Kuva:Pixabay
Termi IoT viittaa sanoihin Internet of Things. Sillä tarkoitetaan niin kutsuttua esineiden internetiä, joka merkitsee internetin yhdistymistä langattomasti erilaisiin koneisiin ja laitteisiin. IoT-teknologiaa kehitetään vauhdilla, sillä vihdoin on saavutettu se piste, jossa pienilläkin yrityksillä on varaa tukeutua entistä älykkäämpiin ratkaisuihin. (Digita 2019).
Esine voi olla käytännössä mikä tahansa asia, jolle on määrätty jokin osoite ja se kykenee siten kommunikoida ja siirtää dataa verkossa. Laite kuten älypuhelin kerää dataa ja siirtää sitä toiselle laitteelle verkon yli. (Nieminen 2015, 4).
IoT:n hyödyntämismahdollisuudet ovat hyvin laajat. Käytännöllinen esimerkki tekniikan hyödyntämisestä on toteutettu Ruotsissa, jossa yhteiskunta valvoo turvallisuuden nimessä sitä, ettei liikennemerkkejä kaadeta. Jos liikennemerkki kaatuu, siihen kiinnitetyt anturit tunnistavat liikkeen ja merkissä oleva lähetin ilmoittaa pilvipalveluun tiedon siitä, ettei kaikki ole kunnossa. Tämä parantaa turvallisuutta, sillä kaatuneet liikennemerkit huomataan entistä nopeammin. (Digita 2019).
Kyseistä teknologiaa olisi varmasti mahdollista hyödyntää monipuolisesti erilaisten tapahtumien järjestämisessä. Esimerkiksi tapahtuma-aitoihin voisi kiinnittää kyseisiä antureita ja lähettimiä, jolloin aita tunnistaa liikkeen sekä kaatumisen ja osaa lähettää tiedon siitä eteenpäin. Etenkin suurissa tapahtumissa, tapahtuma-aluetta ympäröiviä aitoja näkee aina silloin tällöin kaatuneena tai ihmiset yrittävät päästä niiden yli tapahtuma-alueelle, eivätkä järjestäjät välttämättä ole tietoisia asiasta pitkään aikaan.
Digita. Tekniikkaa, joka valloittaa vielä maailman - iot on täynnä mahdollisuuksia. Viitattu 17.5.2019. https://digitamahdollistaa.fi/tekniikkaa-valloittaa-viela-maailman-iot-taynna-mahdollisuuksia/
Nieminen, Daniela 2015. Internet of Things tulevaisuuden visiona. Opinnäytetyö. Haaga-Helia. Viitattu 19.5.2019. https://www.theseus.fi/bitstream/handle/10024/92622/Nieminen_Daniela.pdf?sequence=1&isAllowed=y