HISTÒRIA

L’any 1965 el municipi de Martorell va rebre una subvenció important per les inundacions que hi va haver l’any 1962. En aquell moment era Alcalde el Sr. Josep Bonastre Mestres i l’Ajuntament estava sensibilitzat per la creació de serveis destinats a la població, específicament als malalts, els avis i als nens i nenes amb dificultats.

Aquesta subvenció va representar el primer impuls per la construcció d'aquest projecte. També es van rebre ajuts d'altres organismes públics de l’època i el 9 de novembre de 1969 es va inaugurar el Centre Comarcal Sanitari Assistencial, l’Hospital Comarcal, la Residencia d'avis i l’Escola d'Educació Especial Mare de Déu del Pontarró. L’origen d'aquest nom ve d'una Mare de Déu de talla gòtica que diuen va ser trobada a Martorell, a prop d'un petit pont de fusta que hi havia al raval del Pontarró.

Al principi, aquesta va ser la primera Escola Publica d’Educació Especial que es va crear a Catalunya, depenent del MEC. En aquella època, a tot Espanya només n’hi havia una altra d’aquestes característiques, ubicada a Sevilla. Els mestres eren funcionaris del MEC i l’Ajuntament, mitjançant un Patronat, es feia càrrec dels especialistes necessaris pel fet de ser escola d'educació especial: educadores, logopeda, psicòleg, pedagog, fisioterapeuta, metge rehabilitador, psiquiatra... que també realitzaven serveis externs de rehabilitació i de psicopedagogia.

Durant la transició política (1978-1980) i el traspàs de competències a la Generalitat es van anar regulant els diferents serveis: el Departament d'Educació de la Generalitat es va fer càrrec de l’escola i dels seus especialistes i l’Ajuntament de Martorell es va fer càrrec del Taller Ocupacional i del Centre Municipal de Rehabilitació i Salut Mental.

El primer director de l’escola va ser el Sr. Jordi Balcells i Gené amb una amplia formació en el camp de l’educació especial, a qui se li va encarregar el Projecte Pedagògic de l’Escola basat en una Pedagogia Integral Vivenciada. Va quedar recollit en una pel·lícula que es va gravar a l’escola i que reflectia amb molta claredat la metodologia de treball que se seguia amb els alumnes. A l’any 1971 es va presentar l’experiència al Congrés Mundial d'Educació Especial a Sevilla, i al III Congrés de Comunicació Humana a Barcelona. Sobre aquesta metodologia també es va publicar el llibre “Para una Pedagogia Integral Vivenciada”, que va tenir gran difusió a tot el territori Espanyol i a Europa, especialment a Bèlgica.

Aquesta va ser una bona llavor pedagògica i al llarg d'aquests anys l’escola s’ha adaptat a les necessitats dels alumnes, sempre tenint en compte les directrius institucionals. Son molts els projectes que s’han dut a terme. En volem anomenar alguns aspectes que donen una identitat pròpia al Centre:

  • Aplicació de la pedagogia operatòria a través dels projectes de taller.

  • Aprenentatge de la lecto-escriptura amb mètodes de rètols i logotips homologats.

  • El taller de cuina com a globalitzador de les diferents àrees d’aprenentatge.

  • Diverses experiències d'integració i d'inclusió des de fa temps i actualment la proposta d'Escola Compartida amb alumnes d’Infantil, Primària i Secundària.

  • L’activitat de natació adaptada, s’ha realitzat a la Piscina Municipal des dels primers anys.

  • Eixos de treball com la psicomotricitat, que permet l’expressivitat i la vivència global del cos, i la música com a catalitzador emocional.

  • La teràpia assistida amb animals: fa mes de 10 anys que duu a terme hipoteràpia i s’ha fet alguna experiència amb gossos d'assistència.

  • Les estratègies educatives per l’atenció dels alumnes amb TGD.

  • La integració dels Sistemes Augmentatius i Alternatius de Comunicació dins de la dinàmica habitual del centre (en tenim un exemple en la retolació de l’escola, amb Llengua de Signes i pictogrames d'ARASAAC).

  • La cafeteria Junior i el projecte de Bugaderia, en relació a la Transició a la Vida Adulta i la Integració Laboral dels alumnes mes grans a partir d'una proposta de diversificació curricular.

A l’estiu del 2008 es trasllada l’escola a un nou edifici a l’Avda de Can Casas, 70 i es modifica el nom pel de CEE El Pontarró, per tal de mantenir l'origen del nom i del centre però sense connotacions religioses.

Volem recordar i agrair a tots els alumnes, famílies i professionals que han passat per l’escola, per què entre tots hem fet possible aquest llarg recorregut de creixement i d'aprenentatges conjunts.