Utbildning som riktar sig till chefer, förmän, arbetsledare, teamledare och personal



I en internationell arbetsgemenskap

Företagare i Österbotten delar sina erfarenheter av internationella arbetstagare!

Bank food&wine

NTM Ab Närpes Trä & Metall

Prohoc Ab

Devatus Ab

Vasa stad, serviceboende

Wärtsilä Finland

VAMM Steel Ab

Här hittar du ett utbildningspaket som stöder dig i ditt arbete i en internationell arbetsgemenskap!

Är du företagsledare, chef, förman, arbetsledare, teamledare eller anställd ger det här utbildningspaketet dig mer kunskap och nya verktyg för hur du och ni tillsammans i er arbetsgemenskap kan jobba mer jämlikt, effektivt och språkstöttande. Utbildningen ger dig kunskap och förståelse för vad mångfald på arbetet innebär, vilka fördelar det ger och hur man kan utnyttja det på ett positivt och konstruktivt sätt.

Arbetsplatserna i Finland blir allt mer mångkulturella. I en undersökning av arbets- och näringsministeriet år 2018 uppgav 67 % av de anställda att det finns arbetstagare med invandrarbakgrund på deras arbetsplats, och att de har erfarenhet av att arbeta tillsammans med personer med utländsk bakgrund.

Att utveckla arbetsplatskompetensen på mångkulturella arbetsplatser ger mervärde för företaget, arbetsplatsen och personalen.

Utbildningspaketet består av fem olika huvudteman.

Du kan välja att göra hela utbildningspaketet på en gång, eller bara ett tema, enligt dina egna behov. De olika teman innehåller textdelar, videor och även en del övningar. Utbildningen finns tillgänglig på svenska och på finska. Några mindre delar i utbildningen (filmer och test) finns tillgängliga bara på finska.

Nedan finns en enkel registrering till utbildningen. Under registreringen hittar du utbildningens temahelheter och genom att klicka på de röda balkarna, eller genom innehållsmenyn uppe till höger, kommer du vidare till utbildningens olika delar.

Det mångkulturella Finland

Hur ser det mångkulturella Finland ut?

Vad är kulturell och språklig mångfald?

Att leda arbetsgemenskapen

Hur leder man en mångkulturell arbetsgemenskap?

Vilka är fördelarna med en mångkulturell arbetsplats?

Att främja goda relationer på arbetsplatsen

Hur skapar man goda sociala relationer och delaktighet?

Hur arbetar man för att främja likabehandling, förebygga arbetsplatsmobbning och diskriminering?

Kommunikation och språkutvecklande arbetssätt

Hur kommunicerar vi så att vi når ut till alla?

Vad är ett språkutvecklande arbetssätt?

Rekrytering från utlandet

Vad ska man tänka på vid rekryteringen av internationell arbetskraft?

Vad kan den nyanställda behöva för information och stödåtgärder?

Talent Coastline Employment - målsättningar

Talent Coastline Employment -projektet har som målsättning att med olika åtgärder främja tillträde till arbetsmarknaden och stöda etableringen av internationella experter i Österbotten och i Mellersta Österbotten. Tillgången till tillräcklig, kvalificerad arbetskraft är en nyckelfaktor i upprätthållandet av företagens och välfärdssamhällets livs- och konkurrenskraft. Detta kan uppnås genom att förstärka regionens attraktions- och hållkraftsfaktorer genom att utveckla servicemodeller, som stöder internationella experter, såsom examensstuderande, anställda och deras familjer, som flyttat till regionen. TCE -projektet finansieras av Europeiska socialfonden genom NTM-centralen för Mellersta Finland. Vasa stad koordinerar projektet.


Arbets- och näringsministeriet tillsatte 18.11.2020 en styrgrupp för programmet för mångfald i arbetslivet. Styrgruppen främjar ur invadrarnas synvinkel, i enlighet med regeringsprogrammet, mångfald och inkludering i arbetslivet. Målet med programmet är att företag och organisationer ska dra nytta av mångfald och att invandraren ska kunna sköta uppgifter som motsvarar hens kompetens och därmed lättare avancera i karriären. I styrgruppen finns representanter för ministerierna, myndigheterna och andra centrala aktörer. Arbetsgruppens mandatperiod är 18.11.2020–31.3.2022 .

Kontakt och frågor?

Sofia Mitts-Björkblom, projektarbetare, sofia.mitts-bjorkblom@yrkesakademin.fi

Nina Korpela, projektarbetare, nina.korpela@vamia.fi

Ritva Mertaniemi, projektchef, ritva.mertaniemi@vaasa.fi