Conducta Suïcida - Prevenció i acompanyament en la pèrdua

En aquesta secció us facilitem un recull de publicacions amb protocols, orientacions, recomanacions i diversos materials per treballar als centres educatius la prevenció del suïcidi i la conducta suïcida, i també per fer un bon acompanyament en el dol per la pèrdua per suïcidi.

Guia per a l'abordatge de la conducta suïcida i de les autolesions no suïcides en el centre educatiu

Dins del marc de Prevenció del Suïcidi a Catalunya (PLAPRESC), la Generalitat de Catalunya va publicar,  el desembre del 2022, la Guia per a l'abordatge de la conducta suïcida i de les autolesions en el centre educatiu. Aquesta  guia ens marca els protocols d'atenció , acompayament, orientació i derivació a través d'algoritmes d'intervenció.  

Tot i que les autolesions no suïcides no formen part de la conducta suïcida (donat que el seu objectiu no és la recerca de la mort) aquestes es configuren com un important factor de risc. És per aquest motiu que la guia incorpora, en la seva part final, també aquesta realitat.

Compartim aquesta guia oficial i essencial que ha facilitat compartir significats i mirades. 

 

encarem_el_suicidi_juvenil-eines-orientacions.pdf

Encarem el suïcidi juvenil

Per facilitar el treball de conscienciació i informació sobre aquest tema, us presentem la guia Encarem el suïcidi juvenil: orientacions i eines per a entitats juvenils, CNJC i APSAS, (2020), elaborada per l'Associació per a la prevenció del suïcidi i l'atenció al supervivent (APSAS) i el Consell Nacional de Joventut de Catalunya, on trobareu estratègies de prevenció del suïcidi juvenil i d’acompanyament del dol, que complementen i aprofundeixen la guia, elaborada per les mateixes entitats, “Encarem el suïcidi juvenil” (CNJC, 2018). 

Aquesta guia pretén conscienciar i facilitar la intervenció de diferents responsables de les entitats que tenen contacte amb joves. Una comunitat sensibilitzada i informada és el punt de partida de la prevenció del suïcidi, ja que és bàsic reconèixer les demandes d’auxili explícites i implícites per actuar de manera més precoç i adient.

Les informacions i orientacions presentades en aquesta guia constitueixen un document de treball que té per objectiu evitar que les persones que estan vinculades a les entitats juvenils es trobin desemparades davant d'un succés traumàtic com pot ser un intent o una mort per suïcidi.

Aquesta guia també inclou un complert protocol per a companyar a les entitats en cas de patir una mort per suïcidi en el seu entorn. 

Protocol d'actuació en cas de mort per suïcidi

lLa guia anteriorment presentadatambé inclou un complert protocol per a companyar a les entitats en cas de patir una mort per suïcidi en el seu entorn. 

Us facilitem el protocol d'actuació en cas de mort  per suïcidi, publicat pel Consell Nacional de la Juventut de Catalunya  (CNJC) en la seva Guia Encarem el suïcidi juvenil: orientacions i eines per a entitats juvenils.

Protocol_suïcidi.pdf

Protocol d'actuació en cas de risc autolític

Us facilitem el protocol d'actuació en cas de risc autolític, elaborat per referents de l'EAP del Vallès Occidental VIII, on es faciliten eines, recursos, pautes i recomanacions.

Recull de materials online per a la prevenció del suïcidi i conducta suïcida en l'àmbit educatiu

La conducta suïcida és un problema complex, per al qual no hi ha una sola causa ni una sola raó, sinó que és el resultat d'una complexa interacció de factors d'origen biològic, genètic, psicològic, social, cultural i mediambiental.  

És difícil explicar per què algunes persones decideixen cometre suïcidi, mentre d'altres en una situació similar no ho fan. No obstant això, amb temps i amb ajuda de professionals i especialistes, persones properes, familiars i amistats, es pot contribuïr a la prevenció del suïcidi.

