Buchenwald

"Een klein perronetje, zoeklichten, SS-ers, hondengeblaf, kreten, fel licht, bevelen: verdampte Sweinehunde, raus! aussteigen! Schoppen, slaan, rennen. Carachoweg af, struikelend, vallend naar de toegangspoort, wachten, uitkleden, weer wachten, kou, urenlang, kaalscheren, onderdompeling in lysolbad, naakt wachten, kou, Bekleidungskammer (kledingwinkel): streepjespak...we waren nobody."

...zo beschrijft een Nederlandse overlevende zijn aankomst in het concentratiekamp Buchenwald.

Overdrachtsformulieren van Neuengamme naar Buchenwald.

Eigendomszaken die overgedragen worden: een pakket met kleine zaken papieren, 1 paar witte manchetknopen, een vulpen en 10,- gulden.

BUCHENWALD: https://eguide.arolsen-archives.org/

Deze werkopdrachtkaarten werden bewaard in concentratiekamp Buchenwald. Ze werden gebruikt om te beheren bij welke werkdetachement een gevangene was ingedeeld of in welk subkamp hij of zij werkte. Omdat de kaarten altijd op het beschikbare papier werden geschreven, zijn ze verkrijgbaar in verschillende kleuren. Functionele gevangenen vulden de kaarten in met potlood, waardoor sommige tegenwoordig moeilijk te lezen zijn. Een ander aantal commando's kan op de kaarten worden vermeld onder het item "KDO". (Commando), afhankelijk van hoe vaak een gevangene werd overgebracht. De werkopdrachtkaarten werden bewaard voor zowel mannelijke als, vanaf 1944, vrouwelijke gevangenen die in het concentratiekamp Buchenwald of een van de buitenkampen zaten.

De laatste twee scans zijn van zijn kaart uit het lazaret, de stempel betekent 3 keer typhus- und ruhr-schutzimphung. (Een driedubbele injectie tegen tyfus en dysentrie.) In Buchenwald is hij "schlosser" = slotenmaker.


Van veel mensen in Buchenwald is onduidelijk hoe ze uiteindelijk zijn gestorven. Er was volop verwarring en veel Duitsers waren tot de laatste minuut van de oorlog meedogenloos. Willem Dinkgreve bleef tot 1951 officieel vermist. De familie had al sinds 29 augustus 1944 al niets meer van hem vernomen. De administratie van Kamp Buchenwald vermeldt dat eind maart 1945 Willem Dinkgreve aan algehele zwakte leed. Toen het kamp op 11 april 1945 werd bevrijd stond zijn naam nog op een lijst. Op lijsten waarop alleen Nederlanders stonden (gedateerd 16 en 28 april 1945) komt zijn naam niet meer voor. Dat maakt het waarschijnlijk dat hij op 15 april 1945 is overleden.

26-07-2021: Nieuwe documenten ontvangen van de Arolsen Archives: