Guia d'actuació i protocols d'acompanyament al dol

Viure la mort amb ulls d'infant

“Per molt petits que siguem, els grans han de parlar amb nosaltres sobre la mort”. Dalmau, 9 anys

No resulta fàcil per uns pares, mares i mestres, que tenen el compromís de transmetre una educació domèstica a properes generacions, saber educar en el què no s’ha estat educat. Molts adults manifesten sentir-se mancats de coneixements sobre què fer i què dir davant una situació relacionada amb la mort i el dol, sobretot en comparació amb altres aspectes del desenvolupament infantil. Tot i que cada nova generació necessita conviure i aprendre del què li ha tocat viure, el desconeixement i la inseguretat dels adults, els duu a rebre i imitar de nou el model de sobreprotecció i mentides, la qual cosa genera als infants un sentiment de desprotecció, confusió i desconfiança.

Malgrat que la majoria de professionals experts en el dol aconsellem que s’eduqui sobre el sentit de la mort en les primeres etapes de la vida, la majoria d’infants no visiten els malalts en els hospitals. L’estadística diu, a més, que 9 de cada 10 infants menors de 8 anys no participen de rituals o comiats en la mort de la persona estimada. Viure d’esquena a les pròpies emocions pot comportar greus trastorns en la salut, quan precisament serà aquest aprenentatge el què els allunyarà d’actituds de sobreprotecció emocional, del misteri i l’ambigüitat de les respostes evasives que causen confusió i angoixa.

Dades del National Child Stress Network indiquen que un de cada quatre infants viu actualment amb trastorns de conducta, fracàs escolar o depressió. L'any 2017, de les 235.189 persones ateses als Centres de Salut Mental, més de 66.000 eren menors d'edat. Més de la meitat de les malalties mentals s’originen en la infància i condicionen greument el futur, existint una continuïtat entre els trastorns mentals infantils i els de la vida adulta (Tsuang et al. 1995). La meitat dels trastorns mentals que es pateixen al llarg de la vida es manifesten sobre els 14 anys, i el 75% abans dels 18 anys (Kessler RC, et al. 2005). L'any 2020, la depressió es convertí en la segona causa de malaltia més prevalent del món, segons dades sobre la salut mental d'actuals adolescentsi joves (Martínez-Hernáez & Muñoz García, 2010). En l’actualitat, el suïcidi s’ha convertit en moltes ciutats en la principal causa de mort entre els adolescents de 15 a 24 anys, i la sisena entre els 5 i 14 anys. Què està passant?

Sabem que abans dels 18 anys, els infants seran testimonis d'unes 1.800 morts traumàtiques de persones alienes per mitjà de la televisió, el cinema o els jocs; però en canvi, només un de cada deu podrà viure acompanyat de la família la malaltia o la mort i comiat d’una persona estimada. L’augment de trastorns emocionals, i el testimoni d’infants i joves reclamant el seu dret a acomiadar-se de qui estimen, mostra la necessitat de oferir-los una educació sobre la realitat i normalitat de les pèrdues.

Viure la mort i el dol dins de l’escola no és estrany. Ja sigui per un accident o malaltia d’un alumne, mestre, pares o familiars, les escoles viuen cada curs escolar aquesta circumstància. La notícia causarà, inevitablement, un fort impacte emocional dins la comunitat educativa, que caldrà tractar amb diligència i col·lectivament. 

La preocupació manifestada pels mestres en aquest sentit, ens ha dut a elaborat aquests protocols en forma de Guia pràctica davant de situacions relacionades amb la mort i el dol dins la Comunitat escolar. L’objectiu és que els professionals de l’Educació disposin d’informació i recomanacions per un adequat acompanyament del dol col·lectiu.

“La ignorància provoca por i desconfiança; en canvi el saber es converteix en seguretat. El què viuen i senten de joves, els acompanyarà en la vida de l’adult que seran demà” Xusa Serra

Infografia: Decàleg de referència en el dol

Infografia: Decàleg sobre els drets dels infants en la mort d'un ésser estimat 

Particularitats en el temps de dol dels infants i joves

Els infants estan preparats per la més trista de les nocies, però no per les mentides. Fins i tot la capacitat de l’infant de viure el present, i les seves naturals ganes viure, els ajuden a tenir més recursos personals i solucions creatives que no pas els adults per afrontar situacions difícils, de tristesa i pèrdua.