A continuació us facilitem un recull de materials amb pautes, orientacions i recomanacions per treballar en la prevenció del suïcidi des de l'àmbit educatiu:






http://www.madrid.org/bvirtual/BVCM017853.pdf 


https://libraria.xunta.gal/sites/default/files/downloads/publicacion/riesgo_suicida_castelan_para_li.pdf 


https://portal.guiasalud.es/wp-content/uploads/2018/12/GPC_481_Conducta_Suicida_Avaliat_compl.pdf


https://portal.guiasalud.es/wp-content/uploads/2018/12/GPC_575_Depresion_infancia_Avaliat_compl.pdf




MANUAL 

Recursos online per acompanyar el dol per suïcidi en l'adolescència

El dol per suïcidi reuneix una sèrie de circumstàncies que no es donen en altres tipus de dol. És una mort autoinfligida que pot resultar inexplicable, a més de sobtada o inesperada, per a la persona supervivent. Tot això genera una sèrie d'alteracions a nivell de pensaments, emocions, físiques i de comportament. Us facilitem una sèrie de recursos per poder fer un bon acompanyament en aquest procés:


Camacho D. (2016). La pérdida inesperada. Duelo por suicidio. Madrid. Fundación Salud Mental España.


 

Grupo de Trabajo de la Guía de Práctica Clínica de Prevención y Tratamiento de la Conducta Suicida, (2010). El día después del suicidio de un allegado. ANNEXO Avalia-T. https://www.fsme.es/centro-de-documentaci%C3%B3n-sobre-conducta-suicida/gu%C3%ADas-sobre-conducta-suicida/el-d%C3%ADa-despu%C3%A9s-del-suicidio-gpc-sns/ 


Montés Germán, M., Jiménez González, A., Jiménez Pietropaolo, J. (2019). Guía para familiares en duelo por suicidio. Supervivientes. Comunidad de Madrid y Red AIPIS-FAeDs. 

http://www.madrid.org/bvirtual/BVCM020325.pdf 


 

CNJC i APSAS, (2020). Encarem el suïcidi juvenil: orientacions i eines per a entitats juvenils.  https://www.cnjc.cat/sites/default/files/u89/encarem_el_suicidi_juvenil-eines-orientacions.pdf

Bibliografia

-Alló, M. (2020). Cuando el cerebro dice basta; la trampa de la evolución o porqué nos deprimimos. Plataforma editorial. 


- Bimbela Pedrola, J.L, (2021). Vosotros no tenéis la culpa. En torno al suicidio. Plataforma Actual. 


- Camacho D. (2016). La pérdida inesperada. Duelo por suicidio. Madrid. Fundación Salud Mental España.


- López Martínez, F. (2020). Duelo, autolesión y conducta suicida: desafíos en la era digital. Ed. Letra Minúscula. 


 - Paula Pérez, I. (2018). La autolesión en el autismo. Alianza editorial. 


- Pérez Jiménez JC. (2011) La mirada del suicida, en enigma y el estigma. España, Plaza y Valdés.


- Royo Isach, J. (2022) SOS Adolescents, el naugrafi  de la salut mental després de la pandémia. Columna. 


- Villar Cabeza, F. (2022) Morir antes dels suicidio. Prevención en la adolescencia. Herder Editorial. 


- Villar Cabeza, F. (2022) Como las pantallas devoran a nuestros hijos. Prevención en la adolescencia. Herder Editorial. 



Telèfons i espais de referència per a joves

https://educacio.gencat.cat/ca/arees-actuacio/professors/altres/programa-benestar-emocional/ 

Atenció: telefònicament, de 8 a 19 hores, de dilluns a divendres: 900 841 383; o

Per correu electrònic: equipbenestaremocional.educacio@gencat.cat.

https://www.salutmental.org/que-fem/acompanyament-a-les-persones/xarxa-joves/ 


      BARCELONA: Telèfon: 690903021 - https://www.instagram.com/barcelona_xxj   Email: msegrelles@federacio.salutmental.org


      BARCELONA NORD - SANTA COLOMA DE GRAMANET: Telèfon: 657990066  https://www.instagram.com/barcelonesnord_xxj/?hl=es  Email: vmendez@fundacio.salutmental.org


      LLEIDA: Telèfon: 685945642 Email: mmarti@federacio.salutmental.org


https://ajuntament.barcelona.cat/joves/ca/canal/aqui-tescoltem 




ASSOCIACIONS CATALANES: