Rezultate și Impact

REZULTATE:

Rezultatul principal al proiectului este evidențierea unui nou tip de deficit al afectului pozitiv la persoanele cu depresie care are un potențial mare de transportabilitate pentru intervențiile țintite și realizarea unei intervenții de tip add-on care eficientizează reducerea anhedoniei la persoanele cu depresie.

Rezultate studiu 1

Cele mai importante ale studiului  1 sunt relevarea unui deficit în afectul pozitiv legat de fluența motorie la persoanele cu depresie, deficit care prezice anhedonia. Rezultatele au arătat că efectul de interacțiune al depresiei și fluenței a fost semnificativ în ceea ce privește judecățile de preferință, F(1, 68) = 19,63, p < .001.Pentru a testa a doua noastră ipoteză, am folosit analiza de regresie liniară . Rezultatele noastre confirmă ipoteza, AFPA prezicând 16,5 din varianța anhedoniei (b= -1,371, t = -3,670, p < 0,001). Evidențierea acestui deficit la persoanele cu depresie are o importanță crescută deoarece acest tip de afect este implicat în activitățile de zi cu zi ale persoanelor, având potențialul unei transportabilități crescute ale intervenției care îl modifică, în viața de zi cu zi a persoanelor cu depresie.

 

Rezultate studiu 2

Cele mai importante rezultate ale studiului 2 este că activarea comportamentală reduce depresia, anxietatea precum și alte simptome la persoanele cu depresie și aduce îmbunătățiri în funcționarea persoanelor (cognitivă și adaptativă). În analizele noastre ITT, ambele grupuri au avut reduceri semnificative ale severității depresiei BDI-II după tratament (BDI-II, F(1, 71) = 214.528, p < 0.001) cu dimensiuni mari ale efectului în cadrul grupului pentru ambele BA (d = -1.876, [CI 95%: -2.07 - -0.991]) și BA/PLUS (d=-1.694, [CI 95%: -2.042 - -0.949]). Nu a existat o interacțiune semnificativă între grupul de Timp*Tratament (F(1, 71) = 0.093, p = 0.761) sau efect între grupuri (g  Hedges = −0.022, [IC 95%: -0.481 – 0.437]) pentru severitatea depresiei BDI-II. Cel mai important beneficiu al adăugării unei intervenții de tip imagerie augmentată este eficientizarea reducerii anhedoniei la persoanele care urmează programul. În analizele PP Time X Efectele de interacțiune ale tratamentului au fost semnificative pentru anhedonia SHAPS, F (1, 52) = 8.169, p = 0.006, observându-se o mărime medie a efectului adăugării intervenției de tip add-on (Hedges’ g = −0.577, [95% CI: -1.125 - -0.03]).

În intervenția noastră de tip add-on, le-am cerut participanților să-și imagineze un afect pozitiv (să te simți bine) ca răspuns la activitățile realizate/recompensate imaginate/rememorate și să sprijine absorbția afectului pozitiv printr-o mișcare a corpului, cum ar fi zâmbetul (Coles et al., 2022).  Astfel, am crescut afectul anticipator pozitiv. Acest rezultat este similar cu studiile care arată un avantaj în simptomele de valență pozitivă din adăugarea savurării pozitive la activare comportamentală (Kumar și colab., 2024) sau tratamente centrate pe sistemul de valență pozitivă, cum ar fi tratamentul cu afect pozitiv (Craske și colab., 2016, 2023) sau terapia augmentată a depresiei (ADeT; Dunn et al., 2023). 


IMPACT

Rezultatele obținute au un impact la nivel (a) teoretic, (b) aplicativ și (c) practic.

(a) La nivel teoretic, rezultatul principal este că s-a evidențiat un nou mecanism implicat în disfuncțiile afectului pozitiv la depresivi. Cercetările recente arată că focalizarea pe tratamentul simptomatologiei negative și a persoanele cu depresie nu este eficientă în modificarea simptomatologie în afectul pozitiv (anhedonia). Rezultatele legate de emoțiile pozitive la persoanele cu depresie sunt mixte, ceea ce face dificilă stabilirea unei ținte de tratament. În primul studiu al acestui proiect arat că un tip specific de afect pozitiv-afectul pozitiv legat de fluența motorie este afectat la persoanele cu depresie.  Evidențierea acestui deficit are o importanță crescută deoarece acest tip de afect este implicat în activitățile de zi cu zi ale persoanelor, având potențialul unei transportabilități crescute ale intervenției care îl modifică, în viața de zi cu zi a persoanelor cu depresie.

(b) La nivel aplicativ, proiectul a rezultat în două aplicații (1) validarea unei intervenții de activare comportamentală pentru depresie pe populație românească și (2) validarea unei intervenții de tip add-on care are efecte asupra reducerii ruminațiilor și anhedoniei.

Validarea intervenției de activare comportamentală are o importanță ridicată. Am arătat că activarea comportamentală este eficientă pentru reducerea depresiei la persoanele cu depresie din populația românească observându-se o efectul ridicat chiar și într-o formă scurtă de 8 ședințe. Astfel, activarea comportamentală ca formă de intervenție de sine stătătoare se alătură celorlalte tratamente psihologice validate pe populație românească adultă de tip cognitiv-comportamental (CBT), cum sunt REBT pentru depresie (David et al., 2008), CT pentru depresie (David et al., 2008), REBT pentru anxietate generalizată (Ștefan et al., 2017), ACT pentru anxietate generalizată (Ștefan et al., 2017), CT pentru anxietate generalizată (Ștefan et al., 2017), intervenția transdiagnostică (Tulbure et al., 2018) dar și unor intervenții adresate copiilor sau părinților (David et al., 2014).

O altă aplicație este validarea unui add-on care țintește reabilitarea cogniției motorii la persoanele cu depresie și care rezultă în sporirea eficienței activării comportamentale în reducerea anhedoniei. Probabil cel mai important impact al studiului este că această intervenție de tip add-on reduce anhedonia. Anhedonia este un simptom persistent  în depresie care se constituie deseori ca simptome reziduale predispunând persoanele cu depresie la devoltarea depresiei în viitor. Astfel o nouă intervenție scurtă de tip add-on este disponibilă și poate fi folosită pentru ajutarea persoanelor cu un nivel ridicat de anhedonie.

(c)La nivel practic proiectul a rezultat în mai multe rezultate.  În primul rând există un manual în română pentru o intervențiue de doar 8 ședințe eficientă în reducerea depresiei. Am arătat că aplicarea intervenției după manual de către persoanele fără experienșă este la fel de eficientă ca cea aplicată de persoanele cu experiență. Acest lucru aduce o intervenție eficientă, scurtă care poate fi accesibilă unui număr mare de persoane și cu un nivel redus de pregătire. În al doilea rând această intervenție este disponibilă prin centrul de consiliere in carieră de la Universitatea din Oradea  pentru studenții universității sau prin psihologii care au fost formați în intervenție.