1. Lideratge i estratègia

Eix 1: Lideratge i estratègia

Els centres d’excel·lència defineixen el seu estil de lideratge democràtic d’acord amb el plantejament institucional (missió, visió i valors), el projecte educatiu, una estratègia enfocada a satisfer les necessitats i expectatives educatives dels grups d’interès, els objectius propis del centre i els reptes educatius de la societat que determina el Departament d’Educació, per tal de fer del futur una realitat.

Les persones que lideren un centre excel·lent són accessibles, transmeten proactivitat, donen exemple i responen a les necessitats i expectatives explícites i implícites dels professionals que hi treballen. Despleguen accions per assegurar l’acompliment dels objectius establerts, amb la col·laboració i implicació de l’equip humà del centre educatiu, de manera àgil i flexible, per a un èxit continu i sostenible.

Des dels diferents lideratges es transmeten les activitats, la cultura i els valors propis de l’organització i es vetlla per mantenir-los i guiar-los. Les persones que exerceixen el lideratge disposen de la competència i la formació necessàries per gestionar el desenvolupament de l’equip humà i dissenyen i implanten estratègies que facilitin el desenvolupament de les seves funcions.

El centre excel·lent desenvolupa i revisa la seva estratègia i el projecte educatiu, considerant la seva situació inicial i els objectius a assolir. Alinea i integra el projecte educatiu, el projecte de direcció i els diferents plans anuals. Té integrada la gestió del risc i analitza els resultats que es volen obtenir per definir les estructures de l’organització, els objectius estratègics, els processos i les activitats necessàries per assolir-los.

Els centres excel·lents dissenyen una estructura àgil de processos que n’assegura l’eficàcia i l’eficiència, mitjançant la definició i el seguiment d’indicadors i criteris d’acceptació de la qualitat; alhora, defineixen una estratègia pressupostària que doni suport a la planificació anual del centre i als diferents projectes i reptes que de manera dinàmica puguin sorgir.

Les funcions i responsabilitats de cadascuna de les persones es troben definides, comunicades i compreses; es revisen, s’actualitzen o es modifiquen en funció de les necessitats canviants del context i/o dels nous projectes. Les persones saben què se n’espera i treballen efectivament per aconseguir-ho; reten comptes de la seva àrea de responsabilitat i cooperen amb la resta del personal per garantir l’èxit de l’organització.

Els centres excel·lents mantenen una comunicació i transparència amb tots els grups d’interès i amb la societat en general, per a la qual treballen en última instància. Es comprometen públicament a proporcionar uns serveis de qualitat, donen compte dels resultats i expliquen les causes en cas que, excepcionalment, no s’hagin pogut assolir.


1.1 Lideratge i valors

Els líders dirigeixen el centre cap a l’assoliment dels reptes que proposa el projecte educatiu, amb la participació i corresponsabilitat de tots els grups d’interès i de les parts implicades en l’educació, a través d’un sistema de gestió del centre de qualitat.

Els centres excel·lents desenvolupen la missió i visió d’acord amb uns valors propis fonamentats en una cultura ètica, responsable, d’esforç i compromís, i estableixen el model de lideratge distribuït, identificant els lideratges de l’organització i definint-ne les funcions corresponents, d’acord amb la seva responsabilitat. El centre estableix perfils professionals per als càrrecs a partir de l’anàlisi dels coneixements i les competències necessàries per ocupar-los, els avalua i els actualitza.

A l’hora de configurar l’equip directiu, el centre té en compte les necessitats canviants dels grups d’interès (alumnes, professors, famílies, administració educativa, empreses, proveïdors...), així com les característiques de les àrees que cal gestionar de forma flexible i innovadora (recursos, persones, tecnologia...), per assegurar l’eficàcia en l’assoliment dels resultats i l’eficiència dels recursos esmerçats.

El centre excel·lent entén la importància del lideratge dels professors a l’aula i proporciona el suport, l’acompanyament, els recursos i la formació necessaris per exercir-lo.

