Evolució humana

Tenim un encàrrec molt important!

Carta IPC encàrrec.pdf

Què us sembla aquest vídeo? Discutiu amb els companys del grup quines coses us han sobtat o com ha canviat els vostres coneixements sobre l'evolució humana.

Creieu que sou capaços i capaces d'ordenar la línia evolutiva dels humans? En un full de DINA3 que us lliuraran els professors, per grups dibuixeu línies del temps proporcionals (6cm poden ser 1ma, per exemple). A continuació us expliquem les instruccions del joc:

  1. El professorat us repartirà les cartes dels cranis d’homínids i simis que haureu de classificar dins la línia temporal segons criteris anatòmics i datacions.
  2. El professorat anirà posant en comú dubtes, pistes i hipòtesis a mesura que transcorre el joc.
  3. En finalitzar el joc, haureu desenvolupat una possible línia evolutiva dels humans.

Per acabar, el professor proposarà una posada en comú dels resultats a través de preguntes.

Ara, comproveu la vostra línia evolutiva amb la realitat en la pàgina web Becoming Human. Després de la comprovació, haureu de respondre de manera individual aquestes preguntes en un document anomenat BecomingHuman_CognomNom i desar-la a la carpeta del Drive:

  • Quins són els gèneres principals del llinatge humà en la línia de temps?
  • Qui va ser el primer homínid? I quan fa que va aparèixer? Per què hi ha un salt de gènere?
  • Quina característica tenen els individus del gènere Paranthropus per diferenciar-se de la resta? Per què creus que és així?
  • Quina espècie dels homínids va sortir per primera vegada d’Àfrica? Com va ser la migració d’Homo sapiens?

A continuació, creareu un MyMaps, on, a banda de mostrar-hi l'expansió dels homínids, haureu de localitzar-hi les evidències que us hem repartit (targetes).

Confeccionareu un mapa del món sobre l'expansió dels homínids:

  • Obriu la vostra carpeta de TGI - 2n trimestre i creeu una nova carpeta amb el nom Evolució Humana.
  • Un cop aquí creeu un mapa amb el nom: Expansió_humana_planeta_G(N)(C). COM?
                    • Clicka a NOU
                    • Més
                    • Google My Maps
                    • Podeu seguir les instruccions del vídeo (No té àudio així que no calen auriculars!)
Com fer un My Maps.avi

Has acabat tota la feina i vols seguir aprenent més coses? Mira els següents vídeos i fes aquests exercicis de manera individual. Quan hagis acabat, envia'l directament a l'Àlex o al Cesc.

Ha arribat el moment d'identificar els cranis d'homínids!

Cada grup rebrà un crani d'homínid que haurà d'identificar. Però abans, ens hem de familiaritzar amb els punts craniomètrics i els ossos cranials. Llegiu el dossier i els enllaços que us proporcionem per identificar aquests punts:

  • Ossos cranials: Llegiu els noms dels ossos al dossier i després, en aquest enllaç, sobre un crani d’Homo sapiens heu d’identificar els noms dels ossos. Cal indicar a la casella de cadascun dels noms la lletra de l’os que representa (que es visualitza en passar el ratolí sobre el crani).
  • Punts craniomètrics: Sobre un crani d’Homo sapiens es poden visualitzar els noms dels punts craniomètrics més importants. Els podeu veure en el dossier. També podeu fer-ho en aquest enllaç i en aquest altre on cal passar el ratolí per sobre d’ells. Familiaritzeu-vos-hi bé i així els podreu localitzar més ràpidament. Quan estigueu mesurant, podeu tenir-ho obert per a recordar on es troben aquests punts.

Molt bé! Un cop hagueu fet aquesta feina, ja podeu demanar el crani al professor o professora. Creeu el document IdentificacióCrani_G(N)(C) i seguiu els següents passos per a identificar-lo:

  1. Observeu-lo detingudament, compareu-lo amb els homínids que vau disposar en la línia temporal de la família dels homínids i elaboreu una hipòtesi sobre el gènere i l'espècie al qual pertany. Anoteu la vostra hipòtesi al document.
  2. Ara us cal obtenir les set mesures craniomètriques necessàries per identificar el crani (són aquestes i les teniu explicades a la pàgina 4 del dossier: longitud màxima del crani, amplada màxima del crani, alçada basi-bregma, longitud de la base del crani, longitud màxima de la cara, amplada màxima de la cara i altura de la cara superior). No patiu si no hi ha prou eines per tothom, ho podeu fer des d'aquesta web (mesurant cranis). Cliqueu sobre el crani que correspon (el professor o professora us pot ajudar). Llavors, cal arrossegar un dels punts (blau) i situar-lo sobre l’altre (groc), llavors apareix la mesura real.
  3. Copieu els resultats en una taula en el vostre document, i compareu-los amb els que trobareu a la taula del dossier. Pot ser que no coincideixin 100% amb cap dels homínids. Finalment calculeu l'índex cefàlic. Si cal, repetiu les mesures. Si esteu convençuts que ho heu fet bé, és el moment de consensuar entre els membres del grup la vostra conclusió (punt 4).
  4. Tenint en compte les mesures i les semblances morfològiques, de quin homínid es tracta? Escriviu la vostra conclusió justificant-ho tan bé com pugueu. Acompanyeu-la d'imatges il·lustratives.
Dossier cranis.pdf

Per cert, sabeu per què tenim tants colors de pell diferents, els humans?