Kuva:Pixabay
XR (Extended Reality) on sateenvarjokäsite, joka tarkoittaa virtuaalisen-, yhdistetyn- ja laajennetun todellisuuden teknologioita. Tuttavallisemmin näistä käytetään nimityksiä VR (Virtual Reality), MR (Mixed Reality) ja AR (Augmented Reality).
VR (Virtual Reality) eli virtuaalitodellisuus on suljettu ja täysin immersiivinen kokemus, joka vie käyttäjän kokonaan erilliseen, virtuaaliseen maailmaan.
AR (Augmented Reality) eli lisätty todellisuus on avoin ja osittain immersiivinen kokemus, joka tuo virtuaalisia asioita käyttäjän todelliseen maailmaan.
MR (Mixed Reality) eli yhdistetty todellisuus on sekoitus todellista ja virtuaalimaailmaa, jossa fyysiset ja digitaaliset asiat ovat olemassa yhtä aikaa ja pystyvät kommunikoimaan keskenään. (Metropolia/XR-center 2019).
Virtuaalitodellisuus ja lisätty todellisuus tuovat uudenlaiset kokemukset kaikkien ulottuville.
VR eli virtuaalitodellisuus vie sinut uusiin maailmoihin. VR-lasien avulla voit päästä tutkimaan esimerkiksi kuuta, Marsia tai aurinkokuntaa. Aivot reagoivat VR kokemukseen melko samalla tavalla kuin tilanne olisi aito. Korkeat paikat tuntuvat korkeilta. VR:n tuomista mahdollisuuksista on tunnetusti kiinnostunut pelimaailma, joka on tuonut uusia kokemuksia pelaajille mutta virtuaalitodellisuus on levittäytynyt myös muualle yritysmaailmaan. Virtuaalitodellisuutta käytetään mm. astronauttien koulutuksessa, autoteollisuudessa autojen suunnittelussa, arkkitehtuurissa sekä lääketieteessä esimerkiksi pelkotilojen hoidoissa.
Lisätty todellisuus (AR) ja yhdistetty todellisuus (MR) tuovat virtuaaliset hologrammit katselijan näkökenttään. Lähitulevaisuudessa käsien ja silmien liikkeellä voidaan ohjata kolmiulotteisia sovelluksia. (Finnish Virtual Reality Association 2019).
Kuva:Creathon
Tekniikan kehitys on myös tuonut kuluttajan ulottuville uusia ympäristön taltioinnin työkaluja. Laadukkaiden panoraamakameroiden hinta on laskenut lähelle perinteisen järjestelmäkameran hintaa. 360-videota onkin jo testattu laajasti esimerkiksi konserttien taltioinnissa. 360-asteen kuvien ja videoiden katselu on mahdollista varsin immersiivisesti erilaisilla VR-laseilla, jotka edullisimmillaan ovat älypuhelinten lisälaitteita. Tätä kautta 360-asteen videot, joissa käyttäjä voi vapaasti katsella ympärilleen, ovat jo yllättävän suuren kuluttajajoukon ulottuvilla. (Toivanen, Virtuaaliseikkailu teatterimaailmaan)
Metropolia Ammattikorkeakoulun “XR - Uutta todellisuutta” on kaikille avoin verkkopohjainen oppimiskokonaisuus, jota Creathon-hanke kehittää yhteistyössä Omnian kanssa. Verkkokurssin tullaan perehtymään XR-teknologioiden maailmaan sekä niiden mahdollisuuksiin ja rajoituksiin.
Verkkokurssi julkaistaan syksyllä 2019. Lue lisää:
"XR - uutta todellisuutta" esittelyvideo:
“Tarinat peliin” on Suomen museoliiton hanke, jossa on käytetty lisättyä todellisuutta.
Lue lisää: https://www.museoliitto.fi/tarinatpeliin
“Tarinat peliin” esittelyvideo:
Virtuaalitodellisuutta käytetään myös nykytaiteessa. Ohessa linkki Yle:n tekemään artikkeliin Suvi Solkion Painajaisista paksu peite-teoksesta: https://yle.fi/uutiset/3-10699776
Madetoja, Laura 2019. XR - Tulevaisuuden teknologiat osaksi kulttuurituottajan työtä. Opinnäytetyö. Metropolia ammattikorkeakoulu.
Metropolia/XR-center, viitattu 19.5.2019. https://www.metropolia.fi/tutkimus-kehittaminen-ja-innovaatiot/xr-center/
Finnish Virtual Reality Association, viitattu 19.5.2019. https://www.virtuaalimaailma.fi/virtuaalitodellisuus/
Toivanen, Pasi, 2018. Virtuaaliseikkailu teatterin maailmaan: katsauksia kulttuurialan digitalisaatioon. Humanistinen ammattikorkeakoulu julkaisuja, 64.