Mesopotàmia

Mesopotàmia significa «entre rius», i aquesta civilització fluvial es va anomenar d’aquesta manera perquè el seu territori estava comprès entre els rius Tigris i Èufrates. Va ser la primera civilització de la qual coneixem la història gràcies a l’escriptura, i va tenir ciutats molt importants que es consideren de les més antigues del món. El període més important de la seva història se situa entre el 3100 i el 538 a.C., durant el qual va ser el bressol de tres civilitzacions: la sumèria, la babilònica i l’assíria.

En les civilitzacions urbanes com Mesopotàmia va generalitzar-se l’ús de la roda (que va revolucionar el transport), van utilitzar-se els torns per a l’elaboració de ceràmica, es va inventar l’arada i va descobrir-se la metal·lúrgia del bronze i, més tard, la del ferro.

Totes aquestes civilitzacions urbanes van desenvolupar-se a l’entorn de grans rius. Es tractava de pobles que vivien fonamentalment de l’agricultura, per la qual cosa el control i l’aprofitament dels recursos hidràulics (construcció de dics, canals i recs) eren necessaris per assegurar la supervivència de la comunitat.

L’agricultura va experimentar una gran millora gràcies a la realització d’obres d’irrigació i a la invenció de l’arada tirada per bous, cosa que va contribuir a l’augment de la producció i l’aparició d’excedents. Tot això va fer possible que ja no calgués un nombre tan gran de persones per a treballar la terra.

D’aquesta manera, paulatinament, va estendre’s la divisió i especialització del treball amb l’aparició de militars, funcionaris, sacerdots, comerciants, artesans i agricultors, entre d’altres. I amb aquest procés s' orgirien les primeres diferenciacions socials. Els grups privilegiats tenien tots els drets i la majoria de les riqueses.

El rei, els sacerdots, els nobles i els alts funcionaris i caps militars s’apropiaven, mitjançant els tributs de la major part de la producció agrària (l’excedent), mentre que els agricultors vivien en condicions precàries.

Un viatge en el temps

Individualment, creeu un document de Google amb el nom Carta_passat_Cognom_Nom:

Heu fet un viatge en el temps a l'època de Mesopotàmia. En aquest viatge heu realitzat un recorregut per diferents ciutats-estat, desplaçant-vos pels rius Tigris i Èufrates.

    • Ur, Lagash, Umma, Susa, Ur, Uruk, Nipur, Babilonia, Nínive, Eridu, Mari.

Escriureu una carta en CASTELLÀ a les vostres famílies explicant l'experiència, però potser ells no saben on es troben aquestes ciutats, així que per orientar-los, utilitzeu les ciutats actuals que es troben a la zona:

    • Iraq, Iran, Síria, Aràbia Saudita, Turquia, Kuwait, Egipte, Jordània.

Fins i tot podeu adjuntar un mapa de la zona d'Orient Mitjà.

A més, per tal que les vostres famílies entenguin què era Mesopotàmia, cal que destaqueu les característiques de les civilitzacions urbanes, les obres d’irrigació, els excedents, l'especialització del treball, la diferenciació social, els tributs i la organització política.

Ja que estàs escrivint una carta, pots fer una petita recerca en un document a part (pot ser una presentació de Google amb el nom Primera_escriptura_G(N)(C) sobre els diferents tipus d’escriptura que es van utilitzar per primera vegada a la història: pictogràfica, ideogràfica i cuneïforme: signes utilitzats, suports on es representaven, persones que s’hi dedicaven, etc.

  • Troba exemples gràfics d’aquests tipus d’escriptura.
  • Busca informació sobre els següents textos mesopotàmics:
    • El Codi d’Hamurabi.
    • El poema de Gilgamesh.
  • Quan es va utilitzar per primera vegada l’escriptura alfabètica? Quins avantatges tenia sobre les anteriors?

Finalment, imprimeix la carta i al final afegeix-hi un missatge xifrat utilitzant algun dels codis que has estudiat a mode de comiat. Recorda afegir la pauta per desxifrar-lo, si no la teva família no sabrà què els hi has dit!

Prepara un sobre, escriu el remitent i l'emissor. Dibuixa-li un segell (que pugui ser de l'època) i diposita'l a la bústia de casa teva.