Wikipedia

Hoe komt Wikipedia tot stand en hoe betrouwbaar is de informatie die je daar vindt?

Als je hieronder de stappen volgt, zul je tot de conclusie komen dat, in tegenstelling tot wat veel mensen over Wikipedia beweren, de informatie die je hier vindt betrouwbaar beschouwd mag worden. Maar....lees wel goed wat er op je scherm verschijnt aan waarschuwingen en neem die ter harte.

Ga via www.wikipedia.nl naar het artikel over Paus Franciscus en klik op het tabblad 'Geschiedenis'

Kies in de bewerkingsgeschiedenis voor Oudste. Je krijgt dan onderstaand scherm:

Klik nu op geselecteerde versies vergelijken. De oudste ingevoerde pagina over de bekendmaking van de nieuwe paus is na één minuut al gecorrigeerd. Na de foutieve invoer van de naam van de paus heeft direct iemand de naam gewijzigd in de juiste naam.

Wanneer is de laatste wijziging gedaan?

Als je de laatste wijziging vergelijkt met enkele wijzigingen daarvoor, zie je dat dode links worden gerepareerd en zelfs spelfouten worden verbeterd.

Wikipedia in andere talen

  • Ga terug naar het originele artikel via het tabblad 'Lezen'.
  • In de linker zijbalk zie je de aanduiding 'in andere talen'.
  • Kies uit deze lijst 'English' en bekijk het Engelse artikel.
  • Je zult zien dat dit artikel andere informatie bevat dan het Nederlandse artikel.
  • Kijk ook eens onderaan bij 'references' (Bronnen)
  • Deze verwijzingen naar Bronnen (ook die in de Nederlandse versie natuurlijk) zijn super om te raadplegen en een goede ingang naar nog meer informatie over je onderwerp.







Meldingen op Wikipedia

Hierboven heb je kunnen zien hoe mensen in Wikipedia artikelen wijzigen en onjuistheden corrigeren.

Er wordt ook melding gemaakt als getwijfeld wordt aan de juistheid van een artikel of van een te persoonlijke interpretatie. Hoe dat gedaan wordt zie je in onderstaand voorbeeld:

Voorbeeld:

Ga naar het artikel over de nasleep van de Eerste Wereldoorlog in de Engelse Wikipedia https://en.wikipedia.org/wiki/Aftermath_of_World_War_I

Dit artikel voldoet niet (volledig) aan de strenge kwaliteitseisen van de Wikipedia. Je ziet hier waarschuwingen die de inhoud van die tekst becommentariëren. Zo'n waarschuwing ziet eruit als een geel kwastje.

Bijgewerkt januari 2020