SIMBA

Statsbyggs BIM-krav 

SIMBA 2.1 gjelder for alle nye prosjekter fra 1. juli 2022. Krav er beskrevet undersiden for SIMBA 2.1. Dokumentasjon omfatter  kravsettmaler som mvdXML-eksporter og PDF-rapporter, "Generelle krav", "Veiledning",  "Detaljeringsgrad spesifikasjon, krav og referanseobjekter" samt "BIM-kravdokument". 

Kravsettmaler kan, bør og skal prosjekttilpasses (men kan være lik mal hvis det passer for prosjektet).

Framover vil nettadressen simba.statsbygg.no kunne benyttes for SIMBA-sidene (lettere å huske).

1. september avholdt buildingSMART Norge og Statsbygg seminar om datakvalitet på leveranser i forhold til SIMBA 2.1. Det var engasjert deltakelse fra et tverrsnitt av næringen. Se presentasjon med innspill fra workshop og oppsummering. 

*

SIMBA er et "anagram" som beskriver Statsbyggs BIM-krav. Navnet SIMBA er valgt etter offentlig navnekonkurranse.  SIMBA er altså ikke noen direkte forkortelse eller et akronym, men hvis man ønsker å legge "mening" i det, kan "S" assosieres med Statsbygg, "I" med informasjon, "M" med modell, "B" med bygg/bygning og "A" med anlegg.

(Var du ute etter en helt annen SIMBA? Kanskje det var denne?)

Er du bestiller/utbygger/byggherre utenfor Statsbygg, og ønsker å bruke Statsbyggs SIMBA-krav i ditt prosjekt: Vennligst les denne først, så det ikke blir rot.

SIMBA vil bli brukt som navn på alle Statsbyggs BIM-krav med veiledning fra 2019 og senere som er basert på et vesentlig element av maskinvalidérbare kravsett, der man kan bruke åpne standarder for å validere bygningsinformasjonsmodeller (BIM) mot uttrykte kravsett. Som åpne standarder vil - hvis annet ikke er angitt - IFC bli benyttet for selve BIM-en som skal maskinvalideres, mvdXML for kravsettene det skal valideres mot, og BCF for å rapportere avvik mellom kravsett og modell. 

Vi følger også utviklingen av kommende buildingSMART-standard IDS, og vil vurdere om denne framover kan erstatte mvdXML for våre kravsett.

For å unngå misforståelser beholdes navnet på Statsbyggs BIM-manual 1.2.1 (SBM 1.2.1) som en PDF fra desember 2013 uendret (PDF-en fra 2013 kalles altså ikke SIMBA). Versjoner fra før det (SBM 1.0, SBM 1.1, SBM 1.2) beholder også navn som før.

Oppsummert:

I tillegg kommer separat:

*

Grunntanken med SIMBA er at alle krav som Statsbygg definerer til modeller (BIM) som kan sjekkes automatisk bør sjekkes automatisk. Dette vil både gi bedre kontroll på kvaliteten i modellene (og dermed muliggjøre bedre datagrunnlag og flere anvendelser), og frigjøre tid på kvalitetssikring til kan benyttes til å sjekke forhold som krever menneskelig vurdering. Det vil fortsatt i sin natur være en del krav som ikke kan maskinvalideres uten videre, men de er fortsatt gyldige krav.

Statsbyggs kravsett holdes i form av kravmaler i en kravdatabase (for 2019-2022 er dette BIMQ). Disse setter opp krav til egenskaper ved ulike objekttyper som skal foreligge fra en gitt aktør/rolle/fag ved en gitt fase/milepæl.  Kravsettene er maskinlesbare og validérbare i programvare, beregnet for bruk i Statsbyggs prosjekter, og finnes i kravdatabasen (som maler) der de kan prosjekttilpasses og deretter eksporteres ut til buildingSMART-formatet mvdXML. I tillegg kan kravsettene publiseres som dokumentasjon (.pdf) i menneskelesbart format og benyttes som del av kontraktsdokumenter for prosjekter. 

Etablerte kravsett (malene) publiseres etterhvert som de foreligger. 

Se undersider for de enkelte kravsettene for SIMBA 1.2.1, SIMBA 1.3, SIMBA 2.0 og SIMBA 2.1 - samt SIMBA X.

Iverksetting av SIMBA 2.0-kravene med  bruk av IFC4-modeller skjer så snart tilstrekkelig med CAD-programvare er forventet sertifisert for IFC4 RV-eksport, og SIMBA 2.0-kravsettet da kan tas i operativ bruk i Statsbyggs byggeprosjekter.

*

For grunnleggende innføring i BIM og SIMBA se disse tre korte kurs (5-10 min.) og eventuelt ta kunnskapstesten:

*

Se "How to..."-siden for ulike former for praktisk veiledning (videosnutter, presentasjoner,  "kokebøker", tips osv.).

Flytskjema som viser prinsippet for validering av IFC-modeller med mvdXML-kravsett, og retur av avvik via BCF til BIM/CAD-system, deretter ny loop til avvik er lukket.