5. Consells i orientacions per a la cerca d’informació

Hi ha diverses tècniques de cerca d’informació. Segons el tipus de recerca, s’utilitza l’una o l’altra o diverses en combinació. Les més habituals són: 

1. Observació sociocultural

És la més adequada per estudiar comportaments o esdeveniments socials. Aplica eines de recollida d’informació com les entrevistes, els qüestionaris, les enquestes o els registres d’observació. 

2. Observació artística o arquitectònica d’un disseny o instal·lació

En tots aquests casos és convenient disposar d’un esquema pautat amb els factors que caldrà observar, analitzar, interpretar i valorar, tant des del punt de vista funcional com estètic o semiòtic.  

3. Cerca bibliogràfica i documental

És la localització d’informació continguda en llibres, revistes generals o especialitzades, diaris, arxius, documents escrits o amb imatges en diferents suports (convencionals, TIC, MAV...). És una tècnica que s’utilitza en la realització de tots els treballs de recerca. 

4. Consulta de fonts històriques 

És la consulta de materials diversos (escrits, visuals o orals, en arxius, biblioteques o a través de testimonis de persones) per obtenir informació sobre fets històrics i sobre les causes que els van produir. 

5. Cerca a Internet

És l’exploració de recursos sobre qualsevol tema a través d’Internet. L’eina que s’utilitza en aquest tipus d’investigació és un cercador.  

6. Cerca experimental

És el conjunt de mètodes i tècniques emprats per recollir informació d’un treball de tipus experimental. Cal decidir quines variables intervenen en el procés estudiat, quina de les variables interessa investigar (variable dependent), així com dissenyar un experiment per controlar la variació i dependència d’aquestes variables. 

Per norma general, cal disposar de fonts d’informació diversificades i contrastades i valorar-ne la qualitat i fiabilitat.

La informació obtinguda s’ha de processar per generar coneixement, tant a través de mitjans convencionals com de les TIC.  

I, a mesura que es desenvolupa la recerca, és convenient anar fent una valoració del treball i dels resultats que es van assolint: 

És a dir, cal valorar la marxa del treball globalment, allò que s’ha fet i allò que resta per fer. Els resultats d’aquesta revisió són necessaris per completar els apartats de conclusions i recomanacions de l’informe o, si escau, per replantejar les estratègies de treball.

Recorda, hi ha 10 passos que no pots obviar mai en una recerca:

Com es fa una recerca? Els 10 passos que no has d'oblidar 

I si necessites més recursos per elaborar el teu TdR, la UB també t’hi ajuda:

Recursos en línia per elaborar treballs de recerca

https://fbd.ub.edu/alehoop/