04.a. Tria del tema de treball

Un treball de recerca pot abordar qualsevol tema, de caràcter específicament acadèmic o no; pot estar relacionat amb qualsevol aspecte de la vida i del món que interessi a l’estudiant, sempre que la qüestió s’abordi seriosament i amb rigor.

No pot ser un tema massa general, perquè pot resultar inabastable o donar lloc a la mera recollida d’informació, cosa que no és un treball de recerca. Per tant, dins del tema general hauràs de delimitar què és el que t'interessa, una qüestió específica, amb uns objectius clars i ben delimitats.

Per tant, la tria del tema és molt important i per prendre aquesta decisió cal que tinguis en compte les següents qüestions:

    • La relació de la recerca amb:

      1. la pròpia modalitat de batxillerat;

      2. els interessos o aficions personals;

      3. l’entorn immediat: escola, barri, municipi...

    • El nivell d’aprofundiment de la recerca, que hauria de ser l’adequat a la pròpia capacitat i preparació i, per tant, abastable.

    • L’equilibri entre el temps de dedicació i la complexitat del tema: la recerca hauria d’estar limitada a una sola qüestió (qui, què, quan, com i per què).

    • L’enfocament de la recerca com una qüestió a investigar. Cal acotar bé les preguntes que es volen respondre. En aquest sentit, és bo de plantejar-se algun aspecte desconegut sobre el tema del treball i intentar contestar-lo per mitjà de la investigació.

    • Les fonts d’informació existents i la facilitat per accedir-hi. Abans de decidir-se, és convenient fer una recerca preliminar per garantir la viabilitat del treball.

    • Els materials i recursos disponibles per desenvolupar el treball (aparells i instruments necessaris per a la recerca, l’experimentació, la realització i la presentació de l’informe...).

Per facilitar-te la tria, els departaments didàctics del centre han elaborat un llistat orientatiu de possibles temes.


Un cop hagis escollit el tema, hauràs d’omplir la fitxa de tria del tema i lliurar-la al tutor dins del termini fixat, perquè la faci arribar a la direcció del centre. A la teva fitxa pots proposar un tutor per al treu treball i, segons l'àmbit del tema escollit, els departaments didàctics estudiaran la teva proposta de treball i t'assignaran un tutor. En cas que es considerés que l'avantprojecte no és prou adequat, hauràs de tornar a fer la fitxa atenent les indicacions que et donin els professors. Cada departament didàctic té limitat el número de treballs que poden tutoritzar els seus membres. Per tant, si un departament no pot acceptar totes les propostes rebudes, aquestes s'ordenaran atenent a la qualitat de les fitxes d'avantprojecte presentades i s'adreçaran a un departament didàctic diferent.

En qualsevol cas, caldrà esperar la resolució definitiva de la direcció per conèixer el nom de la persona que ha de tutorar o el teu treball.

Un cop se t'hagi assignat un professor-tutor, t'hauràs de posar en contacte amb ell/a per iniciar l'elaboració del teu treball, d'acord amb el calendari establert pel centre.