Els líders gestionen i milloren l’organització tenint en compte el que determina el projecte educatiu; mantenen la motivació de les persones i ofereixen un perfil de referència d’acord amb els valors i principis consensuats, reforçant la cultura de l’excel·lència entre el personal.

Aspectes per tenir en compte i desenvolupar

  1. Els líders determinen l’estratègia per desenvolupar la missió, visió i valors del centre, i proporcionen els recursos necessaris per assolir-la. Les decisions es prenen tenint en compte els objectius planificats, dades fiables i els resultats del centre, que estan enfocats a l'excel·lència i a mantenir-se sostenibles en el temps. Les persones responsables asseguren que es comuniquin els principis i valors a tots els nivells de l’organització, així com la informació necessària per dur a terme les tasques i funcions determinades per a cada lloc de treball; aquesta comunicació és el pilar per assolir la missió i visió del centre, a més de garantir que el coneixement, la cultura i els valors no es perdin en el funcionament ordinari del centre, com a referent per a possibles canvis en els càrrecs de responsabilitat.
  2. Els centres excel·lents estableixen un model de lideratge distribuït i transformador, identifiquen els lideratges de l’organització i en defineixen les funcions corresponents, d’acord amb la seva responsabilitat. Impulsen els valors de l’esforç, el mèrit i el respecte i fomenten la cultura de la responsabilitat i la superació personal. Les persones que exerceixen càrrecs de direcció i coordinació són accessibles, de manera que recullen les necessitats i expectatives explícites i implícites de les persones que conviuen al centre; a més, actuen com a models de referència: són exemple d’integritat, responsabilitat i comportament ètic i socialment responsable. Les persones que exerceixen funcions de lideratge han rebut formació en habilitats directives (Whetten & Cameron, 2011), gestió d’equips humans, mediació i gestió de conflictes, i s’actualitzen permanentment. També avaluen en quina mesura aquesta formació els permet millorar l’acompliment i la incorporació d’aprenentatges innovadors. Aquesta formació també s’adreça a totes les persones que actuen en els diferents grups de treball, més enllà dels membres que formen part de l’equip directiu.
  3. Les organitzacions excel·lents desenvolupen el potencial de les persones i de l’organització i les insten a prendre un paper actiu en la vida del centre. Incentiven el personal i els òrgans de govern del centre a participar en equips de millora, nous projectes i activitats de l’entorn. Fomenten la relació entre els diferents departaments i òrgans de coordinació del centre. Reconeixen l’esforç i el valor aportat per cadascuna de les persones que es mostren especialment implicades en la millora contínua del centre. Treballen assegurant l’oportuna renovació i promoció de les persones al capdavant dels llocs de responsabilitat.
  4. En un centre excel·lent, els líders defineixen i impulsen l’eficiència, la millora i la transparència el sistema de gestió. S’enfoquen a satisfer les necessitats i expectatives dels grups d’interès. Gestionen el canvi a partir de l’anàlisi de l’evolució de l’entorn socioeconòmic i de l’impacte potencial d’aquest canvi sobre l’activitat del centre, i planifiquen accions enfocades a donar resposta als nous desafiaments. Un cop implantades aquestes iniciatives, se’n fa el seguiment, se n’avalua l’efectivitat, s’incorporen millores, fruit de l’aprenentatge assolit, i es reten comptes per augmentar la confiança dels grups d’interès.
  5. Els líders treballen per aconseguir l’èxit escolar i millorar el rendiment escolar i l’assoliment de la qualificació educativa i professional més elevada, de manera que es puguin corregir possibles desigualtats d’origen social i abordar amb garanties d’èxit la integració escolar de tots els alumnes. Tot això, per assolir nivells més elevats de cultura i de benestar individual i col·lectiu.

1.2 Estratègia

Els centres determinen una estratègia centrada en els grups d’interès, les necessitats educatives i les expectatives envers el servei proporcionat, la millora dels resultats educatius, la millora de la cohesió social, l’impuls als processos innovadors i la millora de la gestió per assolir aquests reptes i d’altres que el centre es pugui plantejar.

