2. Persones

Eix 2: Persones

Els centres excel·lents reconeixen en les persones que hi treballen la font essencial on trobar els recursos i suports necessaris per poder assolir la missió, la visió i uns resultats excel·lents de manera sostinguda al llarg del temps. Per això, incentiva el treball en equip, la cooperació, l’autonomia, l’apoderament i la rendició de comptes, assumint la pròpia responsabilitat.

En aquest eix es planteja que el centre educatiu pot aprofitar tot el potencial del seu personal i crear una cultura que animi a la participació i corresponsabilitat en la consecució de les fites i millores que beneficien totes les parts implicades. El centre assegura que es mantingui una bona informació, comunicació i retroalimentació amb totes les persones, i reconeix i recompensa de manera adequada els compromisos adquirits i els resultats obtinguts, per mantenir un ambient i motivació excel·lents.

El personal assoleix i millora contínuament les competències, per desenvolupar amb èxit els processos del centre i, en concret, el desenvolupament de les capacitats dels alumnes.

El centre desenvolupa la funció de persones d’acord amb uns valors i normes determinats, de manera equitativa, democràtica i transparent, vetllant per l’equilibri dels interessos, el benestar, la responsabilitat social i el compliment d’un servei excel·lent.


2.1 Formació i competència

Els centres educatius d’excel·lència identifiquen quins rols, funcions i activitats ha de dur a terme l’equip humà en els processos en què tenen responsabilitats; especialment, identifiquen les competències que ha de desenvolupar per assolir amb èxit el procés d’ensenyament i aprenentatge.

Tot i les dificultats que tenen els centres educatius per reclutar i seleccionar les persones que hi treballen —especialment, els públics—, els centres que s’orienten a l’excel·lència treballen perquè tots els professionals tinguin els coneixements i competències adients per desenvolupar la seva feina de manera eficaç i eficient.

Els centres excel·lents defineixen itineraris professionals per al desenvolupament de les persones que hi treballen, d’acord amb les línies estratègiques i els interessos professionals de cadascuna. Fruit d’aquesta anàlisi, els centres dissenyen un pla per desenvolupar les capacitats de l’equip humà. El pla té per objectiu millorar les competències clau per exercir amb èxit les funcions atribuïdes i afavorir el desenvolupament professional.

Aspectes per tenir en compte i desenvolupar

  1. El centre excel·lent estableix perfils professionals per als càrrecs a través de l’anàlisi dels coneixements i les competències necessàries per ocupar-los. El personal s’autoavalua i els resultats serveixen per concretar nous plans de formació o acompanyament i per actualitzar-se.
  2. El centre explica les funcions i responsabilitats associades a cada lloc de treball i la formació i competència necessàries, incloses les que permeten desplegar l’estratègia i assolir els objectius del projecte educatiu.
  3. Els centres excel·lents estableixen plans de formació i acompanyament consensuats per assolir i millorar la competència del personal i la satisfacció de les persones que en reben el servei. Avaluen l’eficàcia i eficiència dels professionals. També analitzen el context i elaboren un diagnòstic per a possibles escenaris de futur, alhora que dissenyen nous plans de gestió de persones per abordar aquestes contingències.
  4. El centre proporciona oportunitats i afavoreix el treball per projectes amb objectius associats per a cada persona i equip de treball. Estableix que es facin memòries anuals dels departaments i coordinacions, en les quals s’avalua la formació rebuda i es determinen les necessitats per al futur.
  5. El centre s’assegura d’atreure i retenir el talent, i proporciona els recursos necessaris perquè les persones el millorin i puguin seguir acomplint la seva missió i enfocar-se cap a l’assoliment de la visió de centre.


2.2 Planificació i gestió de l’equip humà

Els centres d’excel·lència determinen els principis pedagògics, organitzatius i de gestió, en relació amb el procés d’ensenyament i aprenentatge i la resta de processos del centre. En funció del context i dels objectius, el projecte de direcció fa un diagnòstic per assolir els objectius de progrés a mitjà termini. Les necessitats dels grups d’interès, les polítiques i els reptes educatius excel·lents de qualitat educativa per a tothom requereixen unes propostes a les quals la gestió de les persones ha de proporcionar una resposta eficaç. L’assignació idònia del personal a cada acció, grup classe, càrrec de coordinació, etc., concretada en uns horaris de treball, ha de respondre a propostes i criteris pedagògics explícits i democràtics; d’aquesta manera, s’aprofiten les competències del personal en benefici del servei i es manté l’equilibri de la responsabilitat social, equitat, interessos i motivacions personals i professionals.

