Erfaringer med eTwinning

Erfaring med eTwinning prosjektet

Iløpet av denne treukersperioden har vi gjort oss flere erfaringer når det kommer til bruken av eTwinning. Vi har satt oss inn i bruken av et nytt nettsamfunn og vi har fått gleden av å samarbeide med studenter fra Danmark og Italia.

Prosjektet med eTwinning vi akkurat har vært gjennom har vært lærerrikt. Lite viste jeg om at det fantes en plattform der ute som huser 750 000 lærere og flere millioner studenter eller elever. Dette er en plattform som byr på flere muligheter om man bare går inn for det og oppretter kontakt med lærere fra andre land. Vi har under denne perioden samarbeidet med to danske og en italiensk lærerstudent. kommunikasjonen har gått veldig fint, og det har vært få problemer språkmessing. Kommunikasjonen foregikk på norsk/dansk når et kun var oss og danskene som kommuniserte første zoom møtet, og engelsk da alle studentene var tilstede. Man kunne merke at engelskferdighetene til den Italienske studenten muligens ikke var på topp, men på et generelt grunnlag vil jeg si at det gikk greit og det ikke ble et hinder for samarbeidet.

Sammen med de utenlandske studentene har vi fått utdelt ulike oppgaver vi skulle jobbe med. Den første oppgaven omhandlet hvordan en vanlig skoledag er oppbygd i våre land. Her skrev vi om våre erfaringer av hvordan en skoledag ser ut i våre respektive land, med alt fra når skolen starter om dagen, hvor lange timer og pauser de har og hvor mange fag de har per dag. Om man ser på den danske skolen så har man mange likhetstrekk med den norske, her kan man si at det meste er likt. Det eneste jeg syntes skilte seg ut med den danske skolehverdagen var at de, ifølge timeplanen som ble lagt inn i oppgaven, har en time kroppsøving hver dag. Jeg vet ikke om dette er noe alle klasser eller skoler praktiserer, eller om dette var særegent for denne timeplanen.

Når det kommer til en italienske skolehverdagen så man derimot en tydelig forskjell i organisering. Den italienske skolen har lengre skoletimer og færre pauser, men dette er ikke den største forskjellen. Den største forskjellen er nemlig timeantallet de har per uke, eller potensielt har hver uke kan man vel si. Maria, den italienske studenten, forklarte at i Italia er det opp til hver enkelt skole å bestemme hvor mange timer i uken elevene skulle ha undervisning, dette kunne variere fra 24-40 timer i uken. Om du synes svingingen i timeantallet er sprøtt, så hold deg godt fast nå. Maria forklarer nemlig at enkelte skoler praktiserer undervisning mandag-lørdag!

Den andre oppgaven vi fikk utdelt omhandlet å lage et undervisningsopplegg som tok i bruk teknologi som skulle kunne benyttes i den norske, danske og italienske skolen. For å løse denne oppgaven måtte vi først finne ut av hvordan den klassiske klasserommet er utstyrt med teknologi. Også her var det store likheter mellom den norske og danske skolen, der stadig flere skoler har 1:1 dekning og interaktive tavler, eller ihvertfall en projektor. Tilstanden i Italia var en annen, Maria beskrev en skole der hvert klasserom kun var utstyrt med to klasse pcer, men de fleste klasserom var utstyrt med interaktive tavler. Om du ønsker å se hvordan vi løste denne oppgaven kan du sjekke vår gruppeside i TwinSpace eller lenken under

https://docs.google.com/document/d/1QXtd_xcwKST3gOsp1VFlxOILxodgHT3MdAwZUmJAkFk/edit?usp=sharing


Skjemdump fra gruppesiden vår i TwinSpace, med tillatelse fra medlemmene 😊

Erfaringer med eTwinning program

Tanken og konsepet bak eTwinning er veldig bra. Man har utallige muligheter til å opprette spennende prosjekter på tvers av landegrenser. Som lærerstudenter ser vi at dette er et verktøy som kan være med på å skape motivasjon hos elevene gjennom samarbeid og samtidig gi dem et innblikk i hverdagen til elever i andre land.

Da vi startet å bruke programmet var vår umiddelbare tanke at det var lite brukervennlig og lite intuitivt. Det tar lang tid å sette seg inn i de ulike funksjonene i programmet, men etter at vi har lagt ned litt innsats og tid fant vi ut at dette er et program med gode funksjoner som man kan dra nytte av.

Vi brukte ca. 1 time på å sette oss inn i online meeting funksjonen. Dette er et møte sted hvor man kan videochatte samtidig som man har muligheten til å dele bilder og filer direkte i samtalen. Det er også mulig å benytte seg av whiteboard samtidig som man kan se medlemmene i møtet. Andre funksjoner som også er tilgjengelig er chat, Q and A, polls og deling av linker. Disse mulighetene er forbeholdt verten av møtet, men verten kan gi tilgang til de andre deltakerne dersom man ønsker det.

Et problem vi oppdaget var at deltakerne i møtet kan selv gå inn og endre rollen sin fra deltaker til vert. Dette ser vi på som meget ugunstig dersom man skal bruke dette verktøyet i en klasse. Dette problemet kan forklares med at i vårt prosjekt er vi satt som lærere. Det kan derfor være at dette ikke er et problem dersom man har et prosjektrom med en klasse der rollefordelingen er satt til lærer og elev.

Dersom vi tar i betraktning at dette ikke er et problem hvis rollene i prosjektet er fordelt riktig, ser vi at dette kan være et supert verktøy spesielt i disse tider med hjemmeskole. Verktøyet gir flere muligheter til å samhandle med elevene og elevene har mulighet til å være mer aktive sammenlignet med for eksempel Zoom.

Skjermdump fra online meeting. Her vises noen av funksjonene som kan brukes i dette rommet.