OK50 25 jaar

OK50 de eerste wandelclub van België

      


O.K. 50 werd opgericht in het voorjaar van 1966.

De naam: afkorting van " Ontwaakte Kabouters" 50 jaar.


Om het 50ste jubileum van de Zonhovense studentenbond te vieren werd op 21 augustus 1966 de eerste wandeltocht in Zonhoven gehouden, maar voor het zover was is er heel wat water door de "Roosterbeek"  gevloeid .

Het begon met een receptie, zoals alle belangrijke gebeurtenissen, in "Maria Goretti" waar ons gevraagd werd iets te organiseren waar veel volk naartoe zou komen en dit i.v.m. het jubileum.

Jos Willems, Gilbert Elens en Jan Tielens zijn in Nederland op zoek gegaan naar een mogelijkheid om zelf  een organisatie uit te bouwen. In maart 1966 hadden we op een avond in Heerlen een onderhoud met het Limburgs N.W.B.-bestuur: E. Broeder Modestus, toen L.W.B.-voorzitter nadien pastoor in Sittard en inrichter van de Margratentocht en de heren Reynen en Willems, respectievelijk penningmeester en secretaris van de Limburgse wandelsportbond. Deze heren hebben ervoor gezorgd dat 32 leden aansloten bij de Nederlandse wandelsportbond en dat alle 32, een abonnement kregen op "Voetnoten" het lijfblad van de wandelaar in Nederland.

Ook werd de aanvraag voor de organisatie van een wandeltocht door hen behandeld en kregen we een datum voor deze organisatie opgelegd. Er verschenen 692 wandelaars aan de start die stipt om 12 uur 's middags werd gegeven. E.H. Pastoor Geebels van Sint-Quintinus vervroegde de mis van 11.30 u ten eerste omdat de Zonhovenaars aan deze tochten zouden kunnen meedoen, maar vooral opdat de tochten met harmonie op kop, de eredienst niet zou storen. Dit werd vooraf goed afgekondigd wat een mooie publiciteit betekende voor deze eerste tochten door Zonhoven. Naar het voorbeeld van de "Kruisprocessie" gingen de tochten naar "Den Teut".

Ivan Smits, toen nog voorzitter van de studentenbond en later eerste secretaris van onze club, was de week vóór de wandeling druk doende om heel Zonhoven te doorkruisen met microwagen om iedereen op te roepen tot deelname. Wat Ivan toen allemaal de ether in slingerde, is met deze pen niet te beschrijven.

Vooraf was er echter veel gebeurd. Ons eerste werkjaar kenmerkte zich doordat we ons gezicht lieten zien op diverse wandeltochten in Nederlands Limburg: o.a. in Margraten, Heerlen, Maastricht (bij "de Gemzen") en Houtem (bij juffrouw Suikerbuik). Op deze tochten werden pamfletten uitgedeeld om de Nederlandse clubs uit te nodigen. Vandaar ook dat op 21 augustus het merendeel van de wandelaars uit Nederlanders bestond. Praktisch alle deelnemende groepen kregen een groepsprijs mee naar huis: een beker of een vlaggetje. De bekers werden gebedeld bij diverse brouwerijen en de wimpels werden door Louis Jans met ons embleem bedrukt op blauwgeel lint, geleverd door Jos Willems (Judith zorgde voor de afwerking). Om alles financieel op zijn poten te krijgen waren er ook diverse milde schenkers in Zonhoven.

Iedere deelnemer ontving een herinneringsmedaille die we bij "Cuprolux" in Uitgeest (NL) bestelden en die officieel via het douanekantoor in Leuven ingevoerd werden. De kosten hiervoor werden door Jos Willems geregeld: het douanekantoor wilde namelijk niet via de bank betaald worden, zodat Jos verplicht werd eerst geld bij een bank af te halen om cash te betalen.

We openden een bankrekening onder de benaming: "Oud Studentenbond O.K.50" en onze rekening is nog altijd onder die benaming gekend.

De inschrijvingen gebeurden onder de loods van de lagere jongensschool van het centrum. Alles verliep dat eerste jaar zoals gepland. 

Gaston Konings, Louis Jans en meester Jules Willems waren de eerste Zonhovense juryleden, terwijl Louis Daemen voor het buffet zorgde. 

De tochten over 5, 10 en 20 km werden immers gejureerd om de prijzen reglementair toe te kennen. 

De Nederlandse Wandelsportbond (N.W.B.) leverde ons ook drie juryleden en een juryconsul (hoofd van de jury). Elk Nederlands jurylid werd door een van de drie genoemde Zonhovenaren geassisteerd.

De wisselbeker, een gebakken kruik ons door B.L.O.S.O. bezorgd, ging naar het opleidingscentrum van de luchtmacht uit Bevingen (Sint-Truiden). Er waren 35 deelnemende groepen.