Mat

Dagsmenyn

Dagsransonen bestod av tre större måltider och däremellan småmat i form av nötter samt choklad. Energiinnehållet har vi uppskattat till cirka 4 600 kcal.

Matfrågan lagd till handlingarna

En av de stora frågorna för oss har varit vilken mat vi ska ta med och därför känns det nu riktigt skönt att lägga den biten till handlingarna. Beställningarna är gjorda, expertis kontaktad och så här blev resultatet:

Blå Band sponsrar oss med lunch och middagar under större delen av turen och därvid läggs en bra grund för vårt dagliga intag. En lunch och en middag ger oss cirka 1 400 kcal, men vi behöver mycket mer! Försvarets dygnsransoner för jägarförbanden (som vi får 32 stycken från Josefs gamla förband, K3) innehåller 5 000 kcal och med utgångspunkt från dessa har vi lagt upp vår kost.

För att försäkra oss om att maten räcker och är rätt sammansatt skickade vi sedan vår matlista till Dr. Matthew X Richardson, som med sin expertis inom området gav oss en värdefull konfirmation av att matlistan såg ok ut och ytterligare tips, inte bara angående maten utan också angående ren vinter(över)levnad. Tack Matt för hjälpen!

Den mat vi kompletterat våra Expedition Meals med kommer från Biofood, och vi kan glada meddela att all mat därifrån är ekologisk. Bra för naturen och bra för oss!

Det här kommer vi att äta från Biofood:

Femkornsflingor 50 kg

Solroskärnor 6 kg

Linfrö 3,5 kg

Blandade Frukter 15 kg

Russin Sultan 25 kg

Knäckebröd 12 kg

Jordnötpasta 2,4 kg

Blockchoklad Mörk 70% 40 kg

Jordnötskärnor 25 kg

Cashewnötter 12 kg

Chokladpasta Mörk 2,1 kg

Kokosfett 2,4 kg

Kokosskivor 3 kg

Pistagekärnor 3 kg

Chillinötter 3 kg

Lantbuljong Hugli 0,6 kg

Fruktbar Granatäpple-Blåbär 4,2 kg (120 stycken)

Fruktbar Bärmix 3,36 kg (96 stycken)

Fruktbar Aprikos 2,52 kg (72 stycken)

Fruktbar Äpple 2,52 kg (72 stycken)

Energibollar 7 kg

Oljor

Olivolja 5L

Linfröolja 5L

Sesamolja 5L

Rapsolja 5L

Solrosolja 5L

Kryddor

Pepparmix

Chili Mald

Vitlökspulver

Herbes Provence

Havssalt

Äta bör man annars dör man