Per assolir l’excel·lència educativa, són fonamentals la gestió dels equips de treball, la coherència pedagògica dels horaris dels alumnes i professors, els serveis d’atenció als grups d’interès, la tutoria, l’orientació, l’avaluació, la gestió de conflictes, la gestió acadèmica i docent, les activitats complementàries i extraescolars, la personalització del procés d’ensenyament i aprenentatge, etc.

Aspectes per tenir en compte i desenvolupar

  1. El centre determina, aprova i verifica que els horaris de treball s’adeqüen al projecte educatiu i als acords organitzatius i pedagògics establerts pel claustre de professors. Els horaris de treball reflecteixen la millor organització possible per combinar les obligacions del centre, les necessitats educatives, els principis pedagògics i l’atenció als alumnes amb les competències professionals, el tractament equitatiu, la millora de l’ambient de treball dels processos, la conciliació i la salut laboral.
  2. El centre ofereix l’oportunitat de treballar en àrees, projectes i reptes que motivin les persones, sempre que els serveis estiguin assegurats i proporcionin oportunitats per millorar els objectius de progrés del projecte de centre. Aquests reptes estan planificats i identifiquen objectius, recursos, temporització i responsabilitats, entre les quals té especial importància la transparència i la rendició de comptes als diferents grups d’interès, per exemple al claustre i al consell escolar.
  3. El centre assumeix la responsabilitat de planificar les necessitats de personal, des de la selecció (quan en té competències) fins a la successió. Això implica determinar funcions, competències i responsabilitats dels professors; acompanyar-los, formar-los i desenvolupar-los professionalment; assignar-los tasques i orientar-los de manera eficaç, per assolir els objectius previstos. El centre atén també els aspectes legals i reglamentaris, el compliment de criteris i comportaments ètics i l’equilibri dels legítims interessos professionals i personals, aspectes clau per proporcionar una elevada satisfacció a les persones que hi treballen, alhora que proporciona un servei educatiu i complementari excel·lent.
  4. La planificació i gestió de l’equip humà requereix formació continua, però també equips, estructures, plataformes i altres recursos que possibilitin una gestió eficaç i eficient. El centre proporciona aquests i altres aspectes, els avalua i s’assegura que n’obté resultats excellents, reflexiona sobre les possibles millores i les integra en benefici del conjunt.
  5. El centre aconsegueix una elevada satisfacció del personal, la qual cosa es tradueix, entre d’altres, en una reduïda rotació i una alta fidelització i corresponsabilitat.



2.3 Alineament i participació

Els centres d’excel·lència tenen definida una política de gestió de l’equip humà coherent amb el projecte educatiu i els valors. En aquesta política, cal desenvolupar les estratègies de l’organització per alinear les persones amb la missió, la visió, els valors i la cultura, així com amb els objectius estratègics del centre.

De la mateixa manera, els centres han de definir les estratègies que fan servir per alinear i motivar els interessos individuals de les persones que formen part de l’organització amb els interessos del centre: implicació en el lideratge, corresponsabilitat i estratègia, implicació en activitats relacionades amb els valors del centre, conciliació d’interessos familiars i laborals, etc.

Les persones reben informació precisa sobre les àrees de millora i els punts forts de la seva feina, i coneixen les implicacions derivades d’un bon o mal acompliment. Els membres de les organitzacions excel·lents entenen que l’avaluació de l’acompliment no és una eina de fiscalització, sinó un mecanisme per dur a terme la gestió eficaç del seu potencial i per reconèixer el valor real que aporten. Després de tot el procés es fan els canvis necessaris per garantir que els diferents llocs de treball del centre estan orientats a la consecució dels objectius previstos, d’acord amb els valors acordats i definits al projecte del centre.

La finalitat de l’alineament és aconseguir que qualsevol professional del centre pugui i vulgui representar-lo i que se senti corresponsable de les seves polítiques, en qualsevol moment i context, de la mateixa manera que la direcció.

Els centres excel·lents desenvolupen un model de lideratge democràtic i distribuït. Per aquest motiu, planifiquen mesures eficients de participació del personal en la presa de decisions i en la gestió del centre. La planificació de les activitats de participació d’un centre excel·lent busca enfortir la legitimitat en la presa de decisions de l’organització. Aquesta participació s’estructura a través del claustre de professors del centre i dels mecanismes de representació del personal d’administració i serveis i, si és possible, amb reunions de coordinació interdepartamentals.

