SIMBA 1.3

Kravsettet trådte i kraft for nye Statsbygg-prosjekter fra 01.01.2020.

SIMBA 1.3 refererer til følgende:

Nye / omformulerte krav i SIMBA 1.3. inkluderer:

  • Formalisering av Statsbyggs nåværende krav til bruk av Tverrfaglig merkesystsem (TFM), ved at det er angitt konkret hvor i IFC-modellene TFM skal legges og hvilket format det skal ha, som samlet streng og/eller enkeltelementer i TFM-strengen. Dette inngår i kravdatabasen (BIMQ) og maskinvalideres med mvdXML.

  • Ibruktagning av prosesstatuskoding - typisk "modellmodenhetsindeks" (MMI) iht. MMI-veileder "MMI – Modell Modenhets Indeks" fra EBA/RIF/NPA, ved at det er angitt konkret hvor i IFC-modellene MMI-koder skal legges og hvilket format det skal ha, som samlet streng og/eller enkeltelementer i TFM-strengen. Dette inngår i kravdatabasen (BIMQ) og maskinvalideres med mvdXML.

  • Ivaretakelse av GTIN (Global Trade Item Number) for å dokumentere leverte handelsvarer som tilsvarer BIM-objekter i IFC-modellene ved leveranse av «som bygget»-modeller . Dokumentasjonen kan skje ved oppslag via unik TFM-streng som ved oppslag kan identifisere unik GTIN, eller via direkte innleggelse av GTIN som egenskap på alle relevante IFC-objekter, slik prosjektet beslutter.

  • Krav til at prosjekterende selv skal benytte maskinvalidering av sine modeller før leveranse til Statsbygg. Som byggherre vil Statsbygg selv også foreta validering ved bruk av sitt valgte valideringsverktøy for mvdXML-kravsett mot IFC-modeller.

  • Formalisering av krav til modelleveranse til arkiv ved hver faseavslutning

  • Formalisering av leveranse av som bygget-modell.

Summen av dette er SIMBA 1.3.

SIMBA 1.3 er tiltenkt både for bruk i Statsbyggs nye byggeprosjekter, nye kontrakter i pågående byggeprosjekter, og for eksisterende / pågående byggeprosjekter der man er innenfor en pågående kontrakt har mulighet til å revidere selve kravene, og ønsker å kunne validére så langt mulig at kravene er oppfylt mot IFC 2x3-modeller.

Presentasjonen som ble brukt ved lanseringen av SIMBA 1.3 på frokostmøtet i Statsbygg 6. desember 2019 ligger her.

*

Litt om "NS-TFM" som klassifikasjonsstandard og NOSSB_Process.RefString

Til orientering er det tidligere lagt ut høring hos Standard Norge på det som i dagligtale vil bli kalt "NS-TFM" (uformelt kortnavn), dvs. Tverrfaglig merkesystem som Norsk Standard. Denne bestod i høringsversjon av følgende fem elementer:

  • prNS 3457-7 Klassifikasjon av byggverk - Del 7: Identifikasjon i digitale modeller og for merking i bygninger

  • prVeiledning til NS 3457-7 Veiledning til bruk av TFM-systemet

  • prNS 3457-8 Klassifikasjon av byggverk - Del 8: Komponentkoder i bygninger

  • prNS 3457-9 Klassifikasjon av byggverk - Del 9: Merking av systemer og komponenter i bygninger

  • prNS 3451:2009+A1:2019/Veiledning - Veiledning til bruk av systemkoder fra NS 3451 i identifikasjon og merking

Høringsfrist var 1. mars 2020. Det har dessuten vært en ny høring på NS 3457-7 høsten 2020, etter mer omfattende endringer, for tilpasning til ISO 81346.

Den endelige "NS-TFM"-standarden (ikke offisielt navn) ble i mai 2021 publisert i form av følgende fire elementer:

  • NS 3457-7:2021 Klassifikasjon av byggverk — Del 7: Identifikasjon i digitale modeller og for merking i byggverk angir et tverrfaglig merkesystem (TFM) for identifikasjon i digitale modeller og merking i byggverk

  • P-811:2021 Veiledning til NS 3457-7:2021 — Bruk av TFM-systemet, med systemkoder gir veiledning til hvordan hvordan NS 3451:2009+A1:2019 kan benyttes som systemkoder i TFM-ID i henhold til NS 3457-7

  • NS 3457-8:2021 Klassifikasjon av byggverk — Del 8: Komponentkoder i bygninger angir en klassifikasjonstabell på tre nivåer for komponentkoder i bygninger

  • NS 3457-9:2021 Klassifikasjon av byggverk — Del 9: Merking av systemer og komponenter i bygninger angir hvordan systemer og komponenter skal merkes fysisk

Det ligger en oversikt over hele NS 3457-serien hos Standard Norge, der standardene også kan kjøpes.


Senere forventes det at Statsbygg vil begynne å stille krav til bruken av de nye standardene istedenfor Statsbyggs TFM ("SB-TFM") slik den i dag foreligger i PA 0802 Tverrfaglig merkesystem TFM . Det vil dermed antakelig være "NS-TFM"-strenger som etter hvert benyttes i NOSSB_Process.RefString-egenskapen i SIMBA-kravsettene.

På lengre sikt er det en tenkelig utvikling at også Norge går over til klassifikasjon med koder iht. IEC/ISO 81346, Del 1, 2 og 12. "NS-TFM" har søkt å tilpasse seg ISO-prinsipper til en viss grad allerede, men selve kodene er inntil videre fortsatt i all hovedsak basert på TFMs nåværende system- og komponentkoder. Sverige og Danmark har innført / innfører systemer som baserer seg på ISO-klassifikasjonen, hhv. CoClass i Sverige, og CCS i Danmark.