Hvordan bruke eTwinning i undervisning

Ved å ta i bruk eTwinning i undervisning har man et hav av muligheter som kan gjøre undervisningen kjekkere og samtidig lærerik. Når man først har opprettet kontakt med andre lærere er det bare kreativiteten som setter grenser.

Språkfag

Når det kommer til bruk av eTwinning i undervisningen tenker vi først og fremst at det vil være naturlig å tenke på språkundervisning, og kommunikasjon med elever og klasser fra andre land. Dette kan være alt fra undervisning i nabospråk i norskfaget til språk som valgfag på ungdomsskolen. I de lavere trinnene kan klassen forfatte brev eller epost i fellesskap, og senere når elevene blir mer erfarne kan hver elev få sin personlige "brevvenn". Man kan også tenke seg at det kunne vært fint om elevene kommuniserte muntlig i online meeting funksjonen i eTwinning eller ved hjelp av lignende programmer som Zoom. På denne måten vil elevene få praktisert fremmedspråket muntlig på et helt annet nivå.


Skjermdump fra Zoom møtet med hele gruppen vår fra eTwinning prosjektet.

Matematikk

I faget matematikk må man gjerne være litt mer kreativ ved bruk av eTwinning. Et prosjekt kan være å etablere kontakt med en annen klasse enten en annen plass i Norge eller et annet europeisk land. Elevene blir delt inn i grupper hvor de skal jobbe med ulike temaer sammen med de andre elevene i gruppen. Lærerene til de ulike klassene lager oppgaver som elevene skal løse sammen. Dette kan gjøres via online meetings i eTwinning eller ved at elevene lager videoer som legges ut i gruppen.
Denne måten å jobbe på gjør at digitale verktøy blir brukt for å skape motivasjon gjennom samarbeid. Ved å samarbeide med elever fra andre steder kan elevene oppnå en annen forståelse av matematikk enn de før har hatt. Elevene fra andre europeiske land har gjerne andre metoder og måter å tenke matematikk på som kan bedre forståelsen.

Naturfag

Når det kommer til naturfag kan eTwinning brukes for å undersøke klima og natur i forskjellige deler av verden. Elevene kan se på forskjellene og deretter finne ut hvorfor klimaet er annerledes lengre sør. På denne måten vil elevene bli bedre kjent med naturen og klima i sitt eget land samtidig som de får kunnskap om natur og klima i andre land.

I et slikt prosjekt trenger det ikke å være samarbeid med andre land, det kan like gjerne være samarbeid mellom en klasse i sør og en klasse i nord. Elevene kan da for eksempel studere temperatur, nedbør, antall soltimer osv. Og videre hvordan dette påvirker plate- og dyrelivet.