VIERING 50 JAAR OK50

VIERING 50 JAAR OK 50

Wandelen is nl. een sport, een activiteit, gericht op de meest eenvoudige lichaamsbeweging van de mens: doodgewoon ‘gaan’, ‘stappen’… ‘wandelen’,  

Toch dateert het georganiseerde wandelen als ‘sport’ eerst van het historisch jaar 1966 en wat meer is: de wandelsport startte in Zonhoven.

De Zonhovense studentenvereniging (KSA) met de olijke naam “ONTWAAKTE KABOUTERS”, die werd opgericht tijdens de Eerste Wereldoorlog, in 1916, vierde haar 50-ste verjaardag in 1966.  

De naam ‘Ontwaakte Kabouters’ was, onder impuls van de toenmalige initiator, ontleend aan de werken van de Zonhovense priester-dichter Jacob Lenaerts.  Jacob Lenaerts liet nl. in zijn uitgave ‘De verdwijning der Auwelen’ d.w.z. de “Alvermannekens”, de lelijke dwergen, de “kabouters” dus, verdwijnen door het luiden van “den angelus”.  Vandaar… de naam. 


50 Jaar later, in 1966 dus, vierde deze studentenbond ”Ontwaakte Kabouters” zijn 50-jarig jubileum en enkele oud-studenten kwamen op het idee van het jubileum een wandelfeest van te maken, dat voor een zo breed mogelijk publiek, voor jong en oud, voor groepen en individuelen toegankelijk was.

De voortrekkers van die tijd, Jan Tielens e.a., gingen hun licht opsteken in het Nederlandse Margraten, bij broeder Modestus, de voorzitter van de “Nederlands Limburgse Wandelsportbond”, die overigens al vele jaren bestond. Zo werd de allereerste wandelvereniging in België geboren en kreeg de toepasselijke naam:  “O.K. 50”, d.w.z. “Ontwaakte Kabouters 50 jaar”.  

Met de hulp van de wandelaars uit Nederlands Limburg organiseerde OK 50 dan de allereerste officiële wandeling in België, in Zonhoven dus, op 21 augustus 1966. Na afloop werd de club lid van de Nederlandse Wandelsportbond om de eenvoudige reden: in België bestond er geen wandelfederatie.

Maar de evolutie ging razend snel en twee jaar later, in 1968, had het Zonhovense voorbeeld al navolging gekregen in Bree, Lanaken, Genk, Niel-bij-As en in Hasselt (2 clubs). Zij stichtten samen de “Limburgse WandelSportVereniging” die zich in 1970 uitbreidde tot de “Nationale Wandel Federatie” (NWF – gesticht in Genk). In beide verenigingen was de Limburgse invloed (Jan Tielens, Zonhoven en Jaak Cardinaels, Bree) in de raden van bestuur groot. Het wandelgebeuren evolueerde dan naar een Vlaams gebeuren en verliep na enkele jaren evolutie in drie verschillende grote bonden (Activia, VVRS en VWF), maar groepeerde zich uiteindelijk op 1 januari 2016 in een grote wandelfederatie “Wandelsport Vlaanderen”.

Ondertussen evolueerde OK 50 al die tijd mee; van aanvankelijk een soort organisatiecomité met een tiental leden tot een volwaardige wandelclub, 50 jaar later, met 225 leden en bovendien tot een uiterst actief lid van Wandelsport Vlaanderen.

 

Op 27 augustus 2016 vierde de club dan zijn 50-jarig bestaan in grote stijl. Toespraken van de Zonhovense burgemeester Johnny Deraeve, de heer Jef Joosten, voorzitter van Wandelsport Vlaanderen en een presentatie van de 50-jarige clubgeschiedenis stoffeerden de academische zitting. Voorzitter, Jos Brusten, zette enkele veteranen van de club, die er vanaf het allereerste uur bij waren en nog steeds functioneren in de clubwerking extra in de bloemen. Daarna volgden een heerlijke receptie en een feestmaal voor de clubleden. 

Als eerste en oudste wandelclub van België kende koning Filip de club het recht toe de titel “koninklijk” in haar naam te voeren. Met grote fierheid voert de club de naamverandering door en heet voortaan de 

KONINKLIJKE WANDELSPORTVERENIGING OK50 ZONHOVEN VZW.

De club KWSV OK50 Zonhoven vzw biedt jaarlijks zes zelf georganiseerde wandelingen aan, die vertrekken vanop diverse schitterende locaties in Zonhoven

de Vincentiustocht (maart)  in de parochiezaal Ter Donk - opbrengst gaat als steun naar de plaatselijke Sint-Vincentiusvereniging (Ozanam) - ; de Holsteentocht (mei) in het Chiroheem Ter Molen. De tocht dankt haar naam aan de mysterieuze “Holstenen”, die hier aan de rand van de “Teut” gevonden werden; de Vijvertocht (juni) in het Heidestrand (Wijvenheide), tocht door het uniek vijverlandschap dat Zonhoven rijk is; de Heidetocht (augustus) in de Tentakel (Ter Molen): tocht door de bloeiende heide; de Internationale Jan Tielenstocht (oktober), toch vanuit de secundaire school SJB (Centrum); de Spektocht (november) in de Paro (Halveweg).

De club engageert zich om op hetzelfde elan verder te werken als onze voorgangers van het eerste uur. Ook wij willen nl. ons steentje bijdragen om de mensen, in principe uit ons eigen Zonhoven, aan te zetten niet bij de pakken te blijven zitten maar zich geregeld in de vrije natuur te bewegen. 

Uit het overzicht van de clubgeschiedenis bleek dat de club gedurende zijn 50-jarig bestaan reeds talrijke projecten op het getouw heeft gezet en allerlei andere organisaties en initiatieven moreel, financieel en materieel heeft gesteund. 

Dank zij de knowhow en de ervaring van onze oudere clubvrienden vaart onze boot OK 50 reeds 50 jaar lang een mooie koers.

Wij geloven er vast in, dat dank zij de inzet en de gedrevenheid van onze jongere clubleden, deze koers gedurende de volgende 50 jaar zal behouden blijven.