Psicomotricitat

Considerem la psicomotricitat des del model conceptual que contempla l’educació del cos com a mitjà de recepció del món extern i a la vegada com a forma d’expressió del que som. Pretenem afavorir en els alumnes la descoberta d’un mateix, la comprensió d’allò que els envolta i de resoldre satisfactòriament la necessitat de comunicació amb els altres i amb l’entorn. 


Intentem que l’alumne aprengui a ser i actuar d’una manera cada vegada més autònoma, progressant en el coneixement i domini del seu cos, en el moviment i la coordinació tot adonant-se de les seves possibilitats. Que assoleixi progressivament seguretat afectiva i emocional i que es vagi formant una imatge positiva de si mateix i dels altres. Que aprenguin a pensar i a comunicar per mitjà dels diversos llenguatges (corporal, verbal i plàstic). Que aprenguin a descobrir i tenir iniciativa observant i explorant l’entorn immediat participant en les diferents activitats. Que aprenguin a conviure i habitar el món, avançant en la relació amb els altres i comportant-se d’acord amb les pautes establertes que el portin cap a una autonomia personal i cap a la integració social.

Els objectius principals de l’àrea de psicomotricitat són:

- Potenciar la iniciativa en l’acció i el joc.

- Afavorir la relació i la comunicació amb els altres alumnes, amb l’adult i amb l’entorn a través dels diferents jocs i activitats.

- Acceptar els límits que comporta l’estructura de la sessió a través de les fases i els espais de joc.

- Experimentar les nocions espaials a partir dels jocs.

- Ajustar les accions als diferents moments o fases de la sessió.

- Ser capaç de moure’s i de jugar en els diferents espais de la sala, utilitzant materials i objectes diversos.

- Seguir diversos recorreguts.

- Adquirir un control corporal de forma progressiva per realitzar diferents moviments i accions.

- Compartir els diferents jocs i activitats amb els companys. 

- Confiar en les propostes, el material, i els altres per realitzar les diferents accions i activitats

- Ajustar progressivament el seu to muscular segons el que requereix cada acció. 

- Augmentar progressivament les habilitats motrius.


La psicomotricitat es realitza seguint el mètode de la Pràctica Psicomotriu de Bernard Aucouturier.

Partim de les competències que els alumnes ja tenen adquirides, de posar-los en situació de moviment, per ajudar-los a donar un sentit a aquest moviment.

L’adult organitza la sala creant un entorn que permet als alumnes l’experimentació lliure i la descoberta de les seves possibilitats motrius, de joc i de relació, que li permet interactuar amb el seu entorn.

Les sessions estan estructurades tenint en compte els paràmetres psicomotrius: espai, temps, material, propi cos i els altres.  

Intentem potenciar qualsevol iniciativa dels alumnes i fer-la evolucionar cap a una activitat organitzada i compartida.