor och svar om Widgit Online.
Klicka för att använda sig av flera språk och Widgits färdiga mallar.
Kontakta Widgit Onlines support genom deras kontaktformulär.

Hantera elevers iPads i klassrummet

Skolform: GR, Anpassad GY

Som lärare har du möjlighet att hantera och managera elevers iPads under lektionstid med hjälp av ditt egna digitala verktyg.

Ett visst förarbete krävs. Utvecklingsenheten kommer i framtiden kunna erbjuda workshops för att öka denna kunskap. För mer information och kommande möjligheter kontakta din IT-ansvarig.

En del av åtgärder som lärare kan göra på elevers iPads är liknande och känns igen i respektive program nedan.

Jamf Teacher

Som lärare kan du arbeta med Jamf Teacher för att hantera och managera elevers iPads under lektionstid. Du kan göra kommandon i grupp eller enskilt. För att ladda ner appar till din iPad utan inloggning på Apple ID hämtas dessa från Teacher-appen som är förinstallerad på personal-iPad.

Förkrav;

Några exempel på utförande;

Allmänna iPads går inte att hantera genom Jamf Teacher.

Börja direkt med att arbeta i klassrummet med Jamf Teacher.Lär dig att managera elevers iPads och utföra kommandon.

Apple Klassrum

Arbeta med Apple Klassrumsapp för att hantera och managera elevers iPads under lektionstid. Du kan göra kommandon i grupp eller enskilt. Allmänna iPads går inte att hantera genom Klassrum.

Förkrav;

Några exempel på utförande;

Läs om hur du kommer igång, funktioner och hur du vidare arbetar i klassrummet med Apple Klassrumsapp.

Övrig utrustning

Skolform: GR

Utvecklingsenheten har utrustning som går att låna. Klicka på länken Lån av utrustning för att komma till formuläret för bokning.

Material som går att låna

Saknar du något att låna? Gå in på formuläret och lämna ett förslag!

Smartboard

Mer information kommer snart!

Vad gör du var?