És recomanable que a qualsevol edat assisteixin al funeral, encara que sigui només 10 minuts. Quan són més grans volen saber si hi varen estar. S'ha de procurar que l'infant o adolescent tingui al seu costat un familiar o amic de la família disposat a atendre’l.

Els interessa tot el que passa a la família, i les preguntes dels infants són una font d’informació sobre el què saben i volen saber sobre


Què és la mort?

Per què morim?

Què passa quan una persona mor?


Quan un infant estigui vivint un temps de dol, es pot veure afectat el seu comportament dins l'aula, la relació amb els companys/es i el seu rendiment acadèmic. L’escola o Institut és el lloc on els infants passen una bona part del dia, i en una situació de dol, l’escola es converteix en l’espai on poder seguir essent qui eren. Els infants i adolescents volen ser tractats amb normalitat però, a la vegada, acompanyats, compresos i respectats per les seves circumstàncies

A qualsevol edat, l’entorpiment intel·lectual és normal durant el temps de dol. Les persones adultes ho notem amb oblits esporàdics, manca de concentració o dificultat en la lectura, però sense masses conseqüències. Però els infants són avaluats contínuament, i l’entorpiment intel·lectual els pot representar un patiment addicional innecessari. 

Davant d’aquesta menor capacitat d’atenció, és important que el docent ho tingui present (oblida coses amb més facilitat: l’agenda, els deures, un projecte, l'estoig…). Si és necessari, cal donar-li més temps als exàmens, lliurament dels treballs, no fer-lo sortir a la pissarra si no ho ha demanat, etc. 

Convé explicar a la resta de companys que poden trobar canvis en la conducta del seu company/a. Cal demanar-los major permissivitat si s'enfada més del normal, o si s'allunya del companys/es. Deixar que estiguin al costat del company/a que desitgin.

Infografia: Parlar de la mort segons l'edat de l'infant

Protocol en la mort d'un alumne/a

 La mort d’un alumne de l’escola representarà un fort impacte emocional per tot el col·lectiu. 

Els companys, a part del dolor per la pèrdua, se sentiran especialment vulnerables perquè el company/a tenia la mateixa edat. 

Aquests són uns moments que quedaran gravats en el record per sempre; per aquest motiu, és important cuidar dels detalls que l'envolten, i que els infants participin de forma activa i col·lectiva.


Procediment Gabinet de crisi davant la notícia de la mort


Si la mort de l’alumne s’ha produït en el centre

1. Iniciar procediment Gabinet de crisi. (Veure Creació Gabinet de crisi)

2. L'Equip Directiu informa al Departament d’Educació, que determina la forma d’informar i atendre a la família.

3. Si té germans al centre: se'ls avisa per a què estiguin amb la família.


Treball del/la mestre/a amb el grup classe

Mestres i vincles afectius amb els alumnes. Per aquest motiu és important que els docents tinguin informació sobre el temps de dol que poden viure (Veure Temps de dol). El dolor compartit afavoreix un clima d’unitat dins del grup classe. Viure el dol col·lectivament intensifica els llaços i ajuda a comprendre el valor terapèutic de les llàgrimes (repartir mocadors, permetre sortides al bany o al pati).

Replegament. És necessari convertir l’aula en un espai emocionalment respectat, íntim i cuidat. El/la mestre/a farà el treball principal amb els alumnes (només si ho sol·licita tindrà el suport d’altres professionals).

Parlem-ne. Les preguntes dels alumnes estan adaptades al seu nivell maduratiu. Per descobrir el que volen saber o que hi ha al darrera d’una pregunta, serà útil utilitzar la Tècnica Gallega. Si ho pregunten podeu parlar de la causa de la mort en poques paraules i saber escoltar més que parlar.

Aturar el món. Se’ls informarà de la suspensió de les classes o celebració programada, entrega de treballs o exàmens. Que els alumnes sentin que aconsegueixen parar el temps i el món dins l’escola. Compartir el dolor plegats ja que aquest formarà part de l’aprenentatge i és saludable que convisquin amb normalitat la vulnerabilitat i tristesa del moment.

