3.Cocreació

S2. Tercera part. Cocreació

Guió de la segona sessió. Tercera part

Duració: 90′

Continuació del treball dels equips a l’Espai de Cocreació.

Dins d’aquesta 2a sessió, es continua desenvolupant la Proposta Didàctica iniciada a la primera sessió del seminari. S’utilitza el mètode Design Thinking com a EduHack.

Com a recordatori, deixem el vídeo amb les Fases del Design Thinking

Valor afegit

Des del CRP de Sabadell ens faciliten aquest complement amb Realitat Augmentada sobre els ODS. Cal baixar l’app Zappar (AndroidiOS), obrir-la davant la imatge (sota), i apareixen vídeos informatius, un per cada ODS.

Temporització de les Fases del Design Thinking distribuïdes en les 4 sessions del seminari

Important: Cal que els documents que es posin a les parets es desin al final de cada sessió.

Continuem amb les fases. A la primera sessió es va invertir el temps necessari a EMPATITZAR. Aquesta segona sessió cal dedicar-la a DEFINIR i a fer volar la imaginació i la creativitat en la fase IDEAR.

Al document de sota, teniu la informació del “pas a pas” per a què els equips puguin continuar cocreant la proposta didàctica.


2. DEFINIR

Què és un repte de disseny?

El repte de disseny deriva d’un problema que es vol abordar. Un bon repte us permetrà mirar més enllà del paradigma i de les solucions actuals per arribar a possibilitats totalment noves.

L’elecció de la guia adequada i la decisió de l’abast del repte poden ser difícils, per això, és important explorar i comprendre el problema en ell mateix abans de posar-se a buscar solucions. A mesura que el projecte vagi avançant anireu guanyant perspectiva i profunditat sobre el tema, és important que us mantingueu flexibles i estigueu oberts a replantejar-lo quan calgui.

En equip, trieu un problema al qual vulgueu fer front, definiu-lo com un repte i comenceu a fraccionar-lo identificant els principals grups d’interès i la comprensió d’aquests. Idealment, aquesta fase ha de durar vàries hores al llarg d’un mateix dia. És recomanable fer servir una àrea gran per escriure, com ara una pissarra o una paret.

RESULTAT ESPERAT

Una nova configuració d’un problema, al qual s’enfronta actualment l’equip, com un repte de disseny clar, centrat en l’ésser humà i obert.

Un punt de vista sobre les necessitats no satisfetes dels usuaris i una orientació clara sobre el que haurà de complir.

Plantilla Pas 2a i 2b Identifica problemàtiques i oportunitats/Agrupa per afinitats

Temps necessari: 15 minuts

2a. Identificar problemàtiques i oportunitats

Troba aspectes positius i negatius

Escriviu individualment aspectes negatius que se us acudeixin, en relació a la branca o ramificació de l’arbre de problemes creat al Pas 1a Context que hàgiu triat com a grup, en pòstits de color rosa.

Els aspectes positius els redactareu en pòstits de color verd.

Els grocs us serviran per anotar aquells aspectes que us generin dubte.

Cada idea ha d’anar en un pòstit diferent. Podeu escriure tants pòstits com vulgueu i fer servir la plantilla Pas 2a i 2b Identifica problemàtiques i oportunitats/Agrupa per afinitats per recollir-los.

FacebookTwitterWhatsAppGmail

3. IDEAR

Com hem de plantejar les nostres idees?

En funció del que conegueu dels vostres usuaris, imaginareu idees completament noves i diferents per resoldre el vostre repte de disseny. Aquest és el moment de pensar bé i estar oberts a idees noves, fins i tot radicals, de com seran les coses i de què es pot fer.

Tot el treball que heu fet fins ara us ofereix una comprensió rigorosa del valor que donen al repte els vostres usuaris, grups d’interès i comunitat. Amb aquest coneixement, podeu generar i desenvolupar idees que millorin i innovin l’experiència educativa analitzada.

