Update!

november 2021

Neen, OZG staat niet stil. Integendeel. Ik ben opgetogen via onderstaande linken dronebeelden van Mbar Toubab én een nieuwe stap in de strijd tegen de oprukkende woestijn te mogen tonen!

Juni 2020

Ondanks de enorme logistieke problemen die COVID-19 met zich meebrengt én de lock-down's die in Senegal rigoureus worden toegepast, is een klein team er toch nog in geslaagd 150 ha bij te planten net voor het nakende regenseizoen! Meer info via deze link.

Wat dat regenseizoen trouwens betreft. De zon heeft net z'n meest noordelijke punt op de globe verlaten, maar de wolkenband ( ITZC ) hinkt nog wat achterop en zal dra het noorden van Senegal bereiken. Voor zij die het eens in real willen zien, is deze site met de actuele regenval over de hele wereld wel interessant. Onderstaande collage laat je toe ons certreeficaat agrobos terug te vinden.

foto's met instemming van OZG





Maart 2020

Prachtige footage van reisimpressies van de CEO's die naar Senegal trokken! Geen woorden aan toe te voegen

(photo and filmcredits: Daan De Groote )

lees hier het verslag van Ben Serrure in de Tijd

December 2019

Inventariseren

Ook de nieuwe reis naar Senegal stond in het teken van het opvolgen van het bos. Het is uiterst belangrijk een correct beeld van de slaagkansen van dit bos in kaart te brengen.

1 op 2 ?

U ziet hier 6 acacia's kort bij mekaar staan. Uit ervaring weten we dat er enkelen het niet uithouden tot augustus (!) volgend jaar.

Een #artideex kan hier hulp bieden.

Hun toekomst!

OZG werkt vooral mét de lokale bevolking en wil ook dat ze zelfvoorzienend worden. De gomacacia's gaan over enkele jaren een gestage bron van inkomsten genereren voor hen.

September 2019

De eerste regen.. en !!

De zaadjes ontkiemen door het beetje water en laten dadelijk de typische acaciablaadjes zien. Nu gaat het plantje de meeste energie steken in het inwortelen om de droogte te overleven

inzaaien voor het regenseizoen!

Hier zie je de 'gekneusde' zaadjes net voor het inzaaien.

Meer info op de site van OZG

Gedegen aanpak!

Eén van de dingen die mij charmeerde was de wetenschappelijke aanpak om het project alle slaagkansen te geven. In Mbar Toubab werden met behulp van een theodoliet hoogtelijnen uitgezet. Ieder halfmaantje dat op grotere hoogte zou overlopen na een stortbui, lekte z'n water in het onderliggende.

In Mbar Toubab werd op 1 helling op deze wijze 250 000 liter water ( 1000 liter per maantje en 250 maantjes op 1 ha ) gecapteerd!!

WhatsApp Video 2019-05-01 at 19.15.16.mp4

April 2019

Hier zie je de Delfinoploeg in actie!

Dankzij de Vallerani techniek wordt de bovenlaag zodanig bewerkt dat zoveel mogelijk regen wordt opgevangen. In halve maantjes, met de punten naar de top van de helling toe worden reservoirs gegraven. Het opgevangen water dringt in de bodem en is beschikbaar voor de wortelende zaailingen.

Het effect van de ploegwerken merk je op deze recente foto!

Februari 2019

Ik heb de eer gehad zelf ter plekke het project te kunnen bezoeken. De input van de sergeant was iets wat me voor altijd zal bij blijven. Hij wordt er dag in dag uit mee geconfronteerd. De droogte, de verwoestijning. Hij begrijpt, als geen ander het nut van het laten groeien van deze (agro)bossen