La pregunta màgica. “Vosaltres que el coneixíeu tant... que li agradaria que li féssim?” Honorar el/la company/a es convertirà en una necessitat i prendrà gran protagonisme. Proposar-los deixar la cadira buida fins el final de curs. Utilitzar les mans i el cos com a forma de reflexió (dibuixos, plastilina, missatges en la pissarra, escollir una música o cantar una cançó significativa).

               Veure: Rituals escolars, un pont d'amor per cuidar més enllà de la vida

    Funeral. 

Els alumnes amb més relació amb el finat, és recomanable que assisteixin als actes de comiat, funeral o tanatori acompanyats dels pares. Evitem qualsevol crítica cap a les persones que no desitgin assistir-hi. Després del comiat les classes tornen a la normalitat. En el grup del companys es farà de forma més progressiva.

   Sentiments amagats. Durant tot el curs cal estar atents al comportament i actitud dels companys i en especial dels amics o amigues de l’infant mort. És habitual observar com intenten evitar parlar del què senten durant el primer temps. De vegades poden necessitar mesos per fer-ho. Detectar sentiments de culpa no expressats i informar al EAP davant trastorns o complicacions en el dol.


Organització de l'acte de Comiat Col·lectiu

La necessitat d'acomiadar-nos de qui estimem és comú a totes les edats. L’organització d’un comiat col·lectiu és un ritual que aporta satisfacció als que hi participen, però que també dóna sentit a la vida i al record que deixa el/la protagonista de l’acte. Podríem dir que es tracta d’un pont d’Amor per aprendre a cuidar més enllà de la vida. Ajuda al tancament, aportant tranquil·litat i serenor al desordre emocional de la Comunitat Escolar.  Posteriorment a l’acte, la necessitat de parlar-ne es va assossegant i es recupera la necessària rutina de l’escola.

Veure: Organització de l'acte de comiat col·lectiu

Creació del gabinet de crisi


Les morts que causen més dolor a la comunitat escolar són la mort d’un infant o un mestre; però també la d’un pare o mare, sobretot si la mort ha estat inesperada. L’impacte de la notícia sol provocar a qualsevol edat un entorpiment intel·lectual amb dificultat per la concentració i per seguir amb la vida normal.  Per aquest motiu, quan en un centre escolar es viu una pèrdua relacionada amb la mort, sobretot d’un alumne o un docent/PAS, la vida normal de l’escola queda aturada.

Aquest és el procediment que cal seguir en aquests casos:

 Bona praxi i pautes per comunicar una mala notícia

L’impacte d’una notícia dolorosa pot marcar un abans i un després en la vida d’una persona a qualsevol edat. En aquells moments, el món s’atura i són instants que quedaran per sempre gravats en la memòria. Per tant, s’han de cuidar tots els detalls per tal que no compliquin més el temps de dol. 

Aquest és el procediment que cal seguir:

(cliqueu sobre els elements interactius -que es mouen- per accedir al contingut)

Protocol en la mort de personal docent o PAS

Si es mor un mestre o una mestra o PAS (professional no docent) que normalment estava en una classe determinada, els vincles emocionals amb els seus alumnes seran molt més intensos que amb la resta, ja que seran els que realment viuran el temps de dol. Cal tenir una cura especial del dol de la resta de mestres. Si el mestre mort té relació amb tota la comunitat escolar perquè es tracta del mestre d’educació física, de música o de dansa, tindrem en compte el vincle col·lectiu i la intensitat del temps de dol.


Procediment primari:


Procediment en la mort d’un familiar directe d’un membre de l’Equip docent o PAS:

Protocols i procediments en la mort d'un pare o mare

Els pares ho són tot (o haurien de ser-ho) per als infants, la seva mort és el que els representa més amenaça i per això els costa seguir vivint. Tres de cada cent infants viuran la mort d’un dels pares abans dels divuit anys. La mort del pare o la mare no és un fet puntual al qual toca adaptar-se i punt, sinó que provoca un efecte dominó i tota l’estructura familiar en queda profundament ressentida. Aleshores, caldrà temps perquè resorgeixi un nou sistema familiar, una nova forma de funcionar creat a partir del què ja existia. La persona que s’ha mort  (pare o mare), tenia un paper determinat dins de l’organització familiar, per tant tot el que representava, ara i per sempre més, seguirà present de forma passiva en la seva vida. Per a ell és una situació nova i desconeguda i els sentiments que brollen també; per això no l’increparem i li deixarem fer el que necessiti.