L’estratègia es concreta en la documentació en què es defineixen les línies estratègiques que guien l’organització (projecte educatiu, projecte de direcció, normes d’organització i funcionament, planificació anual i processos). Un centre excel·lent ha de vetllar per la coherència entre tots els documents, especialment els de caràcter estratègic. Per això, cal que determini, comuniqui, comparteixi i revisi periòdicament la missió, la visió i els valors.

Per tot això, cal que aquests centres coneguin el context intern i extern a través de diverses fonts, que coneguin les capacitats de l’organització, que n’impulsin les polítiques, que les comuniquin, els proporcionin els recursos necessaris, les controlin, avaluïn i modifiquin quan sigui convenient, tenint en compte els canvis del context o les necessitats dels grups d’interès.

Els centres es gestionen proactivament i desenvolupen una metodologia eficaç per a la gestió el risc, incorporada a totes les activitats.

Els processos de revisió i canvi cada vegada es produeixen més ràpidament, com a conseqüència dels temps actuals. Això requereix incorporar metodologies àgils de gestió i organitzar grups de treball per processos i projectes, que siguin flexibles, autònoms i responsables, perfectament alineats amb el projecte de centre, que han de ser compatibles amb les funcions i responsabilitats que les regulacions i normatives determinen i que han de reforçar-les.

La gestió es torna transparent: els equips comparteixen la informació clau, reten comptes contínuament i enfoquen el treball cap a la resolució de problemes, de manera proactiva, a través de la creativitat i la innovació.

L’objectiu de l’estratègia és que els alumnes assoleixin les competències per poder desplegar els talents al llarg de la vida, en un equilibri de desenvolupament personal, social i professional; per tant, el centre elimina la possibilitat que cap alumne quedi fora del sistema educatiu, sense unes competències mínimes que li garanteixin el desenvolupament humà posterior.

Aspectes per tenir en compte i desenvolupar

  1. El centre identifica les expectatives i necessitats educatives dels diferents grups d’interès (alumnes, famílies, empreses, professors, administració educativa...) i de l’entorn social, i defineix qui, com i quan pot obtenir la informació, els mitjans utilitzats per obtenir-la i com s’incorpora a les revisions de l’estratègia del centre.
  2. Concreten l’estratègia en projectes (plans de millora, projecte de direcció), processos i actuacions del centre a mitjà i llarg termini, que s’enfoquen a assolir la missió i visió del centre aprofitant els punts forts i determinant els recursos necessaris, els elements de control i la comunicació amb les parts interessades. Fan un seguiment periòdic i sistemàtic del desplegament de l’estratègia i la posada en pràctica dels plans del centre, utilitzant dades objectives, valorant relacions causa-efecte i estratègies-resultats i verificant que s’assoleixen els objectius determinats. Es reten comptes dels resultats obtinguts.
  3. El centre estableix un sistema d’informació que permet el diagnòstic i vigilància de l’entorn extern, general i específic, en determina els riscos i fa benchmarking amb altres organitzacions per comparar-s’hi. També fa el diagnòstic intern a partir de l’estudi de les dades i tendències dels resultats estratègics i operatius que valoren l’impacte de les accions desplegades, la qualitat del treball i la comunicació i compromís dels grups implicats. En paral·lel, detecta els possibles canvis en les necessitats i expectatives dels grups d’interès, de l’entorn i normatius.
  4. El centre determina i té en compte els seus trets diferencials, els punts forts i els factors crítics d’èxit, els potencia, desplega, comunica i millora. Avalua diferents escenaris de futur i les novetats tecnològiques i de gestió, i actua en conseqüència, posant en valor el potencial de l’organització. L’estratègia del centre, les seves fortaleses, la millora contínua, la innovació, el sistema de gestió, la satisfacció dels grups d’interès i, especialment, les persones del centre són les línies que marquen el camí per assolir el projecte educatiu. Tan important com definir i encetar una determinada estratègia per contribuir a l’assoliment de la visió és canviar-la ràpidament quan deixa de ser idònia. Els processos de canvi s’acceleren i el centre ha de respondre amb agilitat, diligència i promptitud per continuar proporcionant un servei educatiu excel·lent, és a dir, de qualitat i per a tothom.
  5. El centre desenvolupa la gestió del risc de forma integrada en tots els processos, de manera que s’identifiquen riscos i oportunitats, s’avaluen i, en conseqüència, es determinen els objectius i les accions per abordar-los, que poden incorporar-se a l’estratègia a mitjà o llarg termini. El seguiment de l’estratègia contribueix a valorar-ne l’eficàcia i a proposar nous reptes per augmentar-la.