És el moment de generar idees en equip, avaluar les idees i decidir sobre un o dos conceptes a desenvolupar. Idealment, aquesta fase hauria de durar unes 2 o 3 hores dins d’un mateix dia. Trieu un espai de trobada que us permeti escriure o publicar en una gran àrea, com ara una pissarra o una paret.

RESULTAT ESPERAT

Pensament expansiu que produirà una o dues idees prometedores per impactar positivament les experiències de les persones en qui es centra el vostre disseny.

Temps necessari: 1-1,5 hores

3a. Tècniques per generar idees

Feu una pluja d'idees

En aquest punt probablement tindreu moltes idees per solucionar. Ara és el moment de ser col·laboradors i creatius. Aquesta fase consisteix a pensar en gran, imaginant possibilitats més enllà de les limitacions actuals i donar a tothom l'oportunitat de ser escoltat.

Utilitzeu el vostre repte de disseny, l'enfocament, les idees i els principis de disseny com a inspiració per resoldre-ho.

Recordeu, la pluja d'idees ajuda a aprofitar la creativitat d'un grup de persones amb diferents punts de vista. Estigueu obert a les idees d'altres i amplieu el vostre pensament.

Algunes tècniques per generar idees

La pluja d'idees és una habilitat creativa que utilitzareu en diverses etapes del procés de Design Thinking. Ofereix l'espai per escoltar les nostres idees més trivials sense judici; fins i tot les aportacions més impossibles poden generar un gran avenç. El resultat de la pluja d'idees es basa en la imaginació i, com qualsevol altra habilitat, millora amb la pràctica. Tanmateix, hi ha alguns consells que us faran més eficaços:

  • Trieu el vostre objectiu de pluja d'idees: què esteu tractant d'aconseguir amb la vostra pluja d'idees? Plantejar-vos tantes idees noves ajuda a apropar-vos a un repte de disseny inesperat? O a construir una solució o idea específica?
  • Penseu molt bé: tingueu la llibertat de pensar fora de l'establert. Res és massa radical. És molt més fàcil escalar una idea gran que no pas intentar construir una petita. Trobareu solucions més inspiradores d'aquesta manera.
  • Compartiu les idees dels altres: el vostre grup obtindrà millors resultats si ajuda a construir i ampliar les idees dels altres. No descarteu la idea d'algú perquè "està fora de lloc": pot ajudar a inspirar una solució fantàstica. En lloc d'això, marqueu la idea i decidiu en quin altre lloc podeu col·locar-la.
  • No valoreu encara: la pluja d'idees és una forma de donar pas a les idees que hem tingut quan estàvem massa ocupats. L'avaluació arribarà més endavant: de moment, concentreu-vos a generar una gran quantitat i varietat d'idees.
  • Més és més: fixeu-vos un objectiu per a l'equip, com una pluja de 60 idees en mitja hora. Moveu-vos ràpidament fent aportacions concises quan compartiu les vostres idees i eviteu passar temps intentant convèncer els altres de la vostra idea. Ja hi haurà temps per elaborar les vostres idees més endavant, però per ara, concentreu-vos en tenir-ne el major nombre possible.
  • No us autocensureu: tingueu la llibertat de pensar fora de l'establert. Res és massa radical. És molt més fàcil escalar una idea.

FacebookTwitterWhatsAppGmail

Més informació de les fases del Design Thinking

Recordeu que, si voleu aprofundir en cadascuna de les fases i, fins i tot, utilitzar les plantilles que s’hi proposen, disposeu de tot el què s’ha desenvolupat a https://projectes.xtec.cat/eduhack

Exemple Eduhack – Fase 0 COMENCEM

Exemple Eduhack – Fase 1 EMPATITZAR

Exemple Eduhack – Fase 2 INSPIRAR-DEFINIR

Exemple Eduhack – Fase 3 IDEAR

Exemple Eduhack – Fase 4 PROTOTIPAR

Exemple Eduhack – Fase 5 COMPARTIM