Els infants solen buscar quina culpa tenen en el què ha passat i ho fan molt més que els adults, però no ho explicaran per por. Poden arribar a creure que el pare o la mare, com que estava enfadat, com a càstig l’ha abandonat per sempre. Deixar-lo amb aquest pensament és abocar-lo a viure amb ressentiment i culpa la resta de la vida. «Segur que la mama es va morir perquè jo no menjava».

En la mort d’un dels pares el canvi de vida serà inevitable en molts sentits.

Veure plorar al progenitor que li queda és una de les millors formes de reforçar els llaços emocionals i que no amagui els sentiments. Els ajuda quan tenen l’oportunitat de parlar, compartir el que senten, sense mentides ni intents d’amagar inútilment els sentiments; si ho fem així les garanties d’un dol saludables són molt altes.


Procediment primari:


Tenir present:

Pot ser que el infant/jove trigui uns quants dies a incorporar-se a l’escola, i serà un temps que aprofitarem per parlar del què ha passat i estimular l’empatia dels companys. Els podem preguntar què els hauria agradat que els demés fessin per ells si haguessin viscut el mateix. 

Totes les idees seran anotades i ben rebudes. I si tenen edat per fer escrits, podem convidar-los a expressar el què senten i mostrar al seu company actituds de suport realment valuoses en aquests moments de la seva vida. 

Els rituals són també necessaris, tant per el infant/jove, com per a la resta dels seus companys que prenen consciència que el mateix els podria haver passat a ells. En aquest cas els rituals es poden fer en l’espai més íntim del grup classe i evitar fer un acte que pugui aclaparar alguns infants i joves. 

Abans de la reincorporació, podem demanar als companys que escriguin unes línies de suport,  on poden explicar com creuen que el poden ajudar (en els treballs, estudis, escoltant-lo...). Aquestes actituds de suport són realment valuoses perquè mai s’obliden. Els podem demanar que continuïn la frase... “Estic trist pel què t’ha passat, m’agradaria poder ajudar-te amb...”

Les cartes es poden posar juntes en un dossier i lliurar-les a l’alumne en dol.

Cal tenir present que, el primer any en dol, la capacitat intel·lectual queda especialment vulnerable (dificultat per la retenció de conceptes, astènia, manca d’interès, dificultat per conciliar el son, cansament acumulat, canvis d’humor sobretot si no es sent comprés...). Tenir al costat un company/a que l’ajudi pot ésser determinant per un temps de dol saludable.

És habitual que, sobretot el primer any, manifesti una insensibilitat emocional, solen intentar sobre protegir el referent que els queda. Els amics poden ésser de gran importància per ajudar-lo a expressar el què sent i li preocupa.

Models de comunicats en situacions de crisi

Exemple de sessió informativa adreçada a l'alumnat davant la mort d'una companya

Podeu descarregar aquest model al següent enllaç

Comunicat i Retorn Situació de Crisi.pdf

Exemple de comunicat a les famílies davant d'una docent o membre del PAS.


Podeu descarregar aquest model al següent enllaç.

Còpia de Comunicat Famílies.pdf

Organització de l'acte de comiat col·lectiu i rituals

La necessitat d'acomiadar-nos de qui estimem és comú a totes les edats. L’organització d’un comiat col·lectiu és un ritual que aporta satisfacció als que hi participen, però que també dóna sentit a la vida i al record que deixa el/la protagonista de l’acte. Podríem dir que es tracta d’un pont d’amor per aprendre a cuidar més enllà de la vida. Ajuda al tancament, aportant tranquil·litat i serenor al desordre emocional de la Comunitat Educativa.  Posteriorment a l’acte, la necessitat de parlar-ne es va assossegant i es recupera la necessària rutina de l’escola.


L’Acte de comiat col·lectiu consta de dos moments diferenciats:


1. Organització de l’Acte. Es recomana deixar passar un mes com a mínim. Aquest temps és necessari per la integració intel·lectual de la noticia, trobar sentit a l’enyorança i llibertat al pensament. La tristesa dels membres de l’escola alimenta la creativitat i la creativitat tranquil·litza paulatinament el dolor. Els companys/es i el/la mestre/a seran els principals protagonistes de l’organització de l’acte. Aquesta responsabilitat els ajudarà a connectar amb el què senten i aportarà satisfacció i serenor al temps de dol. Un temps indispensable que permetrà l’organització i recull d’idees. 