1.3 Estructura i organització

Els centres excel·lents disposen d’un organigrama conegut, democràtic i assumit per l’organització, que dona compliment al plantejament institucional i els objectius de centre; alhora, garanteixen que les funcions dels diferents càrrecs del centre són coherents amb la normativa legal i reglamentària i que els seus objectius estan alineats amb els del conjunt de l’organització.

L’equip directiu revisa de forma sistemàtica que l’estructura de l’organització sigui eficaç i facilita la transmissió de la informació, la gestió diària del centre, la interacció entre els equips, el desplegament de l’estratègia i la gestió efectiva de les persones del centre.

Els centres fonamenten l’activitat en el treball per processos i identifiquen els que són de caràcter estratègic, clau i de suport; també estableixen indicadors per avaluar-los i proporcionen els recursos necessaris per a l’actuació efectiva. Els processos compten amb un responsable que en lidera l’execució, desenvolupament i seguiment, d’acord amb el cicle de millora contínua.

Els centres excel·lents dissenyen un model pressupostari per complir els objectius, que busca donar resposta al projecte de direcció, les innovacions, la millora dels equips, l’edifici i la infraestructura, de manera que les despeses fixes es redueixin per deixar marge pressupostari als projectes, la millora contínua i la innovació. El pressupost ha d’evidenciar que s’alinea a curt termini amb polítiques de sostenibilitat, criteris de qualitat i amb la missió del centre; ha de ser respectuós amb el medi ambient, la seguretat i la salut; ha de ser sensible a les opinions dels grups d’interès i a les necessitats de l’entorn específic i, per tant, sostenible.

L’estructura del centre és matricial, combina la funcionalitat d’un organigrama pla amb la transversalitat dels processos i projectes. Els programes i projectes són gestionats i liderats per equips d’alt rendiment que es comprometen amb el centre a l’hora de dissenyar, experimentar i retre comptes al claustre de la seva actuació i dels resultats assolits. Aquests equips combinen la gestió de la qualitat amb principis de gestió àgil, utilitzant les metodologies idònies en cada cas, fonamentats en el compromís, la comunicació, l’efectivitat i la resolució de problemes.

Aspectes per tenir en compte i desenvolupar

  1. El centre proposa una organització que doni resposta eficaç i eficient a la gestió del servei educatiu; per això, es redueixen els nivells organitzatius i es determinen i comuniquen clarament les funcions, les responsabilitats i la rendició de comptes.
  2. El centre incorpora la gestió per processos, la qual cosa vol dir que s’enfoca a satisfer necessitats i expectatives dels grups d’interès, proporcionar recursos, definir les actuacions, els procediments de treball, els objectius a assolir i la rendició de comptes. El mapa gràfic dels processos ha de recollir qualsevol de les activitats que desenvolupa el centre, incloses les temporals o les que de manera estratègica reculli el projecte de direcció, per assegurarne el desenvolupament eficaç i incorporar-hi la millora, creativitat i innovació.
  3. L’organització del centre s’ha d’enfocar a desplegar plans a llarg termini, que es concretaran en plans anuals, projectes i activitats, alineats amb l’estratègia del centre. Les diferents línies de l’organigrama —departaments i coordinacions— tenen responsabilitats en el disseny i gestió de plans, projectes i objectius. S’han d’assignar els recursos necessaris, planificar les accions, controlar-les i retre comptes dels resultats assolits. Cadascuna de les persones del centre té responsabilitat visible en alguna àrea de la gestió i compromís públic d’assolir la missió encomanada.
  4. Els centres excel·lents asseguren l’ordre, la neteja i l’eliminació dels malbarataments en els processos, per obtenir amb la màxima eficiència l’assoliment dels resultats clau.
  5. Gestionen grups de treball flexibles i d’alt rendiment, dotant-los de recursos i proveint-los d’informació i coneixement en organització i gestió. La cultura organitzativa dels equips s’estén a la resta d’àrees del centre, atès que se centra a assolir les necessitats i expectatives dels receptors del servei, gestionat com un procés, planificat i controlat, alhora que flexible, participatiu i democràtic.

