Sana vzw

Vereniging voor Gezondheid en Welzijn

MiddagSymposium:

Dementie, onze zorg


bij het verschijnen van het gelijknamige boek van

Elena de Ru en Elane Lazet

Vrijdag, 4 mei 2018, 13.45 uur

Auditorium Campus Guislain

Jozef Guislainstraat 43, 9000 Gent

Ruime parkeergelegenheid

Voor mantelzorgers en professionele zorgverleners


Na een toelichting van Jurn Verschraegen, directeur van het Expertisecentrum Dementie, over wat dementie vandaag betekent voor mensen wanneer ze ermee geconfronteerd worden, volgt het realistische, tegelijk boeiende verhaal van twee mantelzorgers die met een bijzonder warm hart open vertellen over de onprettige maar zeker ook over de prettige ervaringen met hun geliefden die de diagnose dementie kregen. Ze laten zien dat dementie het leven niet zomaar afsnijdt maar nog een hele tijd vele mogelijkheden biedt. Mantelzorgers mogen de moed niet verliezen. Dit symposium wil hen aanmoedigen om het beste van zichzelf te blijven geven, hoe moeilijk dat vaak ook is. Maar het maakt ook duidelijk dat er nog veel levensvreugde te ontdekken kan zijn. Meteen geeft het ook professionele zorgverleners een inzicht in de wereld waarin mensen met dementie en hun mantelzorgers vertoeven.


Beiden geboren in Nederland, emigreerde Elane Lazet op jonge leeftijd naar de Verenigde Staten, Elena de Ru woont al vele jaren in Vlaanderen. De een zorgde voor haar moeder, de ander zorgt al lang voor haar man, die evenzeer zijn bijdrage levert aan het symposium. De dames zijn nichten van elkaar.

Elane Lazet studeerde Engelse taal- en letterkunde, Elena de Ru is onderwijskundige. Ze kennen heel veel mensen met dementie en hun naasten van nabij. Over hun rijke ervaring als mantelzorger houden zij over de hele wereld voordrachten en workshops en schreven zij het boek “Dementie, onze zorg”. Huug Van Gompel, directeur-uitgever van Gompel&Svacina, legt uit waarom dit een bijzonder boek is.


Programma

13.45 uur: Ontvangst

14.00 uur: Jurn Verschraegen: “Dementie gaat niet over”

14.30 uur: Elane Lazet: “Mijn moeder begon te twijfelen”

15.00 uur: Koffiepauze

15.20 uur: Elena de Ru & Niek Bins: “Dementie, dag-in-dag-uit”

15.50 uur: Vragen

16.10 uur: Huug Van Gompel: “Een bijzonder boek”

16.20 uur: Drink en signeren van het boek

16.50 uur: EindeSana vzw

Reebokweg 1, B-2360 Oud-Turnhout + 32 (0) 475 280 276 sanaprojecten@telenet.be