Sint-Joriscollege Informatievaardig

Inleiding

Bron: Mediawijsheid.nl

Informatievaardigheden zijn vaardigheden die helpen bij het zoeken, vinden, beoordelen en verwerken van informatie. Offline en online.

Op deze website wordt stap voor stap uitgelegd hoe je goede informatie kunt vinden.

Zonder informatievaardigheden kun je makkelijk verdwalen in de enorme hoeveelheid informatie, en erger nog, de verkeerde bronnen gebruiken.

Uit de miljoenen websites op internet moeten we een selectie maken. Wat is belangrijk? Wat is waar? Wie zegt wat? En met welke bedoeling?

Mensen die onvoldoende informatievaardig zijn, nemen vaak klakkeloos dingen over van internet en realiseren zich onvoldoende dat informatie (bewust of onbewust) fout of verdraaid kan zijn. Informatievaardigheden leren je de zin van de onzin te onderscheiden.

Een gigantisch 'web'...

Hou je vast! Het internet bestaat volgens Google in 2016 uit.... (tromgeroffel).... TADA!! 60.000.000.000.000.000.000 individuele webpagina's... In 'normaal' Nederlands; dat zijn zestig triljoen pagina's. En 'triljoen' vind je terug in het rijtje duizend, miljoen, miljard, biljoen, biljard, triljoen.

Als je iedere seconde een nieuwe pagina zou bekijken zou je in totaal 31700000000 jaar bezig zijn om alle pagina's te bekijken. En aangezien het internet groeit met zo'n 4 websites per seconde krijg je nooit alles te zien... Kijk hoe dat gaat: >>>

Iedere maand verwerkt alleen Google al ruim 100 biljoen (dus 100.000.000.000.000) zoekopdrachten. En Google is dan wel de grootste zoekmachine ter wereld, maar zeker niet de enige. Zo is in China de zoekmachine Baidu razend populair, het is qua bezoekersaantallen zelfs de op drie na grootste website ter wereld!


Hoe ga je om met al die informatie?

Wat is waar en wat niet? Wat is betrouwbaar en wat niet? Waar begin je? hoe structureer je? Met andere woorden welke stappen moet je gaan zetten. Klik verder voor het vinden van hulp bij jouw zoektocht naar goede informatie >>>

Bijgewerkt januari 2020