Cançons escollides !:

  • 6è 1 Mira'm als ulls -Paula Coronado

  • 6è 2 Tornarem-Daniel González

  • 6è 3 Cada nit veig la lluna-Miriam López

Músics

Blanquerna (URL)

C. S. Liceu

Llistes / Documents

Cançoner 2021

Benvolgudes/uts:


En primer lloc us demano disculpes per escriure en plenes i merescudes vacances, però volia enviar aquest missatge abans de finalitzar l’any donat que al següent semestre treballarem amb el fil conductor del projecte “Cançoner” (+ informació i exemples d’altres cursos a https://sites.google.com/view/poesiamusica/inici ) amb el qual hi hem esmerçat molts esforços i il·lusió i esperem que per a vosaltres serveixi d’estímul creatiu i generador de nous aprenentatges.


Les nenes i els nens de 6è de l’Escola Jacint Verdaguer de BCN hi han estat treballant els darrers mesos, creant unes poesies que nosaltres convertirem en cançons a l’optativa de creació, improvisació i direcció de 4t de grau en Ed. primària de BLQ i a Didàctica de la música III del Conservatori Superior del Liceu.


En definitiva el procés creatiu requereix temps de maduració i, per això, us faig arribar ara les poesies que han creat a l’escola:



Es tractarà que cadascú de vosaltres esculli una poesia d’aquestes tres i indiqui el poema escollit en aquest document: https://docs.google.com/document/d/1XPB-6a6fM4PgP3QrkMMCOUa9fB0oHgPKKQ7n18uAe-8/edit?usp=sharing . Caldrà fer una primera proposta de guió (només melodia i acords, en format partitura digital i/o en format d’àudio)


  • abans del 18 de gener, en el cas dels alumnes del Conservatori del Liceu

  • abans del 10 de febrer, en el cas dels alumnes de Blanquerna.


Més endavant farem l’arranjament, instrumentació i edició seguint les directrius que trobareu a: https://sites.google.com/view/poesiamusica/compondre-can%C3%A7ons


El format final sempre havia estat un concert en directe amb les cançons creades, però enguany, per estar en temps de pandèmia, proposo un format final de vídeo multipantalla, semblant als exemples del curs 2019-2020 que podeu trobar a https://sites.google.com/blanquerna.url.edu/4t-2s-creativitat/reptes-en-confinament/3-donahome-orquestra i també a: https://www.youtube.com/watch?v=O36tdhcBY2I


També aprofito per dir-vos que, com a futurs músics i/o mestres de música necessitareu poder disposar d’un equip d’enregistrament d’àudio format per tarja de so / micrófon / auriculars i/o altaveus per no haver d’enregistrar amb el mòbil. Si no ho teniu, mireu-vos si us plau aquest vídeo: “Aprendemos a grabar una canción desde cero” https://youtu.be/BacNrKKPMsE , de Jaime Altozano.


En definitiva, es tracta d’un repte creatiu que espero us sigui ben engrescador i ajudi a desenvolupar les competències que necessitem com a músics i pedagogs.

Estem a la vostra disposició per acompanyar-vos en aquest camí i aprofitem per desitjar-vos un bon any nou i


Antoni Miralpeix, en nom del equip de mestres de l’escola J. Verdaguer, equip de professors de pedagogia del C.S. del Liceu i àrea de música de Blanquerna.

Benvolgudes/uts,

aquest dies he estat atenent diverses peticions d'aclariment de dubtes i he afegit algunes variants a la programació.

He establert un ordre de prioritats relatives a la cançó del cançoner:

  • 1r àudio: termini publicació de l'1 al 7 de març, en format mp3. El 8 de març a les 11 hi ha videoconferència i escoltarem i comentarem els treballs. Durant tota la setmana podeu contactar amb mi per aclarir dubtes, si cal.

  • 2n partitures i particel·les: termini publicació al teams el 22 de març

  • 3r video multipantalla. 19 d'abril vídeo de les cançons escollides / 17 de maig vídeo de la cançó pròpia. Passat Setmana Santa veurem quines eines podem utilitzar i com. S'accepten propostes.

  • 4t possibilitat de realitzar el concert final en directe al pati de l'Escola Verdaguer la tercera setmana de juny? Ho comentarem.

Detallo aspectes que hem comentat en diferents videoconferències o al site:


Característiques de l'àudio:

  • Podeu barrejar sons reals o sons virtuals. La veu de la melodia ha de ser so real i amb una tessitura adient per als nens i nenes (no són veus professionals ni d'escola de música. Millor que no surtin gaire de la tessitura central, entre la2-si2 al re4-mi4

  • Teniu la possibilitat de crear directament l'àudio amb un multipistes: Audacity, Garage Band, Bandlab, Soundtrap, Reaper, etc. Feu una carpeta amb els sons i guardeu el projecte abans d'exportar a mp3 per tal que sempre pugueu tornar a obrir el projecte i modificar-lo.

  • També teniu la possibilitat de crear la música amb un editor de partitures: Noteflight, Musescore, Flat, Finale, Sibelius, etc. i exportar el fitxer com a MIDI i obrir-lo en un multipistes per poder-hi afegir bucles o loops (per ex. les parts de bateria o percussió) o bé exportar les parts instrumentals com a àudio. La versió premium de noteflight permet la inserció directa d'àudio a les partitures i també permet l'exportació directa a Soundtrap.

  • A banda de la melodia cantada, Hi ha d'haver un mínim de dos instruments melòdics (instruments que sàpiguen tocar els companys de la classe o de Blanquerna) i dos harmònics (piano, guitarra, acordió, ukelele...), baix i percussió i/o bateria. Afegir veus (cor o segones veus) o instruments Orff és opcional.

  • Publiqueu l'àudio resultant en mp3 (o l'enllaç de l'àudio compartit) al Teams

Característiques de les partitures

  • El guió de la melodia (amb text i acords) ha d'ocupar màxim 1 pàgina (excepcionalment 2)

  • La partitura general cal fer-la amb mida de notes petita (miniatura) de manera que a cada pàgina hi hagi més d'un sistema i així no ocupi 60 pàgines.

  • Les particel·les dels diferents instruments han d'ocupar preferentment una pàgina, poden ocupar-ne 2.

  • Tot plegat publicat al Teams en format pdf i mp3 de la partitura.

Estil

  • les parts instrumentals les tocareu músics professionals, poden ser tan complexes com calgui.

  • procureu que sigui emocionant, que sorprengui, marxeu de la zona de confort, experimenteu, gaudiu !

Adjunto la programació on hi consta la possibilitat que contacteu directament amb mi en cas de dubtes. El dia 8 que contactarem per videoconferència també servirà per el que calgui. Molt bona feina!

Toni M