2. L’Acte col·lectiu de comiat:


Accions que faciliten un ritual col·lectiu:


  Quan el dolor necessita sortir de l’ànima, la creativitat de l’ésser humà, en forma de rituals, versos, balls, pintura, música o cançons, pot ésser de gran ajut. Encara que es tingui la sensació d’estar cada vegada pitjor, és important deixar que l’ànima s’expressi per permetre el moviment necessari dins del temps del dol. Els rituals tenen un gran potencial simbòlic i han d’estar dedicats a la persona, pensant en ella —en el què feia i en el què li agradava— i, adequats als recursos de cada escola.

Posar una música especial que li agradava a l’entrada i la sortida de l’escola és senzill, pot honorar en especial la figura d’un mestre de música, i té efectes reparadors per a tota la comunitat escolar i també per a la seva família (respectant les creences religioses). Tot el col·lectiu n'ha d’estar al cas i és quelcom que es pot mantenir fins a final de curs. També es terapèutic i saludable pels afectats dedicar-li la festa final de curs. Tothom ha de saber quins rituals es faran i tothom és lliure de participar-hi.

Els docents són persones amb una gran creativitat, i quan se’ls proposa decidir un ritual tenen bones idees davant de la pregunta: Què li hauria agradat que li féssiu i com hauria volgut que el tinguéssiu en compte? No es tracta d’una despesa econòmica, més aviat al contrari, es tracta d’accions que donen veu al què el nostre cor sent per dins: T’estimem i formaràs part de nosaltres per sempre.

Temps de dol

El dol saludable és un procés natural, íntim (cadascú el viu de forma diferent), dinàmic i amb sentiments canviants (tristesa, enyorança, enuig, culpa...) com a resposta a la pèrdua. En funció de quina hagi estat la pèrdua, pot representar canvis a nivell personal i/o una ruptura en l’estil de vida.

El temps i la intensitat del dolor és personal, proporcional al valor i significat del què hem perdut, i necessaris per permetre l'adaptació en el restabliment d’una nova realitat posterior a la pèrdua i, sobretot, en la mort d’un ésser estimat.

La necessitat de plorar acompanya el dol. Les llàgrimes són petons que no podem fer, abraçades que no podem donar i paraules que queden per dir.

Durant aquest temps, és comú que puguin aparèixer pensaments, emocions, canvis d’humor i recaigudes emocionals, sobretot durant el primer any, causats per l’absència i l’enyorança d’haver de viure per primera vegada dates significatives sense la presència física de l’ésser estimat. A qualsevol edat, el temps de dol pot anar acompanyat d’infinitat de pensaments confusos i preocupacions. I també manifestacions físiques, com ara opressió al pit i/o a la gola, sensació d’ofec i/o debilitat muscular que normalment cedeix després de plorar.

Si res del que tenim serà per sempre, lògicament per cada cosa que perdrem farem un dol:

Pèrdua de situacions: El primer dol que vivim és en el moment que abandonem el ventre matern, on el dolor ens obliga a plorar i respirar per primera vegada. Posteriorment, i al llarg de la vida, podem viure diferents pèrdues, com la pèrdua del lloc de treball, canvi d’escola en els infants, d’estatus social, canvi de lloc de residència, situació de migració...

Pèrdues materials: Pèrdues d'objectes, sobretot si són significatius.

Pèrdues evolutives: Són els canvis de les etapes de la vida: menopausa, vellesa, jubilació, etc.

Pèrdues de capacitats: Quan perdem capacitats físiques i / o mentals (amputació d'un membre, pèrdua de la salut...).

Pèrdues de relacions: Tenen relació amb les pèrdues de persones (separacions, migració, mort d'éssers estimats, i la pròpia vida).

Infografia: Fases del dol - Onades de dolor

Fonts i recursos per tractar la mort i el dol

http://www.ceice.gva.es/documents/162793785/165324895/180215_GUIA_DOL_REICO_PUB_VAL-1.pdf/964db94d-8589-44cb-8b4e-60253d10cb87