Per garantir l’èxit del lideratge distribuït, el centre delega responsabilitats i apodera les persones de tots els nivells de l’organigrama, alhora que defineix un sistema d’objectius, indicadors i rendició de comptes per fer el seguiment, valoració i millora de l’eficàcia de cadascun dels processos, projectes, equips i persones.

Els centres excel·lents analitzen la satisfacció del personal i el fan participar en tasques que van més enllà de les pròpies de la seva activitat. Planifiquen noves vies de participació i la seva millora, per donar una resposta adequada a les expectatives del personal.

El centre afavoreix la pràctica d’activitats, la difusió d’idees, la investigació, la creativitat, l’experimentació, la innovació i l’assumpció de responsabilitats en tots els processos, projectes, equips i persones, dins i fora del centre.

Aspectes per tenir en compte i desenvolupar

  1. El centre ha d’impulsar, reconèixer i valorar els esforços i compromisos del personal a l’hora de participar, suggerir, crear i innovar, i quan es corresponsabilitza de l’èxit dels processos, de la gestió i, especialment, de l’atenció, ensenyament i aprenentatge dels alumnes.
  2. Cal afavorir que les persones mantinguin una actitud proactiva, positiva i compromesa envers els reptes que sorgeixen; que siguin portaveus compromesos del centre en qualsevol lloc i situació i que assumeixin la responsabilitat davant de tercers, quan no pot fer-ho la direcció del centre.
  3. Els centres excel·lents desenvolupen un model de lideratge democràtic i distribuït. Per aquest motiu, planifiquen mesures eficients de participació del personal en els processos de presa de decisions i en la gestió del centre, la qual cosa enforteix la legitimitat de l’organització.
  4. Per garantir l’èxit del lideratge distribuït, es deleguen responsabilitats a les persones en tots els nivells i es defineix un sistema d’objectius i indicadors per fer el seguiment i valoració de l’eficàcia de cada un dels grups i de les persones apoderades.
  5. El centre assegura, avalua i millora la comunicació eficaç entre persones, equips i processos perquè cap membre de l’organització quedi sense accés als canals d’informació i pugui participar-hi, i perquè l’organització flueixi sense dificultats.


2.4 Reconeixement

Els centres excel·lents defineixen un sistema per al reconeixement de les persones que es mostren especialment implicades en la millora de l’organització, fan activitats singulars, aconsegueixen resultats excel·lents, etc. Aquest reconeixement té difusió pública, més enllà del centre i es revisa de forma continuada per garantir-ne l’equitat.

El sistema de reconeixement té en compte, entre altres qüestions, els elements que fan que els professionals siguin exitosos: les actuacions professionals que contribueixen a la visió del centre, les que afavoreixen la innovació, l’augment o millora de recursos i la implicació i compromís en el projecte de centre.

Els efectes del reconeixement poden reforçar-se amb algun tipus de compensació, si escau, com ara la participació en projectes específics, l’assignació d’activitats singulars, etc., d’acord amb un pla conegut, transparent i equitatiu.

Aspectes per tenir en compte i desenvolupar

  1. Es reconeixen i valoren els esforços de les persones del centre destinats a millorar la qualitat i la innovació (agraïments personals, reconeixements públics, premis, acreditacions, etc.).
  2. La comunitat educativa valora les accions de reconeixement a les persones del centre i considera que estan regides pels principis de mèrit, equitat i justícia. Els mecanismes de reconeixement aconsegueixen motivar les persones i millorar-ne el rendiment, en benefici del projecte educatiu.
  3. El centre coneix què motiva el personal i també què pot desmotivar-lo (seguretat, retribucions, recursos, salut i ambient laboral, manca d’equitat, horaris, dificultats de conciliació, desorganització, mala comunicació, conflictes...).
  4. Els centres excel·lents revisen la satisfacció de l’equip humà, a través d’una política de reconeixement i, com a conseqüència d’aquesta anàlisi, hi introdueixen millores.
  5. En ocasions, hi ha opcions intangibles que poden resultar molt efectives; per exemple, escoltar i donar les gràcies pot ser una forma potent de reconeixement. També cal proporcionar retroalimentació a les persones, ja sigui en positiu o amb l’objectiu de corregir actuacions contràries a les normes de funcionament.