1.4 Comunicació i transparència

La comunicació és bàsica per conèixer les necessitats i expectatives dels diferents grups d’interès, així com els canvis que es produeixen. Els centres excel·lents analitzen les necessitats de comunicació de l’organització amb cadascun dels grups d’interès (interns i externs), per elaborar el pla de comunicació. A l’hora d’establir aquest pla, els centres adeqüen els canals emprats al col·lectiu al qual s’adreça el missatge i treballen per activar canals de comunicació i missatges efectius.

Els diferents lideratges de l’organització han d’assegurar una comunicació multidireccional que garanteixi el desplegament de les estratègies i l’alineament amb els valors de l’organització, i la consecució dels objectius marcats.

La cultura del centre ha de perseguir l’assoliment d’una informació compartida, una gestió transparent i disponible del coneixement i bones pràctiques, que sigui la llavor de nous aprenentatges i millores.

L’organització ha de ser perseverant en el manteniment dels canals de comunicació i a l’hora d’assegurar que totes les parts interessades disposen de canals per fer-se sentir. La comunicació, per tant, s’ha d’establir i garantir amb tots els grups d’interès. Especialment, quan la formació és no presencial, s’han de tenir en compte els que es troben normalment fora del centre; per exemple, famílies, empreses o fins i tot alumnes,.

El centre educatiu transmet missatges de moltes formes; per això, ha de tenir cura que la imatge corporativa (ordre, neteja, identificació, coherència, compromisos, resultats, ètica i estètica) sigui la que realment persegueix. Situacions específiques, com les emergències, el màrqueting, l’acollida, l’acompanyament, la formació en centres de treball, etc., requereixen també planificacions específiques de la comunicació del centre.

Aspectes per tenir en compte i desenvolupar

  1. El centre excel·lent assegura que el projecte educatiu, els compromisos envers els grups d’interès, les actuacions i els resultats siguin públics i transparents. Informa internament i ret comptes als diferents grups d’interès, i explica les causes quan els resultats assolits no són els esperats.
  2. Les persones amb funcions de lideratge dins d’un centre excel·lent tenen una relació directa amb els diferents grups d’interès i promouen la creació i el desenvolupament de canals de comunicació àgils i bidireccionals que garanteixin la seguretat i integritat de la informació. També s’impliquen especialment en l’acollida dels alumnes i dels professors de nova incorporació al centre.
  3. La comunicació del centre respon a uns reptes ambiciosos, i es planifica, desenvolupa, avalua i millora amb l’objectiu de satisfer les necessitats dels diferents grups d’interès. Les eines i instruments digitals són molt eficients per a les comunicacions, però mai no poden substituir completament els canals més directes. La comunicació ha de permetre, doncs, que el centre augmenti l’eficàcia dels serveis que proporciona a través del coneixement, la cooperació i el treball en equip.
  4. La satisfacció de les comunicacions està directament relacionada amb la percepció que tenen els agents que hi intervenen; per això, s’ha de garantir que es coneix la percepció dels diferents grups d’interès i que es treballa per millorar-la. El centre disposa de sistemes per convertir la informació en coneixement útil.
  5. La importància de la comunicació, i la seva qualitat i abast, augmenta significativament quan el centre adquireix un desenvolupament excel·lent dels processos. És per això que els plans de comunicació s’han de revisar i actualitzar permanentment, amb l’objectiu de resoldre mancances i o